Update articol:

MCID: Vom lua măsurile pentru Poșta Română, după ce va fi finalizat raportul Corpului de Control; Consiliu de Administrație numit pe patru ani, cu o zi înainte de depunerea jurământului ministrului Bogdan Ivan 

  • Ciolacu: Am înțeles că sunt probleme, o să trimit și eu Corpul de Control al premierului la Poșta Română. Să mă dea în judecată, că am înțeles că a contestat Corpul de Control al ministrului Digitalizării”

  • Consiliu de Administrație numit pe patru ani, cu o zi înainte de depunerea jurământului de către Bogdan Ivan 

 

Există tensiuni mari între conducerea Poștei Române și acționarul său majoritar, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, iar premierul Marcel Ciolacu a decis la începutul lunii să trimită Corpul de Control al premierului la Poșta Română. Totul vine în contextul în care Corpul de Control al Ministerului Digitalizării a efectuat deja un control la Poșta Română, iar când a descoperit neregulile conducerea Poștei a anunțat că vor da în judecată Ministerul. Între timp, înțelegem că Poșta și-a retras acțiunea din instanță, potrivit oficialilor din Minister, deși pe portal acțiunea încă mai există.  

”Am înțeles că sunt probleme, o să trimit și eu Corpul de Control al premierului la Poșta Română”, a precizat Ciolacu. ”Să mă dea în judecată, că am înțeles că a contestat Corpul de Control al ministrului Digitalizării”, a completat ulterior prim-ministrul.

Direcția de Comunicare din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, ne-a răspuns la câteva întrebări, răspunsuri pe care le redăm mai jos: 

Răspuns: Încă din prima zi a mandatului, ministrul Bogdan Ivan a avut o discuţie cu sindicatele. A primit din partea lor mai multe solicitări care au fost transmise, mai departe, managementului Poștei Române. Ministrul Bogdan Ivan a cerut o situaţie la zi a modului în care arată astăzi Poșta, împreună cu o clarificare a situației de conflict cu sindicatele. În urma numeroaselor plângeri şi solicitări venite din partea sindicatelor, ministrul Bogdan Ivan a dispus misiunea Corpului de Control la nivelul Poștei Române.

Cum apreciați activitatea Poștei Române sub conducerea domnului Valentin Ştefan? De ce a obținut Poşta Română un profit de aproape 4 ori mai mic anul trecut, față de 2021? Care au fost motivațiile conducerii în fața statului român, acţionarul principal al companiei?

Răspuns: Pentru a înţelege cât mai bine situația din Poșta Română, dar şi pentru ca ministrul Bogdan Ivan să-și facă o imagine clară, se așteaptă rezultatele Corpului de Control. Imediat după ce domnul ministru Bogdan Ivan analizează rezultatele, ele vor fi înaintate Guvernului României. De asemenea, domnul ministru îşi dorește ca în urma rezultatului să găsească cele mai bune soluții pentru ca Poșta să poată să se dezvolte.

Chiar dacă sunt momente mai dificile, ministrul Bogdan Ivan crede cu tărie că, datorită infrastructurii uriașe pe care Poșta o are și cu o logistică actualizată la nivelul anului 2023, aceasta poate să performeze.

În luna iunie, la preluarea mandatului, domnul ministru Ivan a avut o întâlnire cu oficiali din conducerea Poștei Române şi cu reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor Poștali care i-au promis că vor amâna orice formă de protest pentru a soluționa cât mai rapid problemele companiei. Domnul ministru a solicitat o analiză detaliată la Poșta Română, în vederea găsirii unor soluții adecvate și eficiente. A primit domnul ministru analiza? Care sunt concluziile?

Răspuns: Un punct de vedere final cu privire la situația de la Poșta Română va fi comunicat public după ce va fi finalizat raportul complet al Corpului de Control. Pentru a se putea lua măsurile cele mai bune atât pentru Poștă, pentru lucrătorii din instituție şi, nu în ultimul rând, pentru beneficiarul final, cetățeanul, este important să așteptăm analiza completă a Corpului de Control. Ministrul Bogdan Ivan își dorește ca Poșta Română să fie un serviciu de top, care să se alinieze anului 2023, iar pentru acest lucru este nevoie de o viziune clară”.

  • Consiliu de Administrație numit pe patru ani, cu o zi înainte de depunerea jurământului de către Bogdan Ivan 

Acționarii Poșta Română, respectiv statul român care deține (93,51% din acțiunile Poșta Română) și Fondul Proprietatea (6,48%), reprezentând 100% din capitalul social al companiei au decis pe 14 iunie numirea pe 4 ani a unui nou Consiliu de Administrație, cu o zi înainte de depunerea jurământului de către ministrul Bogdan Ivan.

În cadrului AGA, acționarii au aprobat revocarea membrilor provizorii ai Consiliului de Administratie al Companiei Naționale Poșta Română, respectiv a:
– doamnei Oana Diana Crețu;
– domnului Constantin Saragea;
– domnului Alexandru Cristian Rada;
– doamnei Mihaela Kaitor;
– domnului Florin-Petre Manole;
– doamnei Mădălina Nădrag;
– domnului Mădălin -Mihai BONDALICI,

Ca urmare a finalizirii procedurii de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al Companiei Nationale ,,Poșta Română” S., astfel cum aceasta a fost aprobată prin Hotărârea AGA nr. 7/3.04.2023, au fost numiți Mihai Precup, Butiseacă Alexandru, Moraru loan Dragoș, Prahoveanu Alina, Cateliu Daniel, Bondalici Mădălin Mihai, Zaharia Florin. Indemnizația fixă pe lună este de 9.604 lei brut/lună.

  • Protest la Poșta Română

Aproximativ 100 de angajaţi ai Poştei Române au participat astăzi  la o acţiune de protest în faţa companiei, fiind nemulţumiţi că au primit notificări de concediere, a declarat Ionel Oţelea, preşedintele interimar al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR). “În timpul pichetului, am avut o întâlnire de circa 60 de minute cu domnul Valentin Ştefan, directorul general companiei. I-am spus să anuleze cele 110 decizii de notificare privind concedierea pentru că sunt ilegale, nu s-au înregistrat paşii. Totodată i-am adus la cunoştinţă situaţia celor 23.000 de salariaţi care sunt la Poştă, dintre care 12.800 sunt cu salariul minim pe economie. L-am rugat să ne prezinte situaţia economică clară a companiei pentru că nouă, organizaţiei sindicale, nu ne-a prezentat o situaţie clară a situaţiei financiare a companiei”, a spus Sorin Şova. Totodată, sindicaliştii au întrebat dacă Poşta Română poate să suporte majorarea salariului minim pe economie din septembrie, la 3.300 de lei. Potrivit lui Sorin Şova, directorul general a lăsat să se înţeleagă faptul că soluţia în această situaţie este ca oamenii să “plece acasă”. Întrebat dacă vor fi organizate şi alte acţiuni de acest fel, el a spus că acestea vor fi stabilite în cadrul structurii naţionale de conducere. “Noi ne pregătim de negocierea contractului colectiv de muncă şi probabil cu această ocazie o să pregătim şi un calendar de acţiuni de protest”, a mai spus Ionel Oţelea. Directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan, a declarat, la începutul acestui an, că procesul de restructurare de la companie cuprinde aproximativ 1.000 de oameni, însă toţi vor avea opţiunea să rămână în companie pe alte funcţii.

Astăzi, după pichet, Poșta Română a transmis că reorganizarea Companiei nu este un proiect nou, iar salariaţii care au primit notificare de preaviz sunt exclusiv cei ale căror posturi nu se mai justifică în procesul de modernizare pe care îl traversează Poşta Română, printre aceştia regăsindu-se şi aşa numitele “pile” politice ori situaţiile de conflict de interese.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025