Protectia Consumatorului

Piedone (ANPC): Am dispus sancţionarea comisarului şef adjunct de la Mureş şi mutarea în alt judeţ

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat luni că a dispus sancţionarea doamnei comisar şef adjunct de la Mureş şi mutarea acesteia în alt judeţ, după cazul de toxiinfecţie alimentară de la restaurantul din Reghin.

“Dacă încep un lucru îl duc la capăt. Nu mă interesează intervenţii, oricine ar interveni, indiferent de ce structura, că e organ politic, că e nu ştiu ce, nu există, pe anumite subiecte pe care le-am demarat în interesul consumatorului, să mă întoarcă cineva din drum. Lucrul acesta l-am anunţat înainte de numirea mea. Mi-a fost acceptat. Noi suntem aici nu slujbaşi ai unor partide, suntem primii care veghem asupra consumatorilor. Şi vor fi multe cazuri care nu au fost aduse în atenţia opiniei publice, care nu au fost puse pe tapet până acum. (…) S-a terminat epoca două felii de parizer stricat, s-a terminat epoca cu controale “hai să vedem de ce verdeaţa e din Belgia şi nu e de la producător. Mergem constant şi pe acest subiect, dar nu îl punem ca prioritate. Aţi văzut că în ultima vreme tot ce înseamnă protecţia consumatorului se întâmpla pe alimentaţie publică. Acolo e senzaţia. Sunt şi cazuri, cum a fost cazul de la Reghin. Acel comisar, care e comisar adjunct şef (…) Dar şi aici e altă problemă: aceşti comisari şefi sunt pe aceeaşi păşune de zeci de ani de zile şi se pare că pentru unii sunt mumă şi pentru alţii sunt ciuma pe acel teritoriu. Cu privire la judeţul Mureş, la Reghin, doamna comisar şef nu poate să îmi spună mie că, dacă e pe judeţ de vreo şase ani, la unul dintre cele mai mari restaurante care poate organiza evenimente, să nu îmi spună mie că nu a trecut în control pe acolo”, a spus Piedone la o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El a reiterat că la restaurantul din Reghin au fost descoperite o serie de deficienţe, precum “muşamaua lui mamaia de la piaţă pe masa de alimentaţie publică” făcută din cornier, care era ruginit, ceaune “luate din târg”, din fontă, cum au fost turnate, oale cu smalţul sărit etc.

“Totul trebuie să fie inox. Cine vrea să fie tradiţional românesc să se omologheze şi să ia ustensile omologate pe acest domeniu. (…) Nu poţi să spui că nu ai trecut în şase ani, având şapte-zece în tot judeţul de asemenea amploare. Bineînţeles că s-a trecut. “Am lăsat măsuri coercitive. Am văzut două muşte” (…) Înseamnă că acel comisar nu şi-a făcut atribuţia în detaliu. De aceea am dispus sancţionarea ei şi mutarea într-un alt judeţ în funcţia de comisar adjunct – voi vedea, zilele următoare stabilesc judeţul – pentru a înţelege că, dacă e păşunea nouă, sunt vremuri noi şi trebuie să te adaptezi. Dacă nu, este liberă, funcţiile publice nu sunt neapărat obligatorii sau dacă vii într-o funcţie publică trebuie să calci doar pe unde să nu deranjezi. Tu trebuie să calci oriunde, să remediezi în primul rând. Noi mergem pe construcţie nu pe distrugere, să avertizăm, să dăm somaţii de remediere. Nu se conformează, dispunem până la sistarea activităţii, sigilare, până la remediere”, a explicat şeful ANPC.

Conform unui comunicat al ANPC, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, a dispus în week-end ca echipe de comisari din Mureş şi Bistriţa să efectueze acţiuni de control la restaurantul unde a avut loc Balul Însuraţilor din Reghin, judeţul Mureş, după ce 30 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară.

“Din dispoziţia preşedintelui ANