Managerii devin treptat tot mai puţin optimişti, relevă Barometrul Industrial, un sondaj efectuat de IRSOP şi SNSPA. Raportul arată: “În ianuarie, Indicatorul sintetic de încredere în viitor avea 70 de puncte. În aprilie a ajuns la 63. Scăderea aşteptărilor de la o lună la alta semnalează că managerii nu cred în posibilitatea unor redresări pe termen scurt şi mediu.”
Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.
Referitor la productie, raportul noteaza: “• Volumul producţiei a scăzut cu 6 puncte de la 63 în martie la 57 în aprilie. Totuşi, continuă să rămână în zona de creştere. • Stocurile s-au contractat din nou ajungând la 42 de puncte, pe fondul scăderii producţiei şi a comenzilor.”
Barometrul arată indicatori mai slabi în ce privește cererea: “Comenzile noi au scăzut de la 61 în martie, la 58 în aprilie. Situaţia din primele 4 luni ale anului curent seamănă cu perioada similară de anul trecut. Aceasta sugerează o stagnare cronică a nivelului comenzilor interne.
• Comenzile pentru export s-au redus şi ele de la 55 în martie la 52 în aprilie. Exporturile par să slăbească mai puternic decât comenzile interne. Indicatorii sunt mai slabi, iar în primele 4 luni din 2019 cererea la export a fost uşor mai scăzută decât în perioada similară de anul trecut.
• Importurile de materii prime s-au redus mai puţin faţă de luna precedentă, 54 în aprilie faţă de 55 în martie, în schimb au scăzut puternic la 52 de puncte în primele 4 luni faţă de 59 în perioada ianuarie-aprilie 2018. Întrucât Barometrul măsoară importurile de materii prime, scăderea drastică se explică prin instabilitatea comenzilor, slăbirea exportului şi creşterea preţurilor la energie şi la alte materii prime.”