Burse/Investitii

Marian Năstase, ALRO: Principalul obiectiv este ca bursa să atragă toate companiile de stat și cât mai multe companii private

După lupte fratricide în interiorul Bursei de Valori București, s-a ajuns într-o perioadă de evoluție, sănătoasă și stabilă, consideră Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administrație al ALRO: “În momentul de față, Bursa este un instrument care funcționează și care protejează investitorii. Acest lucru a ajutat să trecem de la statutul de piață de frontieră la piață emergentă, conform FTSE Russell”.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence publică o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți dn piața bursieră.

Marian Năstase ne-a declarat: “În momentul de față, Bursa este foarte bine pregătită pentru a trece la următorul nivel. Cum se face trecerea la următorul nivel? Dacă ne uităm la situația burselor din centrul și estul Europei, volumul de pe Bursa de la București este în continuare foarte scăzut, dar asta nu e o critică. Bursa de la Varșovia este mai mare decât toate bursele din centrul și estul Europei cumulate, inclusiv București, inclusiv Viena. Există o explicație pentru care Bursa de la Varșovia are un volum atât de mare și celelalte burse sunt atât de mici. Acolo, Bursa este controlată de Trezorerie, ceea ce i-a adus, din start, stabilitate. Apoi, prin privatizări, s-au listat aproape toate companiile de stat. Asta trebuie să facem și noi.

Avem în continuare foarte multe companii de stat care trebuie, după părerea mea, listate, nu privatizate. Rolul principal al Bursei de Valori, într-o lume dezvoltată, este să asigure acces la capital. Principalul obiectiv este ca bursa să atragă toate companiile de stat și cât mai multe companii private. Pentru companiile de stat, primul lucru important e transparentizarea lor. Astfel, crește și încrederea în modul în care statul le administrează. Pe de altă parte, devin și mai atractive, pe măsură ce se construiește un istoric al rapoartelor anuale. Ulterior, statul mai poate să vândă niște pachete de acțiuni ca să strângă niște bani. Odată ce aduci companiile mari pe bursă, crește și volumul.

Eu mă uit cu interes la listarea Hidroelectrica. Cred că va atrage un mare interes din partea investitorilor români, fie că sunt fonduri de pensii, fie că sunt cetățeni. (…)

Din punctul meu de vedere, astăzi, Bursa de Valori este în poziția perfectă să își crească volumele, prin atragerea listărilor. Statul este în poziția perfectă să își transparentizeze modul în care gestionează companiile din portofoliu.”

În total, România are, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori București va împlini 140 de ani de la deschiderea oficială a bursei, după o perioadă de peste 70 de ani în care au funcționat în România doar burse de comerț.

***

c

Articole recente

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

11 minute ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

o oră ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

2 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

2 ore ago

Grindeanu, întrebat dacă Neacşu ar trebui să îl înlocuiască pe Anastasiu: Nu cred că lucrurile trebuie discutate în această formă

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…

2 ore ago

Comisia Europeană: Temu încalcă Regulamentul privind serviciile digitale în ceea ce priveşte produsele ilegale de pe platforma sa

Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More