Macroeconomie

Pensia medie pentru limită de vârstă, 2.242 lei după indexare. Puterea ei de cumpărare, în scădere cu aproape 2% la începutul anului

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna ianuarie 2023 de 2.242 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma a fost cu 12,93% mai mare față de aceeași lună a anului trecut dar puterea ei de cumpărare (pensia reală) a scăzut cu aproape 2%, în contextul unei creșteri a prețurilor la consumator de 15,07%, potrivit INS.

Suma amintită mai sus privește circa 3,65 milioane de beneficiari care au atins vârsta legală de pensionare, cu sau fără a avea și vechimea normată prevăzută de lege. Ei beneficiază de așa-numitele old age benefits (beneficii pentru persoanele în vârstă care au contribuit la sistemul de asigurări sociale al statului) și reprezintă 79% dintre cei care au primit lunar pensii.

Celelalte persoane sunt asimilate calității de fost lucrător ajuns la vârsta de pensionare, iar sumele încasate de acestea diferă semnificativ, la fel și ritmurile anuale de creștere pe categorii de beneficiari. Astfel, per total, se ajunge la o medie a plăților în sistemul asigurărilor sociale de 2.003 lei lunar și la un avans de circa 13% nominal (-1,7% real).

Conform datelor CNPP, urmașii (cei care primesc bani în baza contribuției unui fost membru al familiei) au reprezentat 9,8% din numărul total, cei încadrați în clase de invaliditate 8,7% iar cei care au ieșit la pensie mai devreme decât prevăd normele standard legale (majoritatea cu șanse minime de angajare la o vârstă relativ înaintată) au avut o pondere de 2%.

Doar 0,16% dintre pensionari au reușit să se încadreze în cerințele impuse pentru a beneficia de drepturile de asigurări sociale fără penalizări iar categoriile care intră la invaliditate, orfani, văduve de război – I.O.V.R. – (0,012%) și includerea excepțională la ajutor social (0,0031%) sunt neglijabile numeric.

Ritmurile de creștere ale sumelor plătite de stat au fost marginal mai mari în cazul pensiilor anticipate parțiale (+13,86%) și al urmașilor (+13,32%) – dar puterea de cumpărare a intrat pe minus cu % și în cazul acestora. Suprinzător pentru politica socială derulată, majorarea a fost de doar 8,49% nominal în cazul persoanelor cu dizabilități (aproximativ -% în termeni reali) și cvasiinexistentă (+0,21%, respectiv -% ca putere de cumpărare) în cazul puținelor persoane care mai primesc pensii I.O.V.R.

De reținut, calculele efectuate pe baza datelor detaliate prezentate de CNPP arată că pensia medie pentru limită de vârstă pentru femei (care reprezintă 56% din numărul de beneficiari sau 2,04 milioane persoane) a fost în luna ianuarie 2023 de 1.954 lei, aproape exact trei sferturi din suma medie încasată de bărbați (2.607 lei, media pentru 1,61 milioane persoane).

Aceasta constituie o problemă pentru luarea unor decizii viitoare, deoarece ponderea din salariul mediu net pe economie la bărbați surclasează semnificativ ponderea în cazul doamnelor retrase din activitate. De reținut, diferența va crește după ce se vor egaliza duratele legale de muncă, la care se face raportarea punctajelor personale cumulate pe perioada de activitate.

În profil teritorial, cele mai mari pensii s-au consemnat în județul Hunedoara, unde media a fost de 2.665 lei. Acesta a fost urmat de București (2.539 lei, cu o diferență notabilă între sectorul 5, 2.175 lei, și sectorul 1, 2.974 lei), județele Brașov (2.347 lei) și Gorj (2.332 lei). La polul opus figurează, în ianuarie 2023, Giurgiu (1.602 lei), Vrancea (1.603 lei) și Vaslui (1.633 lei). Ecartul între Hunedoara și Giurgiu a fost de 66%.

Din datele oferite de CNPP, rezultă o sumă cheltuită de stat pentru plata pe acest an a tuturor tipurilor de pensii de asigurări sociale de 110,6 miliarde lei sau circa 6,9% din PIB-ul estimat curent pe 2023 (1.599,5 miliarde lei). Acest procentaj se situează semnificativ sub cota de 9,4% impusă prin PNRR, diferența fiind constituită de alte tipuri de venituri asimilate pensiilor.

Dan Pălăngean

 

 

View Comments

  • Dar diferenta de la 4,601 milioane pensionari la 3,652 milioane beneficiari care au atins vârsta legală de pensionare ce reprezintă
    😮😮
    Pensii speciale?
    Pensii cumulative cu salariul?
    Era interesant articolul daca celebra Casa de Pensii livra date privind nr de pensii speciale, ocupationale, șamd si cate pensii s-au recalculat pentru salariații care au depășit vârsta legală de pensionare.
    Dar care "muncesc" la stat pana la Nemurire!😯
    Restul sunt calcule care arată deprecierea vieții a cca 3,6 milioane de români.
    Politicile economice greșite au dus inflația calculata(cum stie INS) la 17% iar indexarea a fost de numai 23%.
    Sa se calculeze si la speciale, ocupationale ,șamd, mediile!😫

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

9 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

9 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

10 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

14 ore ago

This website uses cookies.

Read More