International

Nu există niciun semn că Rusia se pregăteşte să repornească centrala nucleară de la Zaporojie (oficial AIEA)

Nu există niciun semn că Rusia se pregăteşte să repornească centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a afirmat joi un oficial al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), organul de supraveghere nucleară al ONU, după ce Ucraina a reclamat că sunt informaţii că Rusia se pregăteşte să o conecteze la reţeaua sa de energie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Zaporojie, care este controlată de Rusia, este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Cele şase reactoare ale sale au fost oprite, în condiţiile în care în jurul ei războiul continuă. AIEA a cerut o încetare a focului, după care ar putea fi luate măsuri de îmbunătăţire a resurselor de apă şi energie externă necesare pentru răcirea combustibilului nuclear.

“Echipele noastre continuă să confirme că nu există nicio indicaţie în acest moment privind existenţa de pregătiri active pentru repornirea fabricii acum”, a declarat oficialul AIEA, sub rezerva anonimatului.

Un oficial ucrainean a afirmat miercuri că ţara sa a protestat pe lângă AIEA în legătură cu informaţii conform cărora Rusia construieşte linii electrice pentru a conecta centrala Zaporojie la propria reţea.

Iuri Vitrenko, ambasadorul Ucrainei la AIEA, a declarat agenţiei de presă ucrainene Ukrinform că pentru Kiev orice încercare a Rusiei de a conecta centrala ocupată la reţeaua sa constituie o încălcare gravă a dreptului internaţional şi a suveranităţii ucrainene.

Marţi, New York Times a citat un nou raport al Greenpeace care constata că Rusia a construit peste 50 de mile (80 km) de linii electrice între oraşele ucrainene ocupate Mariupol şi Berdiansk.

Directorul AIEA Rafael Grossi a declarat pentru Reuters în martie că ar putea fi posibilă repornirea unuia dintre cele şase reactoare ale centralei la câteva luni după o încetare a focului de durată, care deocamdată se dovedeşte greu de realizat.

În orice caz, repornirea ar necesita creşterea rezervelor de apă şi energie externă ale centralei. Or, apa reprezintă o preocupare de când principala sursă a centralei, lacul de acumulare Kahovka din apropiere, a fost golită după aruncarea în aer a barajului său, în 2023.

Ulterior, au fost săpate puţuri, care furnizează suficientă apă pentru a răci combustibilul nuclear în reactoare în timp ce acestea sunt oprite, dar nu suficientă pentru a face acest lucru dacă ar fi repornite, notează Reuters.

“Centrala şi-a pierdut principala sursă de apă de răcire, aşa că întregul sistem nu poate funcţiona aşa cum a fost proiectat iniţial”, a spus oficialul AIEA. “Consumul de apă este mult mai mare (când centrala funcţionează) comparativ cu atunci când este oprită. Nu vedem nicio soluţie uşoară şi rapidă pentru asta”, a mai indicat acesta.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

8 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

9 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

10 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

13 ore ago

This website uses cookies.

Read More