Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Marian Năstase, ALRO: Principalul obiectiv este ca bursa să atragă toate companiile de stat și cât mai multe companii private

Marian Nastase Alro ABIEC energie verde Forumul Energiei hidrogen Marian Năstase, Președinte ABIEC

După lupte fratricide în interiorul Bursei de Valori București, s-a ajuns într-o perioadă de evoluție, sănătoasă și stabilă, consideră Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administrație al ALRO: “În momentul de față, Bursa este un instrument care funcționează și care protejează investitorii. Acest lucru a ajutat să trecem de la statutul de piață de frontieră la piață emergentă, conform FTSE Russell”.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence publică o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți dn piața bursieră.

Marian Năstase ne-a declarat: “În momentul de față, Bursa este foarte bine pregătită pentru a trece la următorul nivel. Cum se face trecerea la următorul nivel? Dacă ne uităm la situația burselor din centrul și estul Europei, volumul de pe Bursa de la București este în continuare foarte scăzut, dar asta nu e o critică. Bursa de la Varșovia este mai mare decât toate bursele din centrul și estul Europei cumulate, inclusiv București, inclusiv Viena. Există o explicație pentru care Bursa de la Varșovia are un volum atât de mare și celelalte burse sunt atât de mici. Acolo, Bursa este controlată de Trezorerie, ceea ce i-a adus, din start, stabilitate. Apoi, prin privatizări, s-au listat aproape toate companiile de stat. Asta trebuie să facem și noi.

Avem în continuare foarte multe companii de stat care trebuie, după părerea mea, listate, nu privatizate. Rolul principal al Bursei de Valori, într-o lume dezvoltată, este să asigure acces la capital. Principalul obiectiv este ca bursa să atragă toate companiile de stat și cât mai multe companii private. Pentru companiile de stat, primul lucru important e transparentizarea lor. Astfel, crește și încrederea în modul în care statul le administrează. Pe de altă parte, devin și mai atractive, pe măsură ce se construiește un istoric al rapoartelor anuale. Ulterior, statul mai poate să vândă niște pachete de acțiuni ca să strângă niște bani. Odată ce aduci companiile mari pe bursă, crește și volumul.

Eu mă uit cu interes la listarea Hidroelectrica. Cred că va atrage un mare interes din partea investitorilor români, fie că sunt fonduri de pensii, fie că sunt cetățeni. (…)

Din punctul meu de vedere, astăzi, Bursa de Valori este în poziția perfectă să își crească volumele, prin atragerea listărilor. Statul este în poziția perfectă să își transparentizeze modul în care gestionează companiile din portofoliu.”

În total, România are, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori București va împlini 140 de ani de la deschiderea oficială a bursei, după o perioadă de peste 70 de ani în care au funcționat în România doar burse de comerț.

***

c

Andreea NEGRU, ADAA: Evoluția viitoare a bursei depinde de creșterea considerabilă și sustenabilă a lichidității, deziderat posibil doar în condițiile atragerii de companii puternice

BVB | Știri BVB

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK -2027C (RBRO27C) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

Raiffeisen Bank - Ob. 10.2027 (RBRO27B) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK - On . 08.2027 (RBRO27A) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022