În cei patru ani de mandat parlamentar, am organizat șase conferințe cu tema eficienței energetice și una privind protejarea arhitecturii tradiționale și a produselor locale, acțiuni care au condus la trei inițiative legislative în domeniul construcțiilor și energiei. Este vorba de două inițiative legislative pe eficienţă energetică şi una pe hidrogen, a declarat doamna Oana Ozmen, deputat PNL în legislatura care tocmai s-a încheiat.
În calitate de deputat, în cei patru ani de mandat, doamna Ozmen a inițiat și susținut 202 inițiative legislative, din care 62 au devenit legi.
Domnia sa ne-a explicat: “Am inițiat, cu sprijinul colegilor din Parlamentul României, o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Am avut în vedere îndeosebi repararea și înlocuirea ascensoarelor în întreg sau a componentelor acestora, în baza unui raport tehnic de specialitate.
O altă iniţiativă este Legea privind performanța energetică a clădirilor care ajută primăriile care își propuneau să renoveze clădiri publice și dezvoltatorii imobiliari să fie în conformitate cu standardele nZEB. Vorbim de Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.372/2005 privind performanța energetică a clădirilor (Pl-x 170/2024), inițiat de parlamentari din PNL, PSD, UDMR și Minorități, adoptat de Camera Deputaților și trimis către promulgare în data de 26 iunie 2024.
Mai mult, am iniţiat primul proiect de lege destinat proiectelor pe hidrogen, atestând importanța acestui vector de energie în procesul de decarbonizare şi atingerea independenței energetice a țării. Acesta a fost adoptat în vara anului trecut de Camera Deputaţilor, este vorba de Legea nr.237 din 19 iulie 2023
privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile si cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei si transporturilor. Legea duce la creşterea capacităţii de producţie de energie şi întărirea securităţii energetice a ţării noastre. Proiectul a fost depus ca urmare a consultării pe parcursul a doi ani de zile a tuturor experților din mediul academic, privat şi non-guvernamental, în colaborare cu experții din Ministerul Energiei, sub conducerea fostului ministru Virgil Popescu, şi ai celorlalte instituții cu atribuții în acest domeniu, precum ANRE. Apreciez colaborarea de la acea vreme cu conduuerea ANRE, respectiv domnul vicepreședinte Mircea Man și domnul vicepreședinte Zoltan Bege Nagy. Aș mai dori să mulțumesc specialiștilor Energy Policy Group, conduși de domnul Radu Dudău, care au contribuit la acest demers. Acest proiect de lege este coordonat cu Strategia Națională de Hidrogen în curs de elaborare, cât şi cu strategiile europene pentru dezvoltarea hidrogenului şi a Repower EU, care prevede un consum de 20 MT de hidrogen verde în Europa în 2030.
Închei cu succes acest mandat parlamentar în care am demonstrat că munca, seriozitatea și profesionalismul sunt pilonii de bază în politică. Voi continua, ca politician, să susțin politicile publice ce vizează teme importante privind eficiența energetică în industrie, producția și utilizarea hidrogenului în industrie și transport, creșterea vizibilității României în lume”.
În opinia doamnei Ozmen, rolul diplomației parlamentare a fost esențial în promovarea temelor privind energia regenerabilă, precum hidrogenul, biometanul și rolul tehnologiei în creșterea competitivității industriei pe plan internațional:
“Mulţumesc Ambasadei Regatului Danemarcei, Republicii Federale Germania, Coreea de Sud, precum şi ambasadelor celorlalte ţări cu care am avut discuţii – Canada, Marea Britanie, Ordinul Suveran de Malta, Maroc, Turcia, Georgia, Egipt – care au fost deschise dialogului privind eficienţa energetică şi dezvoltarea proiectelor pe hidrogen.
Rolul diplomaţiei parlamentare a fost primordial tocmai pentru a aborda astfel de teme precum eficienţa energetică şi hidrogenul din perspectiva bunelor practici daneze, germane şi ale altor ţări. Dialogul cu aceste ţări este esenţial.
Este important să continuăm acest dialog şi în zona regiunii noastre pentru că potenţialul pe care îl are România, alături de Polonia, Grecia, Bulgaria şi Ungaria poate face această zonă atractivă pentru investiţii în acest domeniu.
Nu în ultimul rând, vreau să mulţumesc tuturor colegilor care m-au sprijinit în iniţiativele mele. Colaborarea cu parlamentarii din toate partidele politice este esenţială pentru crearea unui cadru legislativ armonios şi de calitate”.
Final- Raport – 2021 2024_ Activitate parlamentara -Deputat – O.Ozmen