“Ne vom uita la datele macroeconomice, la proiecţii şi apoi vom reajusta achiziţiile de active, dacă va fi necesar, şi vom vedea când pot fi majorate dobânzile”, a afirmat oficialul BCE la o conferinţă pe teme financiare desfăşurată la Madrid.
Tot miercuri, Robert Holzmann, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că instituţia ar putea începe majorarea dobânzilor înainte de a încheia programul de achiziţii de obligaţiuni.
Deşi inflaţia a atins un nivel record în ultimele luni, BCE a revenit la angajamentul de a nu majora dobânzile anul acesta, dar a precizat că încheierea achiziţiilor de obligaţiuni trebuie să se producă înainte de orice creştere a dobânzii.
În ianuarie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un record absolut de 5,1%, în pofida celor care mizau pe o încetinire. Creşterea preţurilor la energie s-a dovedit una persistentă şi a ajutat la stimularea preţurilor şi în alte sectoare. Această situaţie a determinat o reorientare a unor oficiali de la BCE spre o poziţie de tip “hawk” (şoim – n. r.), cei care susţin necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control.
Oficialii BCE ar putea să îşi modifice orientarea viitoare a politicii monetare (forward guidance) în luna martie, când vor dispune de un nou set de previziuni economice şi îşi vor revizui programele de achiziţii de obligaţiuni.