International

Noi informații sugerează că Israelul pregătește un posibil atac asupra instalațiilor nucleare iraniene, afirmă oficiali americani – CNN

SUA au obținut noi informații care sugerează că Israelul se pregătește să atace instalațiile nucleare iraniene, chiar dacă administrația Trump urmărește un acord diplomatic cu Teheranul, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali americani familiarizați cu cele mai recente informații.

Un astfel de atac ar fi o ruptură flagrantă cu președintele Donald Trump, au declarat oficialii americani. De asemenea, ar putea risca să declanșeze un conflict regional mai amplu în Orientul Mijlociu — ceva ce SUA a încercat să evite de când războiul din Gaza a inflamat tensiunile începând cu 2023.

Oficialii avertizează că nu este clar dacă liderii israelieni au luat o decizie finală și că, de fapt, există un dezacord profund în cadrul guvernului american cu privire la probabilitatea ca Israelul să acționeze în cele din urmă. Dacă și cum va lovi Israelul va depinde probabil de ceea ce crede despre negocierile SUA cu Teheranul privind programul său nuclear.

Dar „șansa unui atac israelian asupra unei instalații nucleare iraniene a crescut semnificativ în ultimele luni”, a declarat o altă persoană familiarizată cu serviciile de informații americane pe această temă. „Iar perspectiva unui acord negociat de Trump între SUA și Iran, care nu elimină tot uraniul Iranului, face ca șansa unui atac să fie mai probabilă”.

Îngrijorările sporite provin nu numai din mesajele publice și private ale înalților oficiali israelieni, care afirmă că se ia în considerare o astfel de măsură, ci și din comunicațiile israeliene interceptate și din observațiile privind mișcările militare israeliene, care ar putea sugera un atac iminent, au declarat mai multe surse familiarizate cu serviciile de informații.

Printre pregătirile militare observate de SUA se numără mișcarea muniției aeriene și finalizarea unui exercițiu aerian, au declarat două dintre surse.

Dar aceiași indicatori ar putea fi pur și simplu o încercare a Israelului de a pune presiune pe Iran să renunțe la principiile cheie ale programului său nuclear, semnalând consecințele în cazul în care nu o va face – subliniind complexitatea în continuă schimbare cu care se confruntă Casa Albă.

CNN a solicitat Consiliului Național de Securitate și biroului primului ministru israelian să comenteze. Ambasada Israelului la Washington nu a făcut comentarii.

Trump a amenințat public cu acțiuni militare împotriva Iranului dacă eforturile administrației sale de a negocia un nou acord nuclear pentru a limita sau elimina programul nuclear al Teheranului vor eșua. Dar Trump a stabilit și o limită pentru durata eforturilor diplomatice ale SUA.

Într-o scrisoare adresată liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, la jumătatea lunii martie, Trump a stabilit un termen de 60 de zile pentru ca aceste eforturi să aibă succes, potrivit unei surse familiarizate cu comunicarea. Au trecut mai mult de 60 de zile de la trimiterea scrisorii și 38 de zile de la începerea primei runde de negocieri.

Un diplomat occidental de rang înalt care s-a întâlnit cu președintele la începutul acestei luni a declarat că Trump a comunicat că SUA vor acorda negocierilor doar câteva săptămâni pentru a avea succes, înainte de a recurge la lovituri militare. Dar, deocamdată, politica Casei Albe este una diplomatică.

Acest lucru a pus Israelul „între ciocan și nicovală”, a declarat Jonathan Panikoff, un fost înalt oficial al serviciilor de informații specializat în regiune. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu se află sub presiune atât pentru a evita un acord între SUA și Iran pe care Israelul nu îl consideră satisfăcător, cât și pentru a nu-l aliena pe Trump, care a rupt deja relațiile cu premierul israelian pe probleme cheie de securitate în regiune.

„În cele din urmă, decizia Israelului va depinde de hotărârile și acțiunile SUA și de acordurile pe care președintele Trump le va încheia sau nu cu Iranul”, a declarat Panikoff, care a adăugat că nu crede că Netanyahu ar fi dispus să riște ruperea completă a relațiilor cu SUA prin lansarea unui atac fără cel puțin aprobarea tacită a Washingtonului.

