Macroeconomie

Mai 2022 – Reviriment în comerț per total dar scădere față de luna precedentă la produsele alimentare

Autor: Dan Pălăngean

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat în luna mai 2022 o creștere semnificativă față de luna anterioară (+2,3%) pe seria brută dar marginală (+0,9%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), potrivit datelor publicate de INS.

Disproporția a fost dată de dispunerea mai favorabilă a datelor de activitate în calendar. Raportat la aceeași lună din anul precedent, avansul a fost de +8,1%, în termeni bruți, cea mai mare valoare din ultimele opt luni și pe contrasens cu trendul de scădere de la începutul anului curent, și +6,2% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea.

Situația este oarecum paradoxală în contextul reducerii cu două procente a puterii de cumpărare a salariului mediu (+11,4% aferent lunii aprilie dar încasat în mai, la o inflație de 14,5%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (majorarea nominală de 10% a punctului la începutul anului a fost și ea sub ritmul de creștere a prețurilor).

Ar fi de subliniat scăderea cifrei de afaceri în termeni bruți la produse alimentare față de luna precedentă (-2,5%), chiar dacă a rămas semnificativ peste aceeași lună din anul anterior (+7%). De reținut, scumpirile pe acest segment au urcat la 14,25% anual, din care aproape trei sferturi (10,34%) în primele cinci luni din 2022.

La produsele nealimentare (în pofida plafonării prețurilor la energie) ritmul a rămas pozitiv (+3,1% lunar și +6,9 cumulat pe primele cinci luni ale anului) iar la carburanți auto s-a înregistrat avansul cel mai mare (+8,9%, respectiv +10,1%, cel mai ridicat ritm cumulat pe perioada ianuarie – mai).

Astfel, revenirea economică estimată curent la circa 2% (-3,7% în 2020 și +5,9% anul trecut) s-a făcut pe calea expandării consumului intern în apropiere de avansul economic anunțat de INS (+6,5%), consum stimulat de trecerea pragului de 800 de euro de către salariul mediu în contextul stabilității remarcabile a cursului de schimb.

Din păcate, pe fondul rezultatelor relativ slabe din industrie, rămasă la nivelul din urmă cu patru-cinci ani, s-au accentuat dezechilibrele externe. Acestea au trecut deja pragul de 10 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele lunii mai 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe prima treime a anului a avansat cu 84%, la peste 7,5 miliarde euro.

 

 

View Comments

Articole recente

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE PRIVIND VÂNZAREA BUNURILOR DEBITOAREI MIDA MOBLUX SRL – în faliment

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…

35 de minute ago

Rusia/Două grupuri de hackeri revendică un atac informatic asupra companiei aeriene ruse Aeroflot; Kremlinul se declară îngrijorat

Grupurile de hackeri Silent Crow şi Cyberpartisans BY, pro-ucrainene, au revendicat luni un atac asupra…

57 de minute ago

Rusia consideră că acordul comercial UE-SUA dă o “lovitură foarte dură” industriei europene

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni că acordul anunţat duminică între SUA şi…

o oră ago

Compania aeriană rusă Aeroflot anulează zeci de zboruri după o pană informatică

Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a anulat luni zeci de zboruri, după un incident pe care…

o oră ago

Ucraina a semnat un acord cu SOCAR pentru a importa gaze naturale prin ruta transbalcanică

Compania energetică de stat Naftogaz din Ucraina a anunţat luni că a semnat primul său…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More