Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz
Perioada prelungită de politică monetară relaxată după criza financiară globală a echivalat cu „naționalizarea piețelor de obligațiuni” de către băncile centrale și a însemnat că factorii de decizie au încetat să țină cont de inflație în ultimii doi ani, potrivit consilierului economic principal Stephen King, de la HSBC.
Băncile centrale din întreaga lume au majorat agresiv ratele dobânzilor în ultimul an în încercarea de a controla creșterea inflației, după un deceniu de condiții financiare laxe. Creșterea rapidă a ratelor dobânzilor a intensificat îngrijorările cu privire la o potențială recesiune și a scos la iveală defecte ale sistemului bancar care au dus la prăbușirea mai multor bănci regionale din SUA.
Vorbind vineri cu CNBC la Forumul Ambrosetti din Italia, King a spus că, deși de relaxarea cantitativă (QE) a beneficiat economiile care încercau să se redreseze dupăcriza financiară din 2008, durata acesteia a însemnat că guvernele sunt „probabil mult prea relaxate în ceea ce privește creşterea datoriilor guvernamentale”.
„O parte a problemei cu QE a fost faptul că, practic, s-au naționalizat piețele de obligațiuni. Piețele de obligațiuni au un rol foarte util de jucat atunci când ai inflație, adică sunt un indicator de avertizare timpurie”, a spus King pentru CNBC.
„Este un pic ca și cum ai avea un bombardament inamic și îți închizi sistemele radar – nu poți vedea bombardierele venind, deci efectiv este cam același lucru, naționalizezi piețele de obligațiuni, iar acestea nu pot răspunde la creșterile inițiale ale inflației, iar până când băncile centrale o observă, este prea târziu, ceea ce cred că s-a întâmplat în ultimii doi sau trei ani.”
Rezerva Federală a SUA a înregistrat o creștere lentă a ratelor dobânzilor, susținând inițial că majorarea inflației este „tranzitorie” și rezultatul unei creșteri a cererii post-pandemie și a blocajelor persistente ale lanțului de aprovizionare.
„Ar fi trebuit să crească ratele dobânzilor mult mai devreme decât au făcut-o, iar când au ajuns în sfârșit la creșterea ratelor dobânzilor, nu au vrut cu adevărat să admită că ei înșiși au făcut o eroare”, a spus King.
El a sugerat că problemele din sistemul financiar din ultima lună, care au inclus și salvarea de urgență a Credit Suisse de către rivalul elvețian UBS, au fost, probabil, consecința unei perioade prelungite de rate scăzute și relaxare cantitativă.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More