Update articol:

Mititelu (ASF): Cel mai bun mod de a face educaţie financiară este prin a vinde responsabil

Cel mai bun mod de a face educaţie financiară este prin a vinde responsabil, învăţare prin a face, a declarat, marţi, Sorin Cristinel Mititelu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

“Cred că nu este instituţie financiară şi din piaţa noastră care să nu aibă un program de educaţie financiară. Sunt bugete alocate, cred că nu este eveniment la care să nu se facă referire la acest subiect în speranţa că prin educaţie financiară rezolvăm totul. Deci vom avea o foarte bine educată cerere, foarte bine informată şi totul se rezolvă de la sine. Prin urmare, trendul va continua şi nimic de comentat mai mult de atât. Da, piaţa de asigurări chiar contează în acest proces de formare a pieţei, formare şi dezvoltare a pieţei, pentru că ajunge la foarte mulţi. Doar atât să avem în vedere, sunt 7 milioane de maşini deja în asigurare, 2 milioane de case deja în asigurare, 4-5 milioane de asigurări legate de credite, de viaţă, şi dacă mai continuăm tot aşa ajungem probabil chiar la un număr de utilizatori sau beneficiari de produse de asigurare chiar mai mare decât numărul de clienţi din sistemul bancar. Deci cu alte cuvinte avem, să spun aşa, un contact cel puţin din punct de vedere cantitativ foarte mare, foarte puternic cu piaţa. În ce priveşte eficienţa modului cum formăm şi dezvoltăm această piaţă împreună cu toţi actorii, inclusiv cu consumatorul final, am avut întotdeauna o recomandare: cel mai bun mod de a face educaţie financiară este prin a vinde, prin a vinde responsabil şi produse desenate responsabil. Dacă ar fi să aşteptăm până când consumatorul final ajunge la un nivel acceptabil din perspectiva celor care tot desenează şi alocă bugete pentru educaţie financiară cred că ne vor trebui o mie de ani. Însă cel mai bun proces este acesta, învăţare prin a face, learning by doing”, a spus Sorin Cristinel Mititelu, la conferinţa cu tema “Anul Financiar 2024”, organizată de FinMedia şi Piaţa Financiară.

De asemenea, Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), a subliniat importanţa păstrării în şcoală a educaţiei financiare.

“Ştiu de la colegii din ASF, din zona de educaţie financiară, că s-au luptat foarte mult pentru introducerea educaţiei financiare în clasa a VIII-a şi chiar sper să le ajungă şi lor la urechi ca să aibă un cuvânt împotriva scoaterii educaţiei antreprenoriale. Nu că introducerea istoriei ar fi rea. Nu e rău, hai să spunem, dar hai să lăsăm lucrurile acestea. Am şi eu un cui acolo. E o materie opţională, care de fapt e pusă în mijloc, care se numeşte religie. Şi aici nu văd valoare adăugată pentru elevi. O spun cu toată sinceritatea, nu poţi să-ţi iei copilul de la religie pentru că e numai în orele din interior, nu e nici prima, nici ultima. Şi atunci copilul stă acolo şi valoare adăugată adusă din păcate nu e niciuna. Adică mie îmi zice fiică-mea că e inutil, că nu se întâmplă nimic. Aşa că hai să ne foscuăm la lucrurile importante şi poate că o să culegem roadele mai repede decât ne-am aştepta”, a spus Horia Gustă, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR),a declarat că nu-şi aminteşte să fi făcut educaţie financiară în şcoală, primul contact cu economia l-a avut în clasa a XI-a, iar faptul că acum la toate conferinţele se discută despre acest subiect nu poate să fie decât îmbucurător.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025