Iranul se află în cea mai slabă poziție militară din ultimele decenii, după ce Israelul i-a bombardat în octombrie instalațiile de producție de rachete și sistemele de apărare aeriană, în combinație cu o economie slăbită de sancțiuni și decimarea de către Israel a celor mai puternici aliați regionali ai săi. Israelul, spun oficialii americani, vede o fereastră de oportunitate.

SUA intensifică colectarea de informații pentru a fi pregătite să acorde asistență în cazul în care liderii israelieni decid să lanseze un atac, a declarat un înalt oficial american pentru CNN. Însă o sursă familiarizată cu gândirea administrației Trump a declarat pentru CNN că este puțin probabil ca SUA să ajute Israelul să lanseze atacuri asupra instalațiilor nucleare iraniene în acest moment, în absența unei provocări majore din partea Teheranului.

Israelul nu are capacitatea de a distruge programul nuclear al Iranului fără ajutorul american, inclusiv realimentarea în zbor și bombele necesare pentru a pătrunde în instalațiile subterane adânci, o necesitate care se reflectă și în rapoartele anterioare ale serviciilor de informații americane, potrivit unei surse familiarizate cu problema.

O sursă israeliană a declarat pentru CNN că Israelul ar fi pregătit să întreprindă acțiuni militare pe cont propriu dacă SUA ar negocia ceea ce această sursă a descris ca fiind un „acord prost” cu Iranul, pe care Israelul nu îl poate accepta.

„Cred că este mai probabil să lovească pentru a încerca să facă acordul să se destrame dacă consideră că Trump va accepta un «acord prost»”, a declarat o altă persoană familiarizată cu serviciile de informații americane. ”Israelienii nu s-au sfiit să ne semnaleze acest lucru… atât public, cât și în privat.”

O evaluare a serviciilor de informații americane din februarie sugera că Israelul ar putea folosi fie avioane militare, fie rachete cu rază lungă de acțiune pentru a profita de capacitățile degradate ale apărării aeriene iraniene, a raportat anterior CNN.

Dar aceeași evaluare descria și modul în care astfel de atacuri ar întârzia doar minim programul nuclear iranian și nu ar fi o soluție miraculoasă.

„Este o adevărată provocare pentru Netanyahu”, a spus Panikoff.

Deocamdată, negocierile SUA cu Iranul sunt blocate pe cererea ca Teheranul să nu îmbogățească uraniu, un proces care poate permite fabricarea de arme, dar care este necesar și pentru producerea de energie nucleară în scopuri civile.

Trimisul special Steve Witkoff, care conduce delegația americană, a declarat pentru ABC News în weekend că Washingtonul „nu poate permite nici măcar 1% din capacitatea de îmbogățire” în cadrul unui acord. „Am prezentat iranienilor o propunere care, în opinia noastră, abordează o parte din aceste aspecte fără a le jigni”, a spus el.

Khamenei a declarat marți că nu se așteaptă ca negocierile cu Statele Unite privind programul nuclear al Teheranului să „ajungă la o concluzie”, calificând cererea SUA ca Iranul să nu îmbogățească uraniu drept „o mare greșeală”. Iranul insistă că are dreptul să îmbogățească uraniu în temeiul Tratatului de neproliferare nucleară al Organizației Națiunilor Unite și afirmă că nu va renunța la acest drept în niciun caz.

O nouă rundă de negocieri ar putea avea loc în Europa în această săptămână, potrivit lui Witkoff. Atât SUA, cât și Iranul au prezentat propuneri, dar după mai mult de o lună de negocieri facilitate de Oman, nu există în prezent nicio propunere a SUA aprobată de Trump, au declarat surse.

Agențiile de informații americane au emis în februarie avertismente că Israelul va încerca probabil să lovească instalații cheie pentru programul nuclear al Iranului în acest an, a raportat anterior CNN.

„Poziția Israelului a fost în mod constant că opțiunea militară este singura opțiune pentru a opri programul nuclear militar al Iranului”, a remarcat un oficial american.

 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

6 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

6 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

7 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

8 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

10 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

11 ore ago

This website uses cookies.

Read More