Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe Sed Lex, Vasile Marica, susține că peste 9.000 de angajați din Finanțe și ANAF protestează miercuri în majoritatea județelor, nemulțumiți de plafonarea sporului de condiții vătămătoare de muncă.
‘Sunt peste 9.000 de angajați care protestează miercuri în majoritatea județelor, în funcție de cum s-au organizat liderii de opinie de acolo, iar decizia de a continua protestele le aparține’, a declarat pentru AGERPRES președintele Sed Lex.
Acesta a precizat că în prezent nu există un calendar în acest sens.
‘Nu luăm noi deciziile. Oamenii au ieșit în stradă. Ne-au împins în față pe noi liderii de sindicat să ne ducem să îi reprezentăm. Restul este decizia lor’, a explicat Vasile Marica.
Angajații din structurile Ministerului de Finanțe și ANAF au protestat și, marți, în fața instituțiilor, nemulțumiți de măsurile luate de Guvern în privința personalului plătit din fonduri publice, și au amenințat cu greva generală.
Pe de altă parte, reprezentanții Sindicatul Național Finanțe Publice – SindFISC le-au cerut membrilor săi să acționeze într-un cadru organizat și să nu cedeze la primele nereușite, menționând că ‘lupta va fi de durată și uzură’, conform unui comunicat al organizației, semnat de președintele SindFISC, Nicolae-Liviu Toader.
Blocul Național Sindical a anunțat că vor fi proteste miercuri, între orele 9:00 și 14:00, în toate administrațiile bazinale de apă din România.
Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, care stabilește cuantumul sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial.
Prevederile Ordonanței intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la 31 decembrie 2026.
”În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor în cuantum de până la 300 de lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legate în vigoare”, prevede Ordonanța de Urgență publicată în MO.
De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței, salariații din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit, și din unitățile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiții, stabilite conform Legii nr 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub opt ore pe zi pentru salariații care lucrează în condiții deosebite-vătămătoare, grele sau periculoase, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o perioadă cuprinsă între 3 și 5 zile lucrătoare.