Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa foto: facebook.com/Costel.Alexe
Ministrul mediului a vrut să liniştească populaţia ieri, spunând că nu a ieşit din ţară lemn brut, dar a omis să spună câte prefabricate din lemn s-au exportat în primele trei luni ale anului: 122.780 tone.
La începutul conferinţei de presă de ieri, Costel Alexe, ministrul mediului, a acuzat presa de dezinformare şi manipulare în privinţa informaţiilor şi fotografiilor referitoare la transportului de material lemnos din ultima lună. Mai mult, Costel Alexe a spus: “Aş vrea să vă spun foarte clar: niciun tren cu material lemnos buştean nu a plecat din România către ţări din Europa sau din alte părţi. Ministerul Transporturilor ne informează că în 2020 niciun tren cu buştean nu a fost exportat din ţara noastră către vreo altă ţară din Europa, nici pe calea ferată şi nici în punctele de descărcare de la Giurgiu, Galaţi sau Constanţa”.
Ministrul mediului nu este, însă, riguros în declaraţii. Spune că niciun tren cu material lemnos buştean nu a plecat din România către ţări din Europa sau din alte părţi invocând o adresă de la Ministerul Transporturilor în care avea o centralizare a CFR Marfă, nu şi a operatorilor privaţi. Mai mult, nu ne-a transmis datele privind exportul de lemn prin transportul auto.
Potrivit surselor noastre, în întreg anul 2019 şi în primele trei luni ale acestui an, prin CFR Marfă, nu a mers la export nici o cantitate de lemn brut, ba mai mult, în 2019, a importat 14.460 de tone lemn brut.
Dar ce a uitat ministrul Alexe să spună ieri este că, prin CFR Marfă, România a exportat, în primele trei luni, 54.725 tone (OSB, PAL, MDF) – panouri fibrolemnoase, placaj, lemn stratificat, faţă de 233.348 tone în 2019. Tot în primele trei luni ale acestui an am importat 636 tone panouri fibrolemnoase, placaj, lemn stratificat şi 1125 tone lemn brut.
ROFERSPED, casa de expediţii a CFR Marfă, transportă lemn brut
(la import), aproximativ 2800 tone lunar. Potrivit surselor noastre, operatorii privaţi de transport feroviar efectuează transport de lemn brut (la import) de aproximativ 56.000 tone lunar, dar si transporturi de import-export de prefabricate din lemn.
Tot în primele trei luni ale anului 2020, România a trimis la export prin cele trei porturi Constanţa, Giurgiu şi Galaţi 68.055 tone panouri fibrolemnoase, placaj, lemn stratificat, cu o cantitate de 27.845 tone în martie. Anul trecut, prin aceleaşi trei porturi s-au exportat 283.842 tone de OSB, PAL, MDF.
Nici anul trecut, nici în primele trei luni ale anului nu s-a exportat lemn brut prin cele trei porturi, conform surselor noastre, ba chiar în 2019 s-au importat 801 tone lemn brut şi 4500 tone de OSB, PAL, MDF.
Acordul comercial UE-SUA nu este un acord, ci preşedintele american Donald Trump "a mâncat-o la…
Forţele armate germane se pregătesc să dezvolte drone de luptă cu rază lungă de acţiune,…
Cogat, organism al Ministerului Apărării israelian, a anunţat luni că duminică ONU şi alte organizaţii…
Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…
Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…
Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
Cred că rezonezi cu predicatul vostru, nu cu cetățenii: "eu ii vreau cu cătușe"!!! Prevenție nu știți - daca e vorba de ciorditori autohtoni, pt Austria, nu poți, pt că acolo e vorba de rude prin asociere: fini și nași - președintele vostru - , prin cumetrie cu alte familii.
Conform lui Șerban Nicolae (a se vedea comentariile de la postarea sa de pe facebook unde anunță depunerea unei alte legi privind interzicera scoaterii, timp de 10 ani, a lemnului din țară) exporturile în UE nu sunt considerate... "exporturi", ceea ce face ca fiind posibil ca Sică & co sa fi spus adevărul.
Sau minciună prin omisiune.
Sau...