Update articol:
Interviu exclusiv cu Adela Guédon, CFO Orange România

Orange investește constant 100 de milioane de euro pe an în rețea pentru o infrastructură puternică

interviu Adela Guedon, Orange Romania, investim 100 milioane infrastructura puternica

• În al treilea trimestru al 2020, cifra de afaceri Orange a scăzut cu 2,1% față de anul anterior, în contextul crizei COVID-19
• Peste 150 de milioane de euro – contribuții anuale plătite de Orange către statul român
• Până la finalizarea tranzacției de achiziție de către Orange a pachetului majoritar de 54% din acțiunile operatorului de servicii fixe Telekom Romania Communications, cele două companii funcționează independent
• Adela Guédon: ”În următorii ani vom vedea beneficiile infrastructurii 5G în conectarea obiectelor inteligente și a mașinilor autonome ori în domenii precum telemedicină, mobilitate urbană și smart city”
• Peste 141.600 de tablete, furnizate de Orange, au fost livrate pentru ca elevii să poată continua învățarea online, în programul național „Școala de acasă”

 

Deoarece nevoia de conectivitate este mai mare ca oricând, îmbunătățirile legislației pentru construcția de site-uri devine mai importantă ca niciodată, precum și susținerea dezvoltării infrastructurii 5G ca factor major de inovare și pilon de retehnologizare. Cumularea celor expuse mai sus ar contribui cu siguranță la reclădirea încrederii în capacitatea de creștere și dezvoltare economică, zdruncinată de criza sanitară, apreciază Adela Guédon, Chief Financial Officer la Orange România într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Financialintelligence.ro.

”Mutarea activităților spre online a însemnat un test de rezistență pentru rețelele telecom, însă am demonstrat încă o dată că avem o infrastructură puternică. Este rezultatul unor investiții constante în rețea, ce ajung la aproximativ 100 de milioane de euro anual”, a declarat Adela Guédon.

În al treilea trimestru al 2020, cifra de afaceri a Orange a văzut o scădere de 2,1% față de anul anterior. Evoluția cifrei de afaceri a fost determinată de vânzările moderate înregistrate în contextul crizei COVID-19, scădere pronunțată mai ales în ceea ce privește vânzările de echipamente. În același timp, în zona business to business, de vânzare a soluțiilor IT&C pentru companii, am văzut o creștere cu 51%, în primele nouă luni ale lui 2020.

Cum au fost afectate activitatea și rezultatele Orange de pandemia COVID 19?

Adela Guédon: 2020 a fost un an decisiv pentru Orange România, în care și-a întărit poziția ca operator de servicii convergente. Deși am fost forțați să luăm decizii rapide și să ne adaptăm la criza provocată de coronavirus prin regândirea operațiunilor, am făcut pași importanți în dezvoltarea business-ului, ce vor aduce valoare adăugată clienților noștri pe termen lung.

Criza sanitară și nevoia de distanțare fizică au pus la încercare toate sectoarele economice, cu o presiune deosebită pe digitalizarea companiilor și cu o nevoie mai mare ca niciodată să rămânem conectați. Mutarea activităților spre online a însemnat un test de rezistență pentru rețelele telecom, însă am demonstrat încă o dată că avem o infrastructură puternică. Este rezultatul unor investiții constante în rețea, ce ajung la aproximativ 100 de milioane de euro anual.

În ceea ce privește rezultatele financiare, chiar dacă industria telecom este nucleul economiei digitale, aceasta este influențată de impactul crizei asupra business-urilor și de scăderea consumului. În al treilea trimestru al 2020, cifra Orange de afaceri a văzut o scădere de 2,1% față de anul anterior.

Evoluția cifrei de afaceri a fost determinată de vânzările moderate înregistrate în contextul crizei COVID-19, scădere pronunțată mai ales în ceea ce privește vânzările de echipamente. În același timp, în zona business to business, de vânzare a soluțiilor IT&C pentru companii, am văzut o creștere cu 51%, în primele nouă luni ale lui 2020.

Trecerea spre digital indusă de noul modus operandi a dus la o creștere în utilizarea aplicațiilor My Orange, a Comunității Orange și a aplicației de servicii financiare Orange Money. De asemenea, clienții s-au arătat atrași de un nou abonament 100% digital și flexibil, YOXO.

Vă așteptați la o criză economică pentru anul următor? Cum se pregătește Orange pentru o posibilă criză economică internă și internațională?

Adela Guédon: Ne așteptăm la o recuperare parțială în 2021, după declinul anului 2020, iar Orange România se pregătește pentru diferite scenarii. Va trebui să ne adaptăm ultimelor evoluții, să considerăm scenariile extreme, dar să sperăm că se vor materializa cele optimiste.

Strategia de redresare economică se bazează pe flexibilitate, concentrându-se pe sănătatea și protecția echipelor noastre, precum și pe oferirea serviciilor noastre la cea mai înaltă calitate, satisfacția clienților fiind prioritatea noastră principală.

Având în vedere specificul crizei sanitare, sectorul de telecomunicații este de așteptat să demonstreze o rezistență marginal superioară PIB-ului național, contrar celor constatate în perioada ultimei recesiuni globale din 2008-2009. Mai mult, măsurile de distanțare fizică vor acționa ca un catalizator pentru o conectivitate mai largă și mai bună. Efectele crizei sanitare, dar și perturbarea economică care a rezultat vor avea un ecou în 2021. Companiile din sectorul telecomunicațiilor din Europa Centrală și de Est, având expuneri naționale, inevitabil se vor confrunta cu un efect de scădere de 3-5% a veniturilor cu risc de transpunere în contractarea EBITDA cu 5-10%.

Ați făcut provizioane în cazul creșterii numărului facturilor neplătite?

Adela Guédon: Desigur, perioada curentă a reflectat o creștere a expunerii prin care Orange a ales să fie alături de clienții săi, facilitând accesul la paleta de servicii.

Inerent, am putut constata dificultățile pe care le-a putut simți întreaga economie, dar și incidența crizei asupra plăților și sistemului de provizionare, în particular. În același timp, am observat că nevoia clienților pentru produse digitale, accesibile și fiabile, a contribuit la limitarea semnificativă a acestui risc.

Cum va fi influențată activitatea Orange de achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile operatorului de servicii fixe Telekom Romania Communications?

Adela Guédon: Într-adevăr, în noiembrie 2020 Orange a făcut un pas important nu doar la nivel local, ci de importanță în întreg grupul Orange. Semnarea acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications va accelera, în mod semnificativ, strategia Orange de a deveni prima alegere a clienților pentru servicii convergente pe piața locală. De asemenea, această tranzacție confirmă că România este o piață strategică pentru Orange, având în vedere capitalul suplimentar investit.

Până la finalizarea tranzacției, cele două companii funcționează independent. Focusul Orange rămâne pe livrarea priorităților strategice, pe eficiența operațională și pe a oferi clienților noștri cele mai bune servicii.

România a fost prima ţară din Grupul Orange în care s-au lansat serviciile 5G. Câți clienți Orange beneficiază în prezent de serviciile 5G?

Adela Guédon: 5G este încă o tehnologie nouă, pe care clienţii o vor adopta treptat, pe măsură ce va creşte numărul de dispozitive compatibile 5G achiziţionate.

Acoperirea 100% 5G a Bucureștiului plasează capitala în topul orașelor europene din perspectiva conectivității și oferă oportunități atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru firme.

În următorii ani vom vedea beneficiile infrastructurii 5G în conectarea obiectelor inteligente și a mașinilor autonome ori în domenii precum telemedicină, mobilitate urbană și smart city. Experiențele de consum video ori de gaming vor fi cu mult îmbunătățite datorită vitezelor de până la 1.2 Gbps oferite de conectivitatea 5G.

În medie, pentru clienții care aleg un abonament 5G, observăm o creștere a consumului de date cu 30%, în comparație cu luna dinaintea migrării. Interesul consumatorilor în această nouă tehnologie este crescut, dacă ne gândim că 70% dintre clienții digitali din București și-au exprimat interesul în a achiziționa, în viitor, un abonament 5G. Viteza și calitatea conexiunii sunt principalele motive pentru care ar face trecerea spre 5G.

Potrivit Asociației Operatorilor Mobili din România, ultima versiune a proiectului de lege privind tehnologia 5G generează costuri semnificative în sarcina operatorilor telecom. Cu cât vor crește cheltuielile Orange dacă acest proiect de lege va fi aprobat în actuala formă?

Adela Guédon: Eventualele fluctuații pot depinde de mai mulți factori. De aceea, la acest moment, pledăm pentru o formulare cât mai clară și fără echivoc a proiectului de lege privind tehnologia 5G.

Care credeți că ar trebui să fie masurile pe care să le ia autoritățile ca să vină în sprijinul mediului de afaceri/multinaționalelor în această perioadă dificilă?
Adela Guédon: Înainte de toate, credem că autoritățile, precum și mediul de afaceri ar trebui să se adapteze volatilității curente.

Vedem două direcții principale în care autoritățile ar putea veni în sprijinul mediului de afaceri: prin facilitarea accesului către capital – stimularea reinvestirii, atragerea capitalului și accesul la finanțările europene – și prin susținerea dezvoltărilor tehnologice ca factor de inovare a capitalului.

Deoarece nevoia de conectivitate este mai mare ca oricând, îmbunătățirile legislației pentru construcția de site-uri devine mai importantă ca niciodată, precum și susținerea dezvoltării infrastructurii 5G ca factor major de inovare și pilon de retehnologizare.

Cumularea celor expuse mai sus ar contribui cu siguranță la reclădirea încrederii în capacitatea de creștere și dezvoltare economică, zdruncinată de criza sanitară.
Care a fost valoarea contribuțiilor plătite la stat de Orange în 2020?

Adela Guédon: În toată această perioadă de criză, am fost conștienți de rolul companiei noastre ca pilon economic. Am asigurat plata taxelor și impozitelor la timp, am continuat procesul de recrutare permițând angajarea de noi talente și nu am recurs la reduceri de personal sau la șomaj tehnic.

Orange a fost și rămâne un contribuabil responsabil și valoros pentru statul român plătind anual peste 150 de milioane de euro în taxe directe și indirecte, precum TVA, impozit pe profit și contribuții fiscale aferente locurilor de muncă.

Cum au influențat afacerile Orange telemunca/școala online?

Adela Guédon: Nevoia de distanțare fizică a dus la o trecere accelerată a activității în online. Dacă multe companii, deși afectate de schimbarea rapidă, aveau deja echipamente ori proceduri pentru a le permite angajaților să lucreze la distanță, pentru școli transformarea a fost mult mai dramatică. Procesul educațional se petrecea, în mod tradițional, offline. Asta și pentru că relaționarea directă, față în față, între profesor și elev, a fost mereu importantă în pregătirea și dezvoltarea elevilor. Da, ofertele comerciale pentru digitalizarea companiilor și a școlilor au elemente comune, cum ar fi pachetele pentru lucru colaborativ, însă, ca în orice proces, acestea sunt adaptate în funcție de nevoi.

Orange Business Services are atât un pachet 360 pentru școală digitală, dar și oferte care vin în întâmpinarea școlilor care vor să se folosească de fonduri europene nerambursabile pentru achiziționarea de echipamente, conform OUG nr.144/2020.

Care este stadiul derulării contractului de tablete al Orange pentru copiii defavorizați?

Adela Guédon: Digitalizarea educației a reprezentat un proces de transformare care a dus la mobilizare nu doar în rândul părinților, profesorilor și elevilor, ci și al autorităților și companiilor partenere precum Orange. Peste 141.600 de tablete, furnizate de Orange, au fost livrate pentru ca elevii să poată continua învățarea online, în programul național „Școala de acasă”.

Ca furnizor în două dintre cele trei licitații organizate în 2020 sub coordonarea Ministerului Educației, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate, la nivel național, Orange a transmis către inspectoratele școlare din 24 de județe tablete conectate la internet nelimitat. Echipamentele vin în sprijinul copiilor din aproximativ 10.000 de unități de învățământ, care pot să ia parte la cursuri online, să păstreze legătura cu profesorii și să continue procesul educațional în contextul pandemiei.

Orange a încheiat livrarea spre inspectorate pe 14 decembrie.

Orange România a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile operatorului de servicii fixe Telekom Romania Communications

Programul „Școala de acasă”: 141.600 tablete livrate de Orange

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025