International

Moscova îşi majorează rezervele de aur şi îşi scade deţinerea în titluri de trezorerie ale SUA

Moscova şi-a majorat rezervele de metale prețioase în ultimii ani, vânzând, în acelaşi timp, titluri de trezorerie ale SUA. Deși Rusia a fost unul dintre cei mai mari investitori în datoria SUA, portofoliul său a ajuns acum la 12 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2007, potrivit Sputnik International.

Lingourile din Rusia totalizează 2.208 de tone, a raportat Banca Centrală a Rusiei (CBR), estimând valoarea rezervelor sale de aur la 100,3 miliarde de dolari începând cu 1 iulie. Numai în iunie, Rusia a adăugat 18 tone de metale prețioase la rezerva sa de aur, ținând cont de eforturile recente privind de-dolarizarea economiei ruseşti.

Moscova și-a mărit stocurile de metale prețioase cu 96,4 tone de la începutul anului. În luna mai, aprilie și martie au fost achiziționate 6,  16 și respectiv 18 tone. Luna februarie  deține recordul cu 31 de tone adăugate la rezervele de aur ale Rusiei.

Anul trecut,  Moscova a achiziționat 275 de tone de aur,  fiind cea mai mare cantitate de aur cumpărată într-un an, potrivit World Gold Council.

Creşterea rezervelor de aur a dus la scăderea deţinerilor Rusiei în titlurile de trezorerie americane. Astfel, portofoliul Rusiei în titluri de trezorerie americane a scăzut la 12,024 miliarde dolari, care este cel mai scăzut nivel din mai 2007. Acestea  au scăzut cu 85%, de la  96,9 miliarde de dolari la 13,2 miliarde de dolari doar anul trecut.

Anterior, Moscova a criticat SUA că “abuzează” de statutul de monedă de rezervă, avertizând că acest lucru ar putea avea efecte negative. În timpul recentului Forum Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), președintele rus Vladimir Putin a criticat SUA, spunând că dolarul a devenit “un instrument pentru SUA de a exercita presiuni asupra restului lumii” și a susținut că rolul acestei monede ar trebui reconsiderat.

Rusia este unul dintre statele care promovează o trecere de la dolar la monedele naționale în comerțul bilateral. Tendința de abandonare a dolarului a fost observată în mod deosebit într-un raport recent privind economiile țărilor BRICS, care au redus utilizarea cu 20% a dolarului în comerțul reciproc.

 

Articole recente

Daniel Botănoiu (AFR):Producţia de grâu ar putea atinge un nivel record în 2025; preţurile nu îi avantajează deloc pe fermieri

Recolta de grâu a României ar putea atinge 14 milioane de tone în acest an,…

24 de secunde ago

Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…

60 de minute ago

Grecia cere ajutorul UE pentru stingerea incendiilor de vegetaţie

Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…

o oră ago

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

3 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

3 ore ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More