Update articol:

Ministerul Finanţelor răscumpără anticipat obligaţiuni în dolari şi se împrumută de pe piețele externe de capital cu până la 2,5 miliarde dolari

Ministerul Finanţelor răscumpără anticipat obligaţiuni în dolari şi se împrumută de pe piețele externe de capital cu până la 2,5 miliarde dolari, potrivit unui ordin emis de ministrul finanţelor Adrian Câciu, publicat în Monitorul Oficial.

Surse ne-au declarat că Ministerul Finanţelor foloseşte această strategie pentru a evita plata principalului obligațiunilor în dolari ajunse la scadenţă. Acestea ne-au mai spus că e importantă dobânda la care se va împrumuta acum statul.

Astfel, Ministerul Finanţelor aprobă operațiunea de răscumpărare anticipată a seriilor de obligațiuni denominate în dolari scadente în data de 7 februarie 2022, cupon 6,750%, în data de 22 august 2023, cupon 4,375%, și în data de 22 ianuarie 2024, cupon 4,875%, denumite in continuare „obligațiunile răscumpărate”, și de preschimbare a acestora sau a unei părți din acestea cu obligațiuni noi prin contractarea unui împrumut pe piețele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” și lansarea unei serii de obligațiuni denominate în dolari având maturitatea de 10 ani sau mai mult, care vor putea fi preschimbate în tot sau în parte cu obligațiunile răscumpărate; și (ii) contractarea de către Ministerul Finanțelor a unui împrumut pe piețele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes”, prin lansarea a unei serii noi de obligațiuni denominate în dolari, cu maturitatea de 5 ani sau mai mult.

Toate împrumuturile menționate mai sus sunt denumite în continuare „emisiune” și vor fi în sumă totală de până la 2,5 miliarde dolari.

Suma finală aferentă atât operațiunii de răscumpărare anticipată și preschimbare, cât și cea aferentă emisiunii noi, precum și ceilalți termeni și condiții financiare urmează să fie stabilite la momentul lansării tranzacției, în funcție de condițiile de piață.

Emisiunea este administrată de către Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, HSBC Continental Europe, ING Bank N.V., J.P. Morgan AG și Société
Générale.

Suma aferentă emisiunii se virează în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanțelor la Banca Națională a României și se utilizează pentru finanțarea deficitului bugetar, refinanțarea și rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare privind datoria publică. Plata serviciului datoriei publice aferentă emisiunii se asigură conform legislației în vigoare privind datoria publică.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative