International

Lira turcească scade până la un nivel record, din cauza tensiunilor cu SUA legate de achiziţia de sisteme de apărare antiaeriană din Rusia

  • Sancțiunile SUA împotriva Turciei „devin o posibilitate distinctă”, a declarat un analist pentru CNBC
  • Washington a emis miercuri o mustrare severă ca răspuns la informaţiile potrivit cărora Turcia se pregăteşte să testeze sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400
  • În plus față de pandemie, Turcia se confruntă cu inflație de două cifre, creşterea şomajului şi a deficitului de cont curent

 

Lira turcească a scăzut joi la un minim istoric, dolarul fiind cumpărat la Istanbul la 7,942 lire pe unitate, din cauza tensiunilor cu Statele Unite legate de achiziţia de sisteme de apărare antiaeriană din Rusia, transmite CNBC.

Moneda turcească s-a depreciat semnificativ în ultimii doi ani, evoluţia negativă fiind amplificată recent de implicarea Ankarei într-o serie de conflicte geopolitice care le includ pe cele din Libia, Nagorno-Karabah, disputa privind resursele naturale din estul Mediteranei şi achiziţia de sisteme de apărare ruseşti S-400.

Miercuri, Washingtonul a criticat dur informaţiile că Turcia se pregăteşte să testeze sistemul de apărare S-400 cumpărat din Rusia, în pofida opoziţiei americane şi a restul ţărilor aliate din cadrul NATO. Ministerul turc al Apărării nu a comentat informaţiile, dar reacţia Departamentului de Stat SUA a fost promptă.

„Suntem … profund preocupați de informaţiile conform cărora Turcia își continuă eforturile pentru a pune S-400 în funcțiune”, a spus Departamentul de Stat, adăugând: „Continuăm să subliniem la cele mai înalte niveluri că tranzacția S-400 rămâne un obstacol major în relația bilaterală și la NATO, precum și un risc pentru potențiale … sancțiuni.”

Sancțiunile devin o „posibilitate distinctă”

Tensiunile cu SUA și amenințarea cu sancțiunile au contribuit la deprecierea lirei în trecut, inclusiv în timpul recesiunii Turciei din 2018. În 2020, Turcia este implicată în noi conflicte, luptând în același timp cu o pandemie care i-a paralizat industria vitală a turismului, precum și cu un deficit de cont curent, inflație de două cifre și creșterea șomajului.

Agathe Demarais, director global de prognoză la Economist Intelligence Unit, consideră că există puține șanse ca Turcia să încerce să atenueze tensiunile în oricare dintre conflictele în care este un jucător major, ceea ce înseamnă volatilitatea lirei.

Sancțiunile SUA împotriva Turciei „devin o posibilitate distinctă”, a avertizat Demarais, menționând potențialele riscuri cu care se va confrunta Turcia dacă democratul Joe Biden câștigă alegerile prezidențiale din SUA. „În cadrul unei administrații Biden, SUA ar fi, de asemenea, de așteptat să adopte o poziție mai dură împotriva Turciei. Dacă SUA continuă cu sancțiuni, o repetare a crizei financiare din 2018 a Turciei pare posibilă și ar deraia redresarea economică post-coronavirus”.

Tensiunile geopolitice sunt doar o parte a poveștii

Dar geopolitica este doar o parte a poveștii, a spus Erik Meyersson, economist senior la Handelsbanken Macro Research din Stockholm.

“Problemele financiare ale Turciei sunt mai profunde și sunt legate de schimbările din instituțiile politice – cu alte cuvinte, gradul în care țara a devenit mai autoritară”, a declarat el pentru CNBC. Acest lucru s-a manifestat sub forma unei intervenții mai mari în procesul de elaborare a politicilor băncii centrale de către președintele Recep Tayyip Erdogan și a unei independențe mai mici pentru instituțiile financiare în ansamblu, ceea ce a cântărit puternic asupra încrederii investitorilor.

Banca centrală a Turciei a surprins investitorii, majorând rata principală a dobânzii la sfârșitul lunii septembrie de la 8,25% la 10,25%, o mișcare contrară solicitărilor președintelui de a le menține scăzute.

Inflația din Turcia a fost de 11,75% față de anul anterior pentru luna septembrie, ușor mai mică decât estimările analiștilor „dar puţin încurajatoare încă”, a comentat luni Timothy Ash, strateg senior la Bluebay Asset Management.

Dar cu o bancă centrală sub presiunea lui Erdogan de a nu crește ratele dobânzilor care ar ajuta la reducerea inflației – și fără a pune capăt tensiunilor geopolitice la orizont – impactul căderii lirei va deveni probabil mai pronunțat, au spus analiștii.

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

o oră ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

2 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

2 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

2 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

2 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More