Burse/Investitii

Opinie Laurențiu Stan (Value Growth Advisor): Cum să-ți construiești libertatea financiară

Citeam, săptămâna aceasta, în The Economist, că limba română se află în topul celor mai frumoase limbi din lume, potrivit unor studii făcute de trei savanți pe 228 de limbi. Cuvântul ”bani” este, probabil, printre cele mai des folosite cuvinte, având puterea de a declanșa uneori emoții puternice. Pentru unii dintre noi, banii reprezintă o resursă vitală, pentru alții doar o unealtă. De fapt, percepția generală este că banii înseamnă putere și că, pentru a fi investitor, trebuie să fii bogat.

Poți fi, însă, investitor chiar dacă ai la dispoziție sume mai mici de bani, la început. Și, cu cât începi să investești mai devreme, cu atât magia dobânzii compuse te va ajuta să construiești avere și să-ți asiguri siguranța financiară. În ultimii ani, a devenit mai ușor să investești, chiar și cu sume mici de bani la dispoziție. Comisioanele s-au micșorat, sumele minime necesare au scăzut, iar accesul la fonduri mutuale sau ETF-uri (fonduri deschise de investiții care urmăresc evoluția unui activ suport) pentru investitorul obișnuit a devenit mai facil.

Cel mai important sfat de investiție pe care îl pot da cuiva este să înceapă cât mai curând posibil. Cu cât începi mai devreme, cu atât dobânda compusă te va ajuta să ajungi la libertatea și independența financiară. Capitalizarea dobânzii este un instrument atât de puternic, încât până și Einstein a numit-o cândva cea mai importantă invenție din istoria omenirii.

Pentru a da un exemplu, să presupunem că ai reuși să economisești 60 euro pe lună, adică 2 euro pe zi. Dacă faci asta de la 30 la 65 de ani, vei acumula aproape 70 mii euro, adică un câștig din dobânzi de 43 mii euro, la o rată a dobânzii de 5% pe an. Dacă aștepți până la 40 de ani pentru a începe, această sumă va fi de doar 36 mii euro, adică un câștig de 18 mii euro. După cum poți vedea, așteptarea de 10 ani poate duce la pierderea a aproximativ 50% din valoarea netă și de 60% din câștigul potențial. Decalajul devine mai mare cu cât aștepți mai mult.

Bineînțeles, trebuie să ținem cont și de rata inflației, inamicul tăcut al valorii banilor în timp. Rata dobânzii include efectul inflației, adică devalorizarea banilor din cauza creșterii prețurilor. De aceea, rata dobânzii la investițiile pe care le alegeți ar trebui să acopere în bună măsură creșterea prețurilor. Dacă rata dobânzii nu acoperă nici măcar inflația, înseamnă că de fapt nu câștigi nimic, ci pierzi, deci trebuie să te orientezi către investiții cu randament mai ridicat.

Nu ar trebui să te gândești la banii pe care îi vei pune deoparte ca la niște economii, ci să îi consideri un fond pentru libertate financiară. Acești bani reprezintă doar o parte din câștigul lunar, în exemplul meu de mai devreme fiind doar o mică parte, chiar și din salariul minim reprezentând 15%. Desigur, poți spune că deja cheltuiești toți banii pe care îi câștigi, de unde să mai și economisești. Gândește-te însă că dacă nu economisești și investești măcar o mică parte din câștiguri, îi poți pierde pe toți și nu vei avea o siguranță financiară la o vârstă mai înaintată.

Într-adevăr, oamenii încă sunt speriați de investiții și de bursă în general, având în minte amintirea crizei financiare. Însă realitatea este că majoritatea oamenilor nu vor atinge niciodată siguranța și libertatea financiară dacă nu își investesc banii într-un fel. Aș merge până la a spune că cel mai mare risc pe care ai putea să ți-l asumi este să nu investești măcar o mică parte din ceea ce câștigi.

Există și alte modalități de a investi dincolo de bursă. Unii oameni aleg să investească în imobiliare sau în deținerea unei afaceri. Alții fac o combinație a celor trei. Chiar dacă sunteți suficient de norocoși să primiți o moștenire sau să câștigați la loterie, veți dori totuși să investiți pentru a vă păstra valoarea banilor, pentru că, așa cum am spus mai devreme, inflația poate fi nemiloasă dacă o lăsați să se apropie de ei.

Există multe oportunități de a investi bani pe termen scurt sau lung. De asemenea, profilul de risc al fiecăruia dintre noi contează foarte mult în luarea deciziilor de investiții.

Pe termen scurt, de la una până la 12 luni, putem investi în certificate de trezorerie cu discount, emise de Ministerul Finanțelor, sau în depozite bancare, instrumente care au un grad redus de risc, însă și un randament mai redus, de aproximativ 6% în prezent. De asemenea, dacă apetitul de risc este mai ridicat, se poate investi pe termen scurt în acțiuni listate pe bursa românească sau pe cele din străinătate. În acest caz, vă recomand să luați decizii informate, deoarece investițiile la bursă nu sunt jocuri de noroc.

Din punctul meu de vedere, cea mai sănătoasă investiție este cea pe termen lung. Economisirea lunară a unor sume fixe poate să vă aducă în conturi o sumă consistentă, la un moment dat, pe care o puteți investi pe termen mai lung în active cu diverse randamente și profiluri de risc.

O alternativă de investiție pe termen mediu și lung, cu risc mai mic, este cea în obligațiuni de stat care, spre deosebire de certificatele de trezorerie, sunt purtătoare de dobândă anuală sub forma unui cupon. Acestea pot genera, în prezent, un randament mediu de la 6% la 6,5%, în funcție de scadență.

Bursa este o alternativă bună pentru investiții pe termen lung. Potrivit unui sondaj realizat pe platforma socială de investiții și tranzacționare eToro la sfârșitul lunii noiembrie 2023, 52% dintre respondenți indică SUA ca fiind piața bursieră având cea mai bună performanță în 2024, în timp ce 25% au în vedere China, iar 16% cred că va fi Europa. Pe bursă se pot cumpăra acțiuni ale unor companii din diferite domenii de activitate, construind un portofoliu diversificat care să țină cont și de evoluția ciclică a pieței, în general, și a domeniilor respective, în particular. O modalitate mai ușoară este de a investi în fondurile tranzacționate la bursă (Exchange Traded Funds sau ETF), fonduri care cuprind o serie de active, dar care sunt listate sub forma unui singur instrument la bursă. Acestea reprezintă de fapt un coș de titluri – acțiuni, obligațiuni, produse de bază sau o combinație a acestora, care au avantajul că oferă diversificare, precum fondurile mutuale, și sunt ușor de tranzacționat, precum acțiunile. Mai mult, există ETF-urile bazate pe indicii bursieri, cum ar fi BET, care include cele mai importante companii listate la bursa, din domenii diverse ale economiei. Acesta poate replica, de fapt, performanța pieței de capital, scăpându-vă de efortul de a alege acțiunile cele mai performante pentru portofoliul vostru.

Bineînțeles, există multe alte active în care ne putem investi economiile, cum ar fi proprietăți imobiliare, colecții de artă, de bijuterii sau de ceasuri. Important este să investim. Cu cât începem mai devreme să investim, cu atât ne va fi mai ușor să ne atingem obiectivele financiare, oricare ar fi acestea.

Indiferent cât și cum am investi, important este să știm că investim, de fapt, în propria persoană. Investim în educație, în viitorul nostru, în sănătatea noastră și a celor dragi, în timpul petrecut cu familia, în dezvoltarea personală, în bunăstarea noastră generală, de acum și de atunci când va veni vremea să nu mai câștigăm din muncă, ci din ceea ce am pus deoparte.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

o oră ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

3 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

4 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

4 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

7 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More