Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzGazul de tranziţie nu e de tranziţie, ci este principalul instrument de echilibrare dacă vrem ca în 2050 să avem o proporţie covârşitoare de energie regenerabilă, a afirmat luni Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Alro şi preşedinte al Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie din România, la o conferinţă de specialitate.
“Fără gaz natural nu ai cum să îţi atingi nici obiectivele de decarbonare şi nici politica zero carbon. (…) Punctul meu de vedere e aşa: trebuie să stopăm minciuna şi trebuie să înţelegem că fără gaz nu avem capacităţi de echilibrare. Gazul are un rol în tranziţie şi asta trebuie clarificat şi, după ştiinţa mea, România a luat poziţie în această direcţie, împreună cu alte 11 state membre, şi aici este evident o problemă care în momentul de faţă este la nivelul Comisiei (Europene – n. r.)”, a susţinut Marian Năstase, la Forumul Gazelor Naturale 2023, organizat de Financial Intelligence.
Potrivit acestuia, gazul de tranziţie nu e de tranziţie, ci este “principalul instrument de echilibrare dacă vrem să ajungem în 2050 să avem o proporţie covârşitoare de energie regenerabilă”.
Reprezentantul Alro a adăugat că “energia trebuie să fie sigură, ieftină şi verde, în ordinea aceasta, verde dacă se poate şi cât se poate.”
“Evident că vorbim de hidrogen. Păi să vă spun cum e cu hidrogenul. Noi am studiat un proiect în care să construim un complex, un sistem bazat pe energie fotovoltaică, baterii de stocaj cu hidrogen, în aşa fel încât să avem 100 de megawaţi bandă. Nu-i mare lucru. Ştiţi cât costă? Păi vă spun eu: 1 miliard de euro. Deci, despre ce vorbim? Un 1 urmat de 9 zero-uri. E o chestie abstractă, că n-a văzut nimeni 1 miliard de euro. Eu nu ştiu cum arată. Nici de lei n-am văzut, nu ştiu cum arată, dar e o sumă fabuloasă şi ştiţi de ce e fabuloasă? Pentru că acum două luni de zile, Comisia Europeană a lansat o licitaţie pentru proiecte de hidrogen de-a lungul şi de-a latul Europei, pentru toate statele membre, de 800 de milioane. Deci, e clar că dacă atâţia bani au fost pentru proiecte pe hidrogen în Europa, nu va da nimeni un sprijin de 1 miliard de euro, un grant de 1 miliard de euro pentru un proiect de 100 de megawaţi. E ilogic”, a subliniat Marian Năstase.
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
This website uses cookies.
Read More