Update articol:

Lira turcească s-a apreciat cu 6%, după declinul semnificativ din ultimele zile

Moneda Turciei s-a stabilizat marţi, după deprecierea semnificativă din ultimele zile, care a afectat şi alte economii emergente, informează Financial Times (FT).

În tranzacţiile de la Londra, moneda turcească s-a apreciat marţi dimineaţă cu 6%, la 6,49 lire/USD, după un declin de 6,3% luni şi 13,8% vineri. Şi indicele principal BIST 100 al Bursei de la Istanbul înregistra marţi dimineaţă un avans de 2,4%, în timp ce titlurile băncilor au crescut cu 4,5%.

După turbulenţele de luni, randul sud-african s-a apreciat marţi cu 2,4%, peso din Mexic cu aproape 1% iar indicele MSCI, care monitorizează 25 de monede de pe pieţele emergente, inclusiv lira turcească şi rubla rusească, înregistra un avans de 0,27%, după un declin de 066% luni.

Analiştii urmăresc cu atenţie dacă Guvernul sau Banca Centrală a Turciei adoptă măsuri pentru sprijinirea lirei şi a sistemului financiar.

“În pofida aparenţelor, luni nu a existat un răspuns politic real din partea autorităţilor turce. Chiar dacă tensiunile dintre SUA şi Turcia se vor rezolva într-o oarecare măsură, lira se va redresa doar parţial. Şi după aceea, jocul de-a şoarecele şi pisica între Banca Centrală a Turciei şi piaţa valutară se va relua, iar în absenţa unor măsuri importante căderea liberă a lirei va continua”, a avertizat Antje Praefcke, analist la Commerzbank, citat de Agerpres.

De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut peste 40% din valoare, în principal din cauza temerilor privind influenţa preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, cererilor sale repetate de scădere a ratelor dobânzilor şi a înrăutăţirii legăturilor cu SUA.

Luni, Banca Centrală a Turciei a anunţat luni intensificarea eforturilor de sprijinire a monedei naţionale, angajându-se să furnizeze “toate lichidităţile” necesare băncilor şi să monitorizeze strict evoluţiile de pe pieţe.

Instituţia a dat asigurări că va adopta toate măsurile necesare pentru a menţine stabilitatea financiară, după ce vineri lira turcească a atins un minim istoric, de şase lire pentru un dolar.

Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia (BDDK) a informat luni că va limita tranzacţiile swap, spot şi forward dintre băncile locale şi investitorii străini la 50% din capitalul băncii.

Analiştii atrag de mai multe luni atenţia asupra riscurilor la adresa economiei turceşti, confruntată cu o inflaţie de două cifre şi un deficit mare de cont curent în pofida unei creşteri economice solide. În luna iunie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a atins 15,39%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2003.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING