Energie

Mavros (PPC): Dacă o să construim interconexiuni, o să putem să beneficiem de preţuri mai mici la energie

Tranziţia energetică este o schimbare a unui model care funcţionează de 70 de ani şi trebuie să continuăm să construim reţele, pentru că, dacă o să construim interconexiuni şi ne asigurăm că aceste interconexiuni funcţionează eficient spre Nord- Vest, vom face în aşa fel încât să putem beneficia de preţuri mai mici, a declarat, miercuri, Konstantinos Mavros, CEO PPC Renewables.

“Tranziţia energetică este o schimbare a unui model care funcţionează de 70 de ani. Aşadar, încercăm să schimbăm în câţiva ani ceea ce a fost principala sursă de energie în economie timp decenii întregi. Dacă vă gândiţi la problema în sine (…) este vorba despre conectivitate. Trebuie să continuăm să construim reţele. De ce? Dacă priviţi studiul Eurelectric, Grids4Speed, veţi observa acest număr, şi vreau să-l menţionez, veţi descoperi că proiecţia până în 2050 pentru Uniunea Europeană este că trebuie să investim 67 miliarde de euro pe an pentru a dezvolta reţelele. De ce avem nevoie de asta? Dacă vă uitaţi la statele baltice şi la acest eveniment istoric, sincronizarea (reţelelor) statelor baltice (la cea europeană), care înseamnă că acum pot fi foarte confortabile cu preţurile, deoarece au un sistem foarte stabil şi foarte bine interconectat. Dacă reuşim, mai ales în zona în care trăim, şi aceasta este Europa de Sud-Est – nu doar România, ci şi Bulgaria, Grecia, trăim în acelaşi cluster al energiei electrice, dacă construim interconexiuni şi ne asigurăm că aceste interconexiuni funcţionează eficient spre Nord- Vest, vom face în aşa fel încât să putem beneficia de preţuri mai mici. Pentru că producţia de electricitate provine din surse regenerabile”, a spus Mavros, potrivit Agerpres.

El a subliniat că nu putem să ne bucurăm pe deplin de preţurile mai mici pentru că avem nevoie de interconexiuni mai bune, de tehnologii mai bune, de investiţii suplimentare.

“Şi pentru a pune acest lucru la nivelul politic corect, dacă priviţi rapoartele Draghi sau Letta, care au fost pilonii politicii europene în ultimele luni, sau poate mai mult, veţi vedea că toată lumea cere investiţii suplimentare. Şi dacă mergeţi mai departe, din nou, vorbim despre un mix de investiţii care va creşte sau va îmbunătăţi competitivitatea europeană prin preţuri mai mici ale electricităţii, de care industria şi, la sfârşit, consumatorul final vor beneficia”, a precizat CEO-ul PPC Renewables.

Acesta a menţionat că trebuie să continue construcţia de noi de capacităţi de generare, iar energia regenerabilă este un factor foarte important în acest sens.

“Trăim într-o eră de geo-disrupţie. Dacă luăm în considerare faptul că există o coliziune de factori aici – geopolitica, tranziţia energetică şi inteligenţa artificială, putem vorbi despre trei piloni care afectează economia sau politica globală în ansamblu. Aşadar, avem gigaputeri, gigawaţi şi gigabiţi. Lucrurile se schimbă. Ce vreau să subliniez în ceea ce priveşte energia regenerabilă, capacitatea sau generarea de energie este că se pare că trebuie să continuăm să construim (capacităţi de generare de) energie, mai ales în regiunea în care trăim. Iar energia regenerabilă este un factor foarte important în acest sens. Pentru că, dacă ne gândim la tranziţia energetică în sine, ne referim la un alt factor în trei piloni, care sunt decarbonizarea, descentralizarea şi digitalizarea. De ce? Pentru că închidem unităţi vechi pe bază de combustibili fosili, descentralizăm producţia cu energii regenerabile”, a explicat Mavros la ZF Power Summit 2025.

Oficialul PPC a adăugat că “kilowatt-ul” verde are cel mai mic LCOE (cost pe termen lung al energiei electrice), dar trebuie construite în continuare tehnologii adiacente în jurul energiilor regenerabile pentru a ne asigura că vor funcţiona eficient.

“Cred cu tărie că acum este, ştiţi, un vals, un dans, un tango. Aşadar, trebuie să continuăm să construim tehnologii noi. Dar trebuie să fim foarte atenţi la mixul energetic. Şi când mă refer la mix, mă refer la faptul că nu putem continua să construim doar energie regenerabilă. Trebuie să avem generare flexibilă. Trebuie să construim alte tehnologii care să asigure o evoluţie lină”, a punctat el.

Articole recente

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

o oră ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

3 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

3 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

5 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

6 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More