Societățile viitorului sunt acele societăți care vor reuși să construiască mai mult, cu un consum de energie mai redus. De eficiența energetică depinde performanța noastră ca țară și ca națiune, a declarat Nicolae Ciucă, președintele Senatului, la Conferinţa Standarde nZEB Revizuirea EPBD şi noi perspective asupra eficienţei energetice în sectorul clădirilor, ediţia a VI-a.
Domnia sa a precizat: “Dezvoltarea sustenabilă implică în mod necesar o reducere a consumului de energie. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 85% dintre clădiri au fost construite înainte de anul 2000 și aproximativ 75% dintre aceste clădiri au un nivel redus de performanță energetică. Pentru a îndeplini obiectivul național și european al reducerii consumului de energie, este necesar să acționăm rapid pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor.
În activitățile mele am susținut și susțin îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor. Ca premier, am urmărit atragerea de fonduri europene în această direcție. Ca președinte al Senatului, sunt preocupat ca modificările legislative necesare să nu fie tergiversate în Parlament.
Totodată, este nevoie de un efort sistematic și colectiv la nivelul autorităților executive și al Parlamentului pentru a susține financiar tehnologiile verzi în toate domeniile de activitate. În plus, în epoca Fake News, avem nevoie de campanii de informare corectă și obiectivă a oamenilor cu privire la beneficiile acestor noi tehnologii.
Societățile viitorului sunt acele societăți care vor reuși să construiască mai mult, cu un consum de energie mai redus. De eficiența energetică depinde performanța noastră ca țară și ca națiune.
În viitorul apropiat, România va deveni independentă energetic. Misiunea noastră este să oferim generațiilor viitoare o economie verde, susținută prin energie nepoluantă. Sunt țări europene care performează în acest domeniu și ele sunt exemple de bune practici pentru noi toți. Acolo unde se face performanță energetică, a existat un efort comun și un parteneriat între instituții publice, companii și societatea civilă. Acest efort comun a generat încredere la nivelul cetățenilor și a schimbat comportamentul acestora.
Cetățenii au devenit factorul decisiv al schimbării pentru că au înțeles cât de important este să protejezi generațiile viitoare de excesele generațiilor actuale. Am încredere că și noi suntem capabili de acest efort și de un parteneriat care să aibă ca finalitate un mediu mai sănătos, o economie mai performantă și un nivel de viață mai ridicat. Împreună luptăm zi de zi pentru o Românie mai eficientă”.
Conferința “Standarde nZEB: revizuirea EPBD și noi perspective asupra eficienței energetice în sectorul clădirilor” – ediția a VI-a, a fost organizată de Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic, în colaborare cu Comisia pentru Industrii și Servicii şi Comisia pentru Politică Externă și Subcomisia Dezvoltare Durabilă a Camerei Deputaților. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa și sub coordonarea doamnei Oana-Marciana Özmen, Secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii.