Un summit al liderilor din grupul BRICS, format din principalele economii emergente, începe duminică în Brazilia – dar fără liderul principal al celui mai puternic membru al său.
Pentru prima dată în peste un deceniu de guvernare, liderul chinez Xi Jinping – care a făcut din BRICS o piesă centrală a eforturilor sale de a remodela echilibrul puterii la nivel global – nu va participa la reuniunea anuală a liderilor, potrivit CNN.
Absența lui Xi de la summitul de două zile de la Rio de Janeiro vine într-un moment critic pentru BRICS, care își datorează acronimul membrilor timpurii Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, iar din 2024 s-a extins pentru a include Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Indonezia și Iranul.
Unii membri au un termen limită de 9 iulie pentru negocierea tarifelor americane care urmează să fie impuse de președintele american Donald Trump și toți se confruntă cu incertitudinea economică globală provocată de răsturnarea relațiilor comerciale americane – punând clubul sub o presiune sporită pentru a demonstra solidaritate.
Absența lui Xi înseamnă că liderul chinez ratează o oportunitate cheie de a prezenta China ca un lider alternativ stabil față de SUA. Aceasta este o imagine pe care Beijingul a căutat mult timp să o proiecteze în Sudul Global și una recent îmbunătățită de trecerea lui Trump la o politică „America pe primul loc” și de decizia SUA de luna trecută de a se alătura Israelului în bombardarea instalațiilor nucleare iraniene.
Însă decizia liderului chinez de a nu participa – trimiterea în schimb a oficialului său numărul 2, Li Qiang – nu înseamnă că Beijingul a diminuat importanța pe care o acordă BRICS, spun observatorii, sau că este mai puțin important pentru încercarea Beijingului de a dezvolta grupuri pentru a contrabalansa puterea occidentală.
„(BRICS) face parte integrantă din efortul Beijingului de a se asigura că nu este înconjurat de aliații SUA”, a declarat Chong Ja Ian, profesor asociat la Universitatea Națională din Singapore.
Însă această presiune s-ar putea să se fi diminuat odată cu Trump la putere, a adăugat Chong, referindu-se la reamenajarea relațiilor președintelui SUA chiar și cu partenerii cheie, iar pentru Xi, BRICS s-ar putea să nu fie „cea mai mare prioritate a sa”, deoarece acesta se concentrează pe conducerea economiei interne a Chinei. De asemenea, Beijingul ar putea avea așteptări scăzute pentru progrese majore la summitul din acest an, a spus el.
Fișa de prezență BRICS
Xi nu este singurul șef de stat care se așteaptă să fie absent de la Rio.
Cel mai apropiat aliat al liderului chinez din grup, rusul Vladimir Putin, va participa doar prin legătură video, din același motiv pentru care a participat și de la distanță la o reuniune BRICS din 2023, în Africa de Sud. Brazilia, la fel ca Africa de Sud, este semnatară a Curții Penale Internaționale și, prin urmare, ar fi obligată să-l aresteze pe Putin sub acuzația de crime de război comise în Ucraina.
Absența a două mari personalități globale lasă o mare atenție pentru prim-ministrul indian Narendra Modi, care va vizita Brazilia atât pentru summit, cât și pentru o vizită de stat. Este prezent și președintele sud-african Cyril Ramaphosa.
A sosit la summit şi Prabowo Subianto din Indonezia, după ce cea mai mare economie din Asia de Sud-Est s-a alăturat oficial BRICS la începutul acestui an. Țările partenere BRICS, inclusiv unele care aspiră să se alăture grupului, vor trimite și ele delegații. Rămâne incertitudinea cu privire la acceptarea de către Arabia Saudită a invitației de a deveni membru cu drepturi depline.
Durerea absenței lui Xi pentru președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, poate fi atenuată de faptul că liderul chinez a vizitat Brazilia în noiembrie, cu ocazia summitului G20 și a unei vizite de stat, când a semnat cu Lula o serie de acorduri de cooperare. De asemenea, liderul brazilian a vizitat China în luna mai, după ce a participat alături de Xi la o paradă militară la Moscova.
Acea diplomație recentă, așteptările reduse pentru progrese majore la summitul din acest an și concentrarea sporită asupra problemelor interne au contribuit probabil la decizia lui Xi de a-l trimite pe Li, un secund de încredere, spun observatorii.
China se confruntă cu provocări economice majore ca urmare a fricțiunilor comerciale cu SUA, iar liderii săi sunt ocupați cu trasarea unui curs pentru cei cinci ani premergători unui conclav politic cheie așteptat în acest an.
La Rio, Li va fi probabil însărcinat cu promovarea unor priorități precum consolidarea legăturilor energetice dintre Beijing și principalii membri exportatori de petrol ai BRICS, făcând în același timp presiuni pentru utilizarea extinsă a monedei offshore și digitale a Chinei pentru comerțul în cadrul grupului, potrivit lui Brian Wong, profesor asistent la Universitatea din Hong Kong, care a adăugat că absența lui Xi nu ar trebui interpretată ca un afront la adresa BRICS.
„Fie că este vorba de parteneriatul sino-rus sau de dorința Beijingului de a-și proiecta pretinsa conducere a Sudului global, există multe în BRICS+ care rezonează cu viziunea politică externă a lui Xi”, a declarat Wong, folosind un termen pentru grupul extins.
De-dolarizare?
Lansat în 2009 ca o coaliție economică formată din Brazilia, Rusia, India și China, la care Africa de Sud s-a alăturat un an mai târziu, BRICS se poziționează, în linii mari, ca răspunsul Sudului Global la Grupul celor șapte (G7) economii dezvoltate majore.
BRICS a căpătat o mai mare importanță pe măsură ce țările au militat tot mai mult pentru o „lume multipolară” în care puterea este mai bine distribuită – și pe măsură ce Beijingul și Moscova au căutat să își consolideze influența internațională în contextul accentuării tensiunilor cu Occidentul.
Dar componența BRICS – un amestec de țări cu sisteme politice și economice extrem de diferite și cu fricțiuni ocazionale între ele – și recenta sa extindere au atras, de asemenea, critici, considerând că grupul este prea greoi pentru a fi eficient.
Eforturile disparate ale grupului de a vorbi cu o singură voce, distinctă de cea a Occidentului, se împotmolesc adesea în opinii opuse. Luna trecută, o declarație a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la atacurile militare împotriva Iranului, membru BRICS, dar nu a numit în mod specific SUA sau Israelul, cele două țări care au efectuat atacurile.
Cu toate acestea, SUA vor urmări modul în care țările vorbesc despre un aspect care le unește de obicei: trecerea comerțului și a finanțelor lor la monedele naționale – și departe de dolar. O astfel de de-dolarizare este deosebit de atractivă pentru țări membre precum Rusia și Iran, care sunt puternic sancționate de SUA.
La începutul acestui an, printre obiectivele mandatului de gazdă al Braziliei, Lula a inclus „creșterea opțiunilor de plată” pentru a reduce „vulnerabilitățile și costurile”. Rusia a insistat anul trecut pentru dezvoltarea unui sistem unic de plăți transfrontaliere, atunci când a găzduit clubul.
Cu toate acestea, este puțin probabil să se afle pe masa negocierilor obiectivul măreț al unei „monede BRICS” – o idee sugerată de Lula în 2023, care a stârnit furia lui Trump, chiar dacă alți lideri BRICS nu au semnalat că este o prioritate a grupului.
În ianuarie, președintele american a amenințat că va aplica „tarife de 100%” țărilor BRICS „aparent ostile” dacă acestea susțin o monedă BRICS sau susțin o altă monedă pentru a înlocui „puternicul dolar american”.
Pe măsură ce țările se reunesc la Rio, observatorii vor urmări cât de fermi sunt liderii lor în promovarea utilizării monedelor naționale la o reuniune a unui grup în care China este membrul principal, dar în care influența economică globală a SUA este încă importantă.