Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa foto: pixabay.com/ro/photos/londra-uk-parlament-big-ben-1053695/
Rachel Reeves se confruntă cu primul test major de când a devenit ministrul de Finanţe al Marii Britanii, după o creştere a costurilor de împrumut ale Guvernului din această săptămână şi deprecierea semnificativă de joi a lirei sterline, ceea ce ar putea determina o reducere a viitoarelor cheltuieli, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
În timp ce investitorii sunt îngrijoraţi de costurile ridicate de împrumut şi de stagnarea economiei, Trezoreria a spus că nu este necesară o intervenţie pentru a calma pieţele şi s-a angajat să menţină sub un control strict finanţele publice.
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale britanice pe 30 de ani au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani, pe fondul temerilor privind efectele sosirii lui Donald Trump la Casa Albă.
Lira sterlină a înregistrat cel mai semnificativ declin din ultimii aproape doi ani, determinând comparaţii cu criza din 2022, care a dus la demisia premierului Liz Truss. Totuşi, analiştii nu se aşteaptă ca Banca Angliei (BoE) să intervină şi să achiziţioneze în regim de urgenţă obligaţiuni, ca în 2022.
Deşi BoE a înrăutăţit prognoza sa privind evoluţia economiei britanice anul acesta, de la 1,25% la 1%, reflectând recenta revizuire a datelor din ultimii ani, a majorat previziunea pentru 2025 la 1,5%, de la 1%.
PIMCO, unul din cei mai mari investitori mondiali în bonduri, îşi menţine atitudinea pozitivă faţă de Marea Britanie şi crede că turbulenţele vin pe fondul modificării politicii în SUA.
“Deşi factorii specifici din Regatul Unit, cum ar fi bugetul, au contribuit la aceste evoluţii, sporirea costurilor de împrumut vine în urma creşterii randamentelor obligaţiunilor SUA în aceeaşi perioadă”, a apreciat economistul PIMCO Peder Beck-Friis.
Unii analişti spun că ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit) face ţara mai expusă la turbulenţele de pe pieţele financiare.
“Marea Britanie după Brexit este vulnerabilă, fiind un activ mai puţin important în portofoliile investitorilor globali”, susţin Krishna Guha şi Marco Casiraghi de la compania de consultanţă Evercore ISI.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More