Orice discuție despre guvernanța corporativă trebuie să înceapă de la competența oamenilor și potențialul lor de a face performanță în companiile în care lucrează; dar și despre viziunea și responsabilitatea de a lua decizii în acord cu agenda publică a societății și în beneficiul cetățenilor, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă într-un mesaj transmis Conferinței Internationale pentru Europa Centrala și de Est pe tema “Viitorul Guvernanţei” – “The Future of Governance”.
Conferința Viitorul guvernanței corporative, organizată de ACCA în parteneriat cu ENVISIA- Boards of Elite, desfăşurată săptămâna trecută, a fost primul eveniment din România care a construit o platformă internațională pentru practicieni și factorii de decizie de top pentru a-și împărtăși cunoștințele și rezultatele cercetării, cele mai bune practici, provocări și evoluții viitoare în domeniul guvernanței.
Conferința a promovat guvernanța corporativă responsabilă, pregătind companiile și consiliile lor de administrație pentru provocările contemporane, adăugând valoare afacerilor și comunităților locale, contribuind la promovarea unui comportament corporativ durabil și responsabil de-a lungul lanțurilor valorice globale.
Nicolae Ciucă a mai spus: “Guvernul susține inițiativele care au scopul să îmbunătățească educația, formarea profesională și dezvoltarea competențelor antreprenoriale, mai ales în domeniile în care România are de recuperat. Mă refer aici și la guvernanța corporativă în companiile de stat.
Reforma, transparența și dialogul constant cu reprezentanții mediului de afaceri și cu organizațiile internaționale sunt elemente fără de care nu putem crește performanțele companiilor de stat.
Prin Programul de Guvernare ne-am asumat reformarea companiilor cu capital de stat, angajament confirmat și în Planul Național de Redresare și Reziliență și prin candidatura României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Până la sfârșitul acestui an, Guvernul are în vedere actualizarea legislației privind companiile de stat și operaționalizarea unui grup operativ pentru coordonarea și monitorizarea politicilor de guvernanță corporativă.
O veste bună este că vom beneficia de consultanța Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, prin intermediul DG REFORM, pentru elaborarea unei noi legislații în acest sector.
Tot împreună cu OCDE va fi creat profilul experților independenți și al celor din task-force. Acest task-force-ul va avea misiunea să monitorizeze aplicarea standardelor de guvernanță corporativă, o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație și monitorizarea indicatorilor de performanță.
Determinarea Guvernului de a face pași importanți în ceea ce privește îmbunătățirea performanțelor companiilor de stat și sprijinul OCDE sunt esențiale pentru a ne atinge în termenii propuși cel mai bun rezultat care să ne aducă mai aproape de obiectivul României de a face parte din clubul economiilor dezvoltate”.