Update articol:

Milan Pruşan, NN Investment Partners: Piața noastră de capital este din ce în ce mai populară și mai accesată de investitori; continuăm să fim pozitivi în ceea ce privește tendința pe termen mai lung

Piața de capital românească a fost favorizată în 2022 de expunerea la sectorul energetic, datorită căruia a avut performanța cea mai puțin negativă din regiune, potrivit lui Milan Pruşan, Managing Director România NN Investment Partners, parte a grupului Goldman Sachs.

“În plus, rapoartele recente ale Bursei de Valori arată că piața noastră de capital este din ce în ce mai populară și mai accesată de investitori, evenimente care cresc, de asemenea, lichiditatea în piață și posibilitatea de a fi martorii unui număr mai mare de listari. Fiind o piață de capital mai defensivă, continuăm să fim pozitivi în ceea ce privește tendința pe care o va avea piața de capital românească pe termen mai lung”, ne-a spus Milan Pruşan.

În data de 11 aprilie 2022, NN Group a finalizat vânzarea companiei de management al investițiilor NN Investment Partners în toate ţările în care operează, inclusiv România, catre Goldman Sachs Group.

***

Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în 2022?

Milan Pruşan: 2022 a fost un alt an în care au predominat incertitudinile, lucru ce a determinat ca piața financiară să fie una volatilă pentru toate fondurile mutuale. La începutul anului am putut observa un trend pozitiv al pieței fondurilor mutuale, dar deciziile de politică monetară, inflația și surprizele geopolitice au schimbat această tendința crescând și mai mult incertitudinea. Acest lucru a fost reflectat de sentimentul investitorilor care au devenit mai precauți, unii dintre ei devenind mai mult spectatori decât participanți la piață fondurilor mutuale. Necesitatea unei plase de siguranță s-a făcut simțită deoarece evoluția negativă a piețelor financiare de-a lungul anului (perioada martie – septembrie) a determinat mulți investitori să-și recalibreze așteptările la noua realitate. Deja ultimul trimestru al anului 2022 a devenit mai stabil, acesta fiind un semn că noua situație este din ce în ce mai acceptată de către participanții la piață, care par a fi mai deschiși și au înțeles ce ajustări trebuie făcute pentru a-și atinge în continuare obiectivele investiționale.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?

Milan Pruşan: Din punctul nostru de vedere, investitorii au continuat să prefere strategiile cu un nivel de risc mai ridicat, în special cele cu expunere pe piața de acțiuni. Pe de altă parte, strategiile cu expunere la instrumente cu venit fix au fost afectate de creșterea ratei dobânzii de politică monetară, fapt care le-a redus popularitatea în rândul investitorilor conservatori. De asemenea, am putut observa un nou criteriu preferat de investitorii noștri, ei folosindu-l pentru a-și selecta fondurile mutuale în care investesc, acesta fiind nivelul de sustenabilitate pe care un anumit fond mutual îl încorporează. Comportamentul  investitorilor noștri confirmă faptul că nivelul lor de cunoaștere și înțelegere a pieței fondurilor mutuale este în creștere, iar interesul față de acesta rămâne la un nivel ridicat comparativ cu ultimii ani .

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2022?

Milan Pruşan: Piața de capital din România a urmat trend-ul pieței globale și a închis anul într-un teritoriu negativ, dar este important să ne uităm la performanța acesteia țînând cont de contextul investițional corect. Piața de capital românească a fost favorizată în 2022 de expunerea la sectorul energetic, datorită căruia a avut performanța cea mai puțin negativă din regiune. În plus, rapoartele recente ale Bursei de Valori arată că piața noastră de capital este din ce în ce mai populară și mai accesată de investitori, evenimente care cresc, de asemenea, lichiditatea în piață și posibilitatea de a fi martorii unui număr mai mare de listari. Fiind o piață de capital mai defensivă, continuăm să fim pozitivi în ceea ce privește tendința pe care o va avea piața de capital românească pe termen mai lung.

Ce estimări aveți pentru 2023 în privința evoluției BVB?

Milan Pruşan: Persistența unei inflații ridicate și tensiunile geopolitice din regiune vor continua să-și lase amprenta asupra evoluției bursiere anul acesta, așa cum s-a întâmplat și în 2022. Îmbunătățirea oricăreia dintre aceste două probleme globale va duce la creșterea apetitului de risc al investitorilor, deoarece România se bucură de un potențial bun de creștere pentru următorii ani , beneficiind atât de investițiile private, cât și de cele publice care se vor materializa.

Ce așteptări aveți pentru anul viitor în privința listarilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Milan Pruşan: Mediul actual de investiții rămâne o provocare , situație care împinge companiile să aibă un proces analitic extins înainte de a lua în considerare listarea publică, astfel încât acest an ar putea fi destul de dificil din acest punct de vedere.

Ce așteptări mai aveți de la autorități?

Milan Pruşan: Contăm pe faptul că buna colaborare dintre participanții pieței și autorități va continua și în 2023, întrucât o abordare legislativă predictibilă și de susținere a piețelor de capital reprezintă unul dintre cele mai importante elemente pentru dezvoltarea unei economii emergente că cea românească.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025