Update articol:

Stânean, Teraplast: Vizăm mai multe achiziții pentru anul 2021; Suntem conștienți de faptul că acționarii doresc dividende și vom respecta dorința lor

Alexandru Stanean-CEO TeraPlast Group

Grupul TeraPlast (TRP) intenționează să își continue dezvoltarea atât prin investiții, cât și prin fuziuni și achiziții, și este posibil să anunțe, chiar în acest an, lucruri concrete privind extinderea în afara României, a spus, azi, Alexandru Stânean, CEO al companiei, intr-o conferinta.

Profitul net al Grupului TeraPlast s-a dublat în 2020, ajungând la 79 milioane de lei.  Cifra de afaceri a Grupului TeraPlast a ajuns in 2020 la 1,09 miliarde de lei, din care 396,9 milioane de lei generata Divizia Plastic, care ramane in Grup dupa vanzarea diviziei de metal si cea de profile de tamplarie.

Oficialul companiei a arătat, într-o prezentare: “➢ Studiem activ astfel de oportunități atât în România cât și în afara României

➢ Ne vom dezvolta pentru a ajunge liderii pieței de ambalaje flexibile
➢ Investim 14 milioane de euro: 12 mil. euro în TeraPlast Folii Biodegradabile si 2 mil. euro în Somplast
➢ Somplast este un jucător mediu pe piața de ambalaje din România, însă jumătate din producția sa anuală este exportată, ajungând până în Franța fiind o bază de creștere
➢ Vizăm mai multe achiziții pentru anul 2021
➢ Țintim ca în cel mai scurt timp să depășim EBITDA de 130 milioane de lei pe baza creșterii accelerate a afacerilor Grupului, susținută de investiții și achiziții, ceea ce ne va consolida poziția de lider pe piețele pe care acționăm
➢ Banii pe care îi obținem în urma tranzacției cu Kingspan îi vom folosi pentru:
➢ Dezvoltare
➢ Reducerea gradului de îndatorare
➢ Acordarea de dividende”.

Întrebat de Financia Intelligence cu privire la intențiile legate de distribuirea de dividende, Stânean a spus: “Am distribuit în decembrie, anul trecut, dividendele aferente rezultalor pe primele trei trimestre din 2020. După finalizarea tranzacției cu Kingspan, probabil că vom face încă un audit și vom convoca o AGA pentru dividende. La ora asta, nu am făcut publice cifre în sensul acesta, dar suntem conștienți de faptul că acționarii doresc dividende și vom respecta dorința lor.”

Autoritatea pentru Protejarea Concurenței din Serbia a emis, în data de 12 februarie 2021, avizul favorabil pentru vânzarea acțiunilor deținute de TeraPlast în cele 3 firme din divizia Steel a Grupului TeraPlast către Kingspan Group, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București. Transferul acțiunilor de la TeraPlast la Kingspan Group va avea loc în data de 26 februarie, când TeraPlast va încasa prețul tranzacției.

Acționarii Teraplast au aprobat, în AGA din august, vânzarea Terasteel S.A., Terasteel d.o.o. Serbia și Wetterbest S.A., către KINGSPAN HOLDING NETHERLANDS BV, prețul de bază fiind 410 milioane de lei.

Pentru anul 2021, EBITDA bugetata a Grupului TeraPlast este de 89,7 milioane de lei, in crestere cu 57% fata de 2020, respectiv o cifra de afaceri de 636,2 milioane de lei, cu 65% mai mare comparativ cu 2020. Bugetul include activitatea liniilor de business: Instalatii & Reciclare, Granule, Ferestre si usi, Ambalaje flexibile si Folii Biodegradabile.

TeraPlast este compania mamă a Grupului TeraPlast – cel mai mare producător Român de materiale de construcții. Cu o tradiție de peste 120 de ani și o istorie plină de proiecte de dezvoltare ambițioase, Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România și Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling și TeraPlast Ungaria.

BVBStiri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/02/2021)

Disponibilitate raport preliminar 2020

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

COMPA S. A. (CMP) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

CONPET SA (COTE) (25/02/2021)

Procedura recrutare Director General

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (25/02/2021)

Disponibilitate raport preliminar 2020