Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAutoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (ANSVSA) au reluat, în anul 2019, acțiunile de control începute anul trecut pentru evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hihrogenate în locul produselor exclusiv pe baza de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu.
Acțiunile de control desfășurate în perioada 21 ianuarie – 08 martie 2019, atât în Municipiul București cât și în toate municipiile reședința de județ, au urmărit în principal verificarea denumirii produselor alimentare aflate la comercializare, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare.
Obiectivele principale ale acțiunilor de control:
-Respectarea legislației în vigoare
-Conformitatea denumirii produselor obținute din lapte și utilizarea specialităților pe baza de grăsimi hidrogenate, în raport cu înscrisurile privind compoziția menționată pe eticheta produselor.
Au fost verificate 708 unități, din care 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri și 11 magazine alimentare.
Principalele nereguli constatate:
În urmă acțiunilor de control au fost trase următoarele concluzii:
-Fenomenul substituirii produselor obținute din lapte (brânză, telemea, cășcaval, unt) este încă frecvent practicat în unitățile de alimentație publică: patiserii, pizzerii, fast-food-uri, cofetatii, restaurante/catering;
-Din totalul celor 708 unități de alimentație publică verificate, un număr de 285 (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, dezinformand consumatorii;
-Substituirea produselor lactate cu specialități de grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor crează posibilități pentru activități ilicite și profituri majorate ale operatorilor economici prin înșelarea și în detrimentul consumatorilor;
În urma verificărilor din perioada 21 ianuarie – 08 martie 2019, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate, respectiv de 40%, în comparație cu anul 2018, când procentul a fost de 74%.
În Municipiul București au fost controlate 93 de unități, constatându-se că 33 dintre acestea (35%) utilizau grăsimi hidrogenate și etichetau incorect, pentru abaterile constatate comisarii ANPC și ANSVSA aplicând amenzi în valoare de 296.000 lei.
Precizăm că județele în care au fost aplicate cele mai mari sancțiuni de către comisarii ANPC și ANSVSA, sunt: Bistrița (140.000 lei), Prahova (136.000 lei), Sibiu (125.000 lei) și Bihor (104.000 lei). La polul opus se află județele Alba (4.400 lei), Bacău (3.200 lei), Vaslui (3.000 lei) și Călărași unde nu au fost aplicate sancţiuni.
Pentru diminuarea acestor practici înșelătoare pentru consumatori,Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (ANSVSA) vor supraveghea piața și în perioada următoare.
Guvernul chinez anunţă plata unei alocaţii anuale fără precedent de aproximativ 420 de euro pentru…
Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…
Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…
Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…
This website uses cookies.
Read More