Update articol:

Miriam Andrei, Tradeville: La bursă, avem cu toții șansa de a ne proteja finanțele personale; La bursă, există cel puțin o soluție pentru fiecare problemă discutată la TV în prime-time

La bursă, avem cu toții șansa de a ne proteja finanțele personale – și doar la bursă putem capta o parte din succesul companiilor avantajate în astfel de perioade de volatilitate, consideră Miriam Andrei, CEO Tradeville. Ea ne-a declarat: “Când benzina se scumpește, ne putem recupera banii cheltuiți la pompă din banii investiți în giganții de petrol și gaze naturale. La fel, când ratele la credite ies din grafice, avem șansa de a fi investitori în marile bănci. Când statul crește taxarea, putem investi oricând în companii care cresc și ele dividendele – și sunt unele care fac asta de 20-30 de ani. La bursă, există cel puțin o soluție pentru fiecare problemă discutată la TV în prime-time.”

Întrebată  care au fost principalele evenimente care au influențat piața în 2022, ea apreciază: “Inflația, creșterea dobânzilor și războiul din Ucraina au fost principalele repere din 2022. Inflația mi se pare cea mai mare provocare, căci este precum pasta de dinți: ușor s-o scoți din tub, mai greu s-o faci să intre înapoi. Dar nici măcar anul acesta dificil n-a scufundat toate bărcile, dimpotrivă. Energia, băncile, apărarea au fost oportunități uriașe pentru investitori, generând profituri record și dividende foarte generoase. În sănătate, banii s-au înmulțit în jurul unor tratamente revoluționare. Au continuat să se listeze companii noi de tehnologie – și hai să ne amintim că Apple s-a născut într-o perioadă foarte asemănătoare celei pe care o parcurgem acum. La BVB, emisiunile trimestriale de titluri de stat Fidelis au venit cu dobânzi record pentru lei și euro.”

Dacă ne uităm la cifre, este limpede că, și în 2022, bursa noastră a rezistat mai bine decât toate celelalte piețe din regiune, consideră Miriam Andrei. Ea ne-a spus: “De fapt, mai bine chiar decât bursa americană – căci indicele S&P 500 a încheiat anul cu o depreciere de aproape 20%, iar bursa de la Bucureșți, odată ce includem dividendele, a fost la mai puțin de două procente de a-și aduce în palmares al 11-lea an pozitiv consecutiv. Oportunitățile de investiție au fost mereu prezente la BVB, dividendele sunt și ele foarte mari, însă 2022 a mai adus un avantaj esențial: stabilitatea.”

Anul trecut, Tradeville a înregistrat o creștere a bazei de clienți, cu peste 40% față de anul precedent, cât și a echipei, aceasta depășind în premieră 70 de angajați, ne-a mai transmis CEO-ul companiei de brokeraj. La nivel internațional, volumele de tranzacționare au scăzut în 2022 – de exemplu, Interactive Brokers a înregistrat o reducere de 9%. În schimb, TradeVille a reușit să crească semnificativ volumele – înregistrând creșteri chiar și de 50%, mai spune Miriam Andrei.

2022 a adus 42 de runde de finanțare prin acțiuni și obligațiuni la BVB, cu o valoare totală de circa 2 miliarde de euro – doar în ușoară scădere comparativ cu anul anterior, a sublinat Miriam Andrei: “Cifrele sunt absolut remarcabile, ținând cont de inflația din două cifre și conflictul militar aproape de granițele noastre. Noi credem că apetitul pentru listari și emisiuni noi de obligațiuni va fi chiar mai ridicat în 2023, întrucât nevoile de finanțare sunt în creștere, iar investitorii vor să-și diversifice activ portofoliile. Bursa rămâne un excelent mediu în care cele două tipuri de nevoi se întâlnesc, aducând capitalul necesar dezvoltării business-urilor și randamentele dorite de investitori.

Clienții noștri sunt mai selectivi decât în trecut, dar încă deschiși oportunităților de calitate, la randamente atractive, așa cum au fost de exemplu emisiunile de obligațiuni pe care le-am intermediat în 2022 pentru Libra Internet Bank și Ascendia. La TradeVille, ne concentrăm permanent să înțelegem așteptările investitorilor, așa că, la rândul nostru, devenim tot mai selectivi în privința emitenților cu care vrem să lucrăm. Ne pregătim pentru listarea Hidroelectrica, având deja experiența de a-i ajuta pe investitori să subscrie în cele mai importante IPO-uri românești din ultimele aproape trei decenii. Suntem brokerul de retail ales de MAIB pentru listarea la BVB așteptată în 2023, așadar vom fi partenerul celei mai mari bănci din Republica Moldova. Avem alte câteva debuturi bursiere la care ne gândim și pe care abia așteptăm să le anunțăm la momentul potrivit.

În plus, avem deja 13 companii românești incluse în indicii globali de piețe emergente FTSE Russell, așa că bursa noastră va deveni tot mai interesantă și pentru investitorii instituționali străini. La TradeVille, ne pregătim și pentru această nouă realitate –  vrem să introducem produse inovatoare de investiții, maximizand spațiul pe care ni-l permit actualizările legislative locale și europene din aria piețelor de capital.”

Randamentele dividendelor cu care companiile listate la BVB își recompensează investitorii sunt de ani buni printre cele mai mari din lume.

În 2022, în medie, acestea au fost de 3-4 ori mai generoase decât cele de pe bursă americană și piețele europene, spune directorul Tradeville : ” Ne așteptăm ca dividendele companiilor românești să rămână competitive, dată fiind preponderența marilor producători și distribuitori de energie și grupuri bancare la BVB, care sunt așteptate să publice profituri record pentru 2022. În plus, listarea Hidroelectrica este așteptată în primăvară, vorbim despre o companie pe care o mulți o consideră a fi cea mai valoroasă și profitabilă companie a statului român.”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025