Agricultură

Parisul este favorabil unei limitări a exporturilor de grâu ucrainean spre UE

Ministrul francez al Agriculturii, Annie Genevard, s-a declarat luni “favorabilă” unei extinderi, la grâu, a “frânelor de urgenţă” introduse deja pentru a reduce exporturile de anumite produse agricole spre Europa, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană a introdus încă din 2022 o scutire de la drepturile vamale pentru produsele agricole ucrainene, în ideea de a sprijini Kievul în faţa invaziei ruseşti, însă fermierii europeni se opun acestei scutiri, denunţând o concurenţă “neloială” şi o presiune pentru scăderea preţurilor.

În 2024, Bruxelles-ul a prelungit acest dispozitiv dar a adăugat unele restricţii, precum un plafon maximal la anumite produse (carne de pasăre, ouă, zahăr) însă nu şi la grâu sau orz de exemplu, în pofida protestelor formulate de producătorii europeni de cereale şi a presiunilor anumitor state membre, precum Franţa, Polonia şi Ungaria.

Cu privire la aceste acorduri comerciale cu Ucraina, “le-am înăsprit de facto, pentru că în 2024 ne-am dat seama că eliminarea drepturilor vamale cu Ucraina pentru a susţine efortul de război ucrainean a destabilizat în mod profund sectoarele noastre agricole, în special la carne de pasăre, ouă, miere, porumb”, a precizat ministrul francez al Agriculturii într-un interviu pentru postul de radio franceinfo.

“Deci am introdus ceea ce se cheamă frâne de urgenţă pentru a diminua importurile ucrainene, pentru că am suferit foarte mult”, a reamintit Annie Genevard.

Întrebată de un jurnalist dacă este suficient, ministrul a răspuns că trebuie “să continuăm să controlăm importurile ucrainene. Trebuie chiar extinse aceste frâne de urgenţă acolo unde ele nu există, în special la grâu”.

“În prezent, aceste acorduri cu Ucraina nu includ grâul”, a precizat ulterior ministrul francez pentru AFP, adăugând că este favorabilă “includerii grâului în frânele de urgenţă”.

“Nu putem lăsa să intre libere produsele ucrainene pentru că este sunt foarte destabilizatoare. Este la fel ca şi în cazul acordurilor de liber schimb. Evident cazul Ucrainei este unul special pentru că susţinem Ucraina în efortul său de război. Însă ajutarea Ucrainei nu se poate face cu preţul destabilizării profunde a propriilor noastre economii. Trebuie să găsim un echilibru în acest sprijin”, a insistat ministrul francez al Agriculturii.

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

44 de minute ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

o oră ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

o oră ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

2 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

2 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More