Lansarea CCP este așteptată în 2025
Compania ar urma să înregistreze profit din 2027
Noul plan de afaceri al contrapărții centrale, supus aprobării acționarilor, conține estimarea evoluției capitalului societății, în ipoteza realizării în anul 2024 a majorării capitalului social cu 5 milioane euro, potrivit documentelor prezentate acționarilor Bursei de Valori București.
Potrivit planului propus, lansarea CCP este așteptată în 2025, iar contrapartea ar urma să intre pe profit din 2027.
Un alt punct pe ordinea de zi este mandatarea Consiliului Bursei de a participa, în numele și pentru Bursa de Valori București, în calitate de acționar al societății CCP.RO Bucharest, în limita valorii de maxim 3 milioane EURO, la orice operațiune/operațiuni de majorare a capitalului social al CCP.RO Bucharest.
Noul plan și un nou calendar pentru autorizarea CCP a fost întocmit ca urmare a faptului că, în aprilie, proiectul CCP s-a împotmolit, Euronext – care urma să furnizeze soluția tehnică – a ieșit din contract, iar contrapartea a negociat noi condiții cu un nou furnizor.
Potrivit planului de afaceri propus, în termeni de rentabilitate, CCP.RO ajunge la profit în al 7-lea an de funcționare (2027), respectiv în al doilea an după lansarea operațiunilor (2025).
În anul 10 de funcționare (2030), veniturile totale ale CCP.RO sunt estimate să atingă valoarea de 10,7 milioane euro.
Potrivit planului de afaceri, este de așteptat ca, în primul an întreg de funcționare după lansarea serviciilor pentru produsele aferente primei etape de implementare, respectiv în anul 2026, structura veniturilor să fie mai concentrată asupra veniturilor financiare din investirea garanțiilor în numerar primite și a fondurilor proprii (43%), veniturilor din compensarea contractelor forward pe energie electrică (33%), veniturilor din compensarea derivatelor pe acțiuni și indici si futures electricitate (15%) și taxe de participare (10%) din totalul veniturilor de 4,1 milioane EUR.
Cu toate acestea, odată ce rata de penetrare a pieței de derivate va începe să crească, veniturile vor ajunge la 7,9 milioane EUR în al optulea an de funcționare, primul an întreg când vor fi asigurate servicii de compensare pentru piața spot și pentru contractele de împrumut de acțiuni (anul 2028), și la 10,7 milioane în anul 10 (2030). În acel moment, structura veniturilor va fi mai diversificată: veniturile financiare vor reprezenta 25%, veniturile din compensarea pieței spot vor reprezenta 23%, veniturile din compensarea contractelor derivate (SSF, index, FX, futures electricitate) 21%, veniturile din compensarea contractelor de împrumut cu acțiuni vor reprezenta 12%, veniturile din compensarea contractelor forward pe energie electrică (14%), iar taxele membrilor 4%.
Printre ipotezele principale avute în vedere la realizarea planului, se numără faptul că valoarea medie zilnică tranzacționată pe segmentul acțiuni administrat de BVB (piața Spot) va ajunge la aprox. 19 mil. euro în anul 10 (2030), iar valoarea medie zilnică compensată pe segmentul de împrumut de acțiuni, 6 mil. EUR în primul an, aprox. 38% din Piața Spot, cu creștere de 30% anual pentru următorii 3 ani; există premisele ca Fondurile de pensii private din Romania să poată derula operațiuni cu împrumut de acțiuni în condițiile existenței unei contrapărţi centrale autorizate, fapt care va susține continuarea discuțiilor dintre ASF și Fondurile de pensii pe aceasta temă, potrivit documentului.
Potrivit reglementărilor actuale, termenul pentru finalizarea dosarului de autorizare CCP era 8 septembrie 2024, însă contrapartea a cerut extinderea acestei date, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus o extindere cu 3 luni, până în 8 decembrie, potrivit unui proiect pus în consultare publică.
În ultimele luni, ASF a avut întâlniri cu acționarii CCP.RO, ca urmare a faptului că Euronext a ieșit din contractul pentru furnizarea serviciilor de tehnologie. Acționarii CCP au spus, în fața oficialilor ASF și BNR, că susțin în continuare proiectul contrapărții centrale locale, inclusiv cu o finanțare suplimentară.
Potrivit oficialilor ASF, noua soluție tehnică pentru contrapartea centrală (a cărei autorizare este necesară pentru lansarea pieței derivatelor la Bursa de Valori București) trebuie testată, pentru a dovedi reziliența operațională.
Cererea oficială de autorizare a CCP a fost depusă la ASF, în urmă cu un an.
Contrapartea centrală este o infrastructură financiară centrală care se interpune între părțile unei tranzacții, devenind cumpărător pentru fiecare vânzător, respectiv vânzător pentru fiecare cumpărător, garantând finalizarea decontării tranzacției prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului. Obiectivul principal este creșterea lichidității pe piata de capital locală, prin lansarea unei piețe a derivatelor pe acțiuni și indici care să potențeze și piața spot. În prima etapă, CCP.RO își propune să lanseze contracte futures cu activ suport pe acțiuni și indici de acțiuni – cu decontare în numerar, contracte futures cu activ suport pe energie electrică – cu decontare în numerar și opțiune de livrare fizică, precum și contracte forward pentru energia electrică. Lansarea derivativelor pe piață de energie va permite o gestionare mai bună a riscurilor de piață pentru toți participanții.
VEZI AICI – Plan_de_Afaceri_CCP.RO_rev072024
Nota
Potrivit documentelor prezentate acționarilor BVB, pentru a facilita o analiză cât mai comprehensivă a premiselor Planului de afaceri, la nivelul CCP.RO a fost întocmită și prezentată acționarilor, doar în scop informativ, o versiune suplimentară (v2) care conține estimarea evoluției capitalului Societății în ipoteza realizării graduale a majorării capitalului social de 5 milioane Euro, după cum urmează: în anul 2024 a unei majorări de capital social în valoare de 1 milion Euro și în anul 2025 cu 4 milioane Euro. Versiunea 2 a Planului de afaceri e prezentată doar în scop informativ și poate fi supusă aprobării acționarilor în cadrul AGOA doar în ipoteza confirmării validității acestui scenariu al capitalizării graduale a CCP.RO în cadrul procesului de autorizare.