Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzTedros Adhanom Ghebreyesus
Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri epidemia de mpox în curs de desfășurare în Africa o urgență de sănătate globală, potrivit CNN.
OMS și-a convocat comitetul de urgență pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că o tulpină mai mortală a virusului, clada Ib, a ajuns în patru țări africane neafectate anterior. Această tulpină fusese limitată anterior la Republica Democrată Congo.
Experții independenți s-au întâlnit miercuri pentru a-l informa pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la gravitatea epidemiei. După această consultare, el a anunțat că a declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional – cel mai înalt nivel de alarmă în conformitate cu legislația internațională în domeniul sănătății.
„Detectarea și răspândirea rapidă a unei noi tulpini de mpox în estul RDC, detectarea sa în țările vecine care nu au raportat anterior mpox și potențialul de răspândire în continuare în Africa și dincolo de aceasta sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat el.
“Comitetul pentru situații de urgență s-a reunit și m-a informat că situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat acest sfat”.
Cunoscut și sub numele de PHEIC, acesta este un statut acordat de OMS „evenimentelor extraordinare” care prezintă un risc pentru sănătatea publică a altor țări prin răspândirea internațională a bolilor. Aceste focare pot necesita un răspuns internațional coordonat, potrivit organizației.
„A fost unanim că actuala epidemie de mpox, recrudescența de mpox, este un eveniment extraordinar”, a declarat președintele comisiei, Dimie Ogoina. „Ceea ce avem în Africa este vârful icebergului. … Nu recunoaștem, sau nu avem o imagine completă a mpox.”
Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat marți epidemia o urgență de sănătate publică de securitate continentală, prima declarație de acest fel făcută de agenție de la înființarea sa în 2017.
De la începutul anului, peste 17.000 de cazuri de mpox și mai mult de 500 de decese au fost raportate în 13 țări din Africa, potrivit Centrelor africane pentru controlul și prevenirea bolilor, care clasifică epidemia drept un „eveniment cu risc foarte ridicat”. Cel mai mare număr de cazuri – peste 14.000 – este în RDC, care a raportat 96% din cazurile confirmate în această lună.
Mpox, cunoscută anterior ca monkeypox, este o boală virală care se poate răspândi cu ușurință între oameni și de la animalele infectate. Se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum și prin materiale contaminate, cum ar fi așternuturi, haine și ace, potrivit OMS. Simptomele includ febră, o erupție cutanată dureroasă, dureri de cap, dureri musculare și de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici măriți.
Timp de decenii, boala a fost întâlnită în principal în Africa Centrală și de Vest, dar a început să se răspândească și în Europa și America de Nord în 2022. OMS a declarat anterior răspândirea mpox o urgență de sănătate globală în iulie 2022 și a încheiat această declarație în mai 2023.
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
Problema transilvană este prima şi cea mai importantă teză a dialogului româno-maghiar, iat esenţa sa…
Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…
This website uses cookies.
Read More