Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzDomnia sa a explicat: “Noi avem rețelele în dezastru, vă dați seama că avem nevoie de investiții și modernizări de rețele, de creștere de capacități. Dacă 75% investim în digitalizare și protecție, 25% nu ne ajung. Așa că acționarii trebuie să se gândească bine și să ne ajute să investim mai mult.
Este nevoie de o gândire pe termen mediu și lung, pentru că, într- adevăr, presiunea pe utilizatorul final, care se manifestă prin tarife, la un moment va fi foarte mare. Trebuie să găsim soluții și aici vreau să mă refer la soluțiile pe care le- am găsit noi, echipa DEER, la accesarea de bani europeni pe Fondul de Modernizare, am depășit cifra critică de trei miliarde de lei. Mai avem încă proiecte de vreo două miliarde, dar avem nevoie de fonduri, avem nevoie să se suplimenteze Fondul de Modernizare ca să nu creăm presiune mare pe tarifele de distribuție.
Așadar, investițiile majore trebuie făcute în rețele și investiția din rețele trebuie să se dubleze în investiție în digitalizare și protecție”.
Există un studiu și vreau să fac referire la el ca să înțelegem care sunt costurile care ar fi generate de un atac cibernetic, a mai spus doamna Mihaela Suciu, precizând: “S-a făcut o analiză a firmei de cercetare Cyber Security Ventures care arată că în 2025 costurile generate de criminalitatea cibernetică vor depăși 10 mii de miliarde de dolari. La nivelul anului 2015, au fost în jur de 3.000 de miliarde de dolari. Și ca să avem o comparație, cutremurele din Turcia și Siria, furtunile, uraganele din Statele Unite și alte dezastre naturale au provocat anul trecut pierderi globale de 250 de miliarde de dolari. Vorbim de pierderi incomensurabile. Iar atacurile cibernetice sunt activități cu o profitabilitate de 1.500%. Nu cred că avem o afacere astăzi la nivel mondial care să aibă asemenea profitabilitate. De aceea cred că trebuie să ne unim forțele și să găsim soluții”.
Potrivit doamnei Suciu, distribuitorii de energie sunt puși în situația de a identifica soluții înainte să apară ordinele, legislația. “Altfel am avea zone cu blackout, nu avem încă. Într-adevăr, SCADA este sistemul cel mai atacat”, a mai spus directorul general al DEER.
Doamna Suciu a mai spus: “Tranziția energetică este guvernată de trei obiective, de cei trei D – decarbonizare, digitalizare și descentralizare. Când vorbim de descentralizare, vrea să vorbesc de descentralizarea producției. Dacă acum 9- 10 ani vorbeam de un singur sens, de la producător la utilizatorul final al energiei, al electronului, astăzi vorbim de un sistem de distribuție în care toată lumea ori ia energie, ori injectează. Toată lumea are nevoie de informații în timp real. Noi, distribuitorii, suntem într-o dinamică fără precedent. Noi suntem obligați să digitalizăm, nu avem altă variantă. Într-adevăr, am dus o muncă în acest an pentru convingerea ANRE să ne recunoască în tarife aceste costuri care sunt mari.
DEER – cei trei operatori de distribuție care acum sunt în DEER , au investit în perioada 4 de reglementare 75 de milioane de lei, adică 15 milioane de euro. Și nu se văd cât ne-am dori noi. În următoarea perioadă de reglementare, ne dorim să dublăm suma și, repet, nu va fi suficient nici atât”.
Doamna Suciu a spus că DEER are exerciții de securitate, pe diferite domenii de activități: “Până acum recunosc că nu am avut probleme mari, dar am gândit deja strategii și politici. Anul trecut, când noi am fost în situația dificilă de a fi atacați, primul lucru care s-a întâmplat a fost că profesioniștii, colegii, mei, au izolat virusul. Acesta este primul pas pe care trebuie să îl facă oricine – să nu îl lase să se propage. După aceea, instituțiile statului, inclusiv DNSC, ne-au ajutat, au fost lângă noi în permanență. Am anunțat și Guvernul și Ministerul Energiei. Cu instituțiile statului a fost prima colaborare directă în care am simțit că nu suntem singuri. Așa că, dacă vi se întâmplă ceva, înainte să existe alte legislații suplimentare, să știți că instituțiile sunt lângă voi. Eu am simțit asta anul trecut, împreună cu colegii mei”.
Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…
În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…
Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…
Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…
This website uses cookies.
Read More