Premierul chinez Li Qiang urmează să se întâlnească miercuri cu liderii ruși la Moscova, în cadrul unei călătorii de patru zile în Rusia și în Belarus, Beijingul respingând criticile Occidentului cu privire la legăturile sale solide cu Kremlinul în contextul războiului din Ucraina, scrie CNN.
Li, al doilea oficial al Chinei sub conducerea liderului Xi Jinping, se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin și va purta discuții privind cooperarea China-Rusia și legăturile strategice cu prim-ministrul rus Mihail Mișustin, a raportat miercuri agenția rusă de presă de stat Tass.
Li a salutat relațiile dintre cele două țări după sosirea sa pe Aeroportul Vnukovo din Moscova marți, unde a fost întâmpinat de oficiali ruși și de o gardă de onoare.
„Relațiile China-Rusia în noua eră au arătat o nouă vigoare și vitalitate, cu o încredere politică reciprocă mai puternică, o cooperare fructuoasă în diverse domenii, o prietenie profund înrădăcinată și o coordonare internațională strânsă și eficientă”, a anunţat Li într-o declarație publicată la sosirea sa, adăugând că vizita a avut ca scop «aprofundarea cooperării reciproc avantajoase».
Vizita premierului este prima vizită în Rusia a unui oficial chinez la nivel înalt de la incursiunea militară surpriză a forțelor ucrainene în regiunea de frontieră rusă Kursk în urmă cu două săptămâni.
Rusia s-a străduit să respingă acest atac, care marchează prima dată când trupe străine au intrat pe teritoriul rusesc de la cel de-al Doilea Război Mondial și vine pe fondul presiunii tot mai mari pentru încheierea războiului din Ucraina, care a început în 2022.
Săptămâna trecută, ca răspuns la o anchetă a presei privind situația, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a făcut apel la „toate părțile” să nu extindă câmpul de luptă, să nu intensifice luptele și să nu „alimenteze flacăra”, afirmând că China va continua să lucreze pentru o „soluționare politică a crizei”.
Beijingul s-a confruntat cu un control și presiuni tot mai mari din partea Occidentului pentru a reduce exportul de bunuri cu dublă utilizare, cum ar fi echipamente aerospațiale, de producție și tehnologice către Rusia, despre care liderii occidentali și Kievul au afirmat că susțin efortul de război al Rusiei.
Oficialii chinezi au încercat să prezinte țara drept un mediator de pace neutru, au avut contacte limitate la nivel înalt cu Kievul, continuând în același timp să aprofundeze relațiile cu Moscova în domeniul comerțului, al diplomației și al securității.
Luna trecută, China a găzduit un înalt oficial ucrainean pentru prima dată de la invadarea țării de către Rusia, în urmă cu aproape doi ani și jumătate.
Întâlnirea de miercuri dintre Li și Mishustin face parte din discuțiile anuale care au loc din 1996 și care sunt văzute ca un mijloc de a pune în aplicare cooperarea practică în direcția stabilită de Xi și Putin. Se așteaptă ca cei doi oficiali să discute despre „parteneriatul cuprinzător și interacțiunea strategică” a țărilor, inclusiv în comerț și economie, potrivit Tass.
Schimburile comerciale dintre China și Rusia au atins un nivel record anul trecut, depășind înainte de termen obiectivul de 240 de miliarde de dolari. Rusia a devenit extrem de dependentă de piața, bunurile și investițiile Chinei de când a fost supusă unor sancțiuni internaționale ample în urma invaziei din Ucraina.
Comerțul bilateral a crescut cu mai mult de un sfert de la an la an în 2023 față de 2022, dar a crescut doar cu aproximativ 1,6% între ianuarie și iulie anul acesta față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor vamale chineze.
Li este așteptat să își încheie călătoria de patru zile în Belarus, unde se va întâlni cu prim-ministrul belarus Roman Golovchenko pentru un „schimb de opinii aprofundat privind relațiile bilaterale și cooperarea în diverse domenii”, a declarat luni Ministerul de Externe al Chinei.