Terminalul marin deţinut de KMG International operează de aproape 15 ani, timp în care a fost folosit pentru a alimenta rafinăria Petromidia cu aproximativ 55 de milioane de tone de materii prime
Terminalul marin offshore deţinut de KMG International, aflat la 8,6 km în larg, în dreptul Portului Midia, este cel mai important activ al Midia Marine Terminal (MMT), compania din Grupul KMGI (Rompetrol) care operează partea logistică. Această capacitate reprezintă, practic, poarta de intrare în România, pentru țițeiul kazah, de care Petromidia și, implicit, România, are foarte mare nevoie.
Cu o capacitate de transfer de 16 milioane tone/an, terminalul reprezintă unica facilitate de descărcare – încărcare ţiţei de acest tip din România.
Operarea terminalului marin are o importanţă strategică pentru toate operaţiunile desfăşurate de Grupul KMGI.
Prin Buoy, cum mai este numit terminalul, au fost operate la descărcare circa 650 de nave, în cei aproape 15 ani de când a fost dat în folosință. În total, puțin peste 55 de milioane de tone de materii prime au fost descărcate, pentru rafinăria Petromidia.
Acest activ este foarte important, pentru că permite un flux constant și rapid de materii prime către Petromidia. Și pentru că este atât de valoros, Grupul face aici mereu investiții. Chiar în acest an, cu un efort de 4,3 milioane de dolari, au fost schimbate toate furtunurile plutitoare și submerse.
Piesele realizate de compania japoneză Yokohama au fost fabricate special pentru terminalul aflat la 8,6 km în largul Mării Negre, respectând toate specificaţiile tehnice indicate de Midia Marine Terminal. La lucrări au participat peste 20 de scafandri, 9 dintre ei fiind angajaţi permanent ai Midia Marine Terminal. În total, aceştia au executat 1.129 de ore de scufundare, iar totalul orelor lucrate în timpul proiectului, de tot personalul implicat, a ajuns la aproximativ 19.500 de ore.
Terminalul este de tip Single Point Mooring (sistem singular de legare) şi este compus din dintr-o parte statică, fixată de fundul marii printr-un sistem de ancore, şi o a doua parte, la care se leagă nava, care poate gira liber în jurul părţii statice, cu ajutorul unui rulment masiv, în funcţie de vânt, curent şi valuri.
Debitul maxim de operare al terminalului este de 7.000 m³/h, ceea ce înseamnă că o navă care transportă între 80.000 şi 160.000 de tone poate fi descărcată într-un interval de 24-36 de ore.
- Kazahstan investeste în noi capacități de transport
Kazahstanul a investit 35 de miliarde de dolari în sectorul transporturilor și logisticii în ultimii 15 ani, având o rețea de tranzit, coridoare transcontinentale și rute, potrivit Astana Times. De asemenea, Kazahstanul face pași în dezvoltarea porturilor sale cheie, inclusiv portul Aktau, situat pe coasta de est a Mării Caspice.
Anul trecut, președintele Republicii Kazahstan Kassym-Jomart Tokayev a ordonat creșterea volumului de transport de petrol de-a lungul coridorului transcaspic. În conformitate cu această instrucțiune, JSC NC KazMunayGas și compania petrolieră de stat a Republicii Azerbaidjan SOCAR au încheiat un acord care prevede transportul a 1,5 milioane de tone de petrol pe an din zăcământul Tengiz în direcția conductei petroliere Baku-Tbilisi-Ceyhan.
În noiembrie, Kazahstanul și-a extins flota de petroliere pentru a îndeplini angajamentul de aprovizionare pe ruta Transcaspică, făcut de șeful statului Kasym-Jomart Tokayev. Astfel, două tancuri petroliere – Taraz și Liwa, construite la Galați, au ajuns în Aktau.
Proprietarul noilor tancuri cu o greutate proprie de 8000 de tone este o societate mixtă „Caspian Integrated Maritime Solutions Ltd”, ai cărei acționari sunt Compania Națională de Transport Maritim „Kazmortransflot” (KMTF) și „Abu Dhabi Ports Group” (UAE). Transportul petrolului kazah prin ruta Aktau – Baku – Tbilisi – Ceyhan a început în luna martie a acestui an, cu un volum anual de 1,5 milioane de tone.
Petrolierele „Taraz” și „Liwa” au 140 de metri lungime, 16,7 metri lățime, 4,2 metri pescaj și o viteză de 10 noduri. Sunt dotate cu sisteme avansate de control, au caracteristici tehnice ridicate și echipamente moderne, ceea ce le asigură performanțe superioare.
- În noiembrie, volumul exporturilor de petrol kazah din portul Aktau a crescut cu 50%
KazTransOil JSC (o subsidiară a NC KazMunayGas JSC) a exportat 3,62 milioane tone de petrol kazah din portul Aktau în unsprezece luni din 2023, ceea ce reprezintă cu 50% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
Creșterea volumului de transport al petrolului kazah pentru export din portul Aktau se datorează creșterii volumului de materii prime transportate către portul Baku, de la 205 mii tone la 1,238 milioane tone, adică de 6 ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2022. În plus, în perioada de raportare, 1,824 milioane tone de petrol au fost transportate din portul Aktau către portul Makhachkala.
- Peste 647 de milioane de tone de petrol au fost produse în câmpurile petroliere Tengiz și Kashagan
Peste 647 de milioane de tone de petrol au fost produse în câmpurile petroliere Tengiz și Kashagan, potrivit Agenției de știri Kazinform, respectiv 97,8 milioane tone la Kashagan și 549,8 milioane tone la Tengiz), a spus ministerul Energiei. Deschis în anul 2000, Kashagan este cel mai mare câmp petrolier din bazinul kazah al Mării Caspice, cu rezerve de petrol de 9-13 miliarde de barili. Tengiz deține a doua cea mai mare rezervă de petrol din Kazahstan – 3,13 miliarde de tone.