Update articol:

Oltchim și-a cerut falimentul

Consorțiul de administratori judiciari ai Oltchim S.A. a cerut deschiderea procedurii falimentului față de Oltchim (OLT), potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Compania a transmis: “Consorțiul de administratori judiciari ai Oltchim S.A. anunță că a depus în data de 23.04.2019 la Tribunalul Vâlcea, în dosarul nr. 887/90/2013, Raportul privind stadiul de implementare a planului de reorganizare a activității Oltchim S.A. prin care se solicită instanței să ia act că durata de implementare a planului de reorganizare a expirat la data de 22.04.2019 și să dipună deschiderea procedurii falimentului față de Oltchim S.A.

Mentionăm că astăzi Raportul va fi publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență. Următorul termen procedural este pe 08.05.2019.”

In decembrie, Comisia Europeană (CE) a constatat că, de la privatizarea eşuată a societăţii petrochimice Oltchim din România, în septembrie 2012, combinatul a beneficiat de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro şi, în consecinţă, a decis că România trebuie să recupereze aceste ajutoare de la Oltchim. De asemenea, Comisia a concluzionat că, deoarece au achiziţionat activele în condiţiile pieţei, societăţile care le-au cumpărat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societăţii Oltchim. Aceasta înseamnă că răspunderea pentru rambursarea ajutoarelor îi revine Oltchim.

Anterior, Chimcomplex a preluat cele mai importante active al Oltchim, pentru 127 milioane de euro.

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă în 2013. Planul de reorganizare a prevăzut vânzarea de active, care au fost împărţite în 9 grupe, iar Chimcomplex a depus o ofertă angajantă pe 6 iulie 2017 pentru cinci grupe de active, plus a şasea parţial. Pe 18 decembrie 2017, oferta Chimcomplex a fost aprobată de Adunarea Creditorilor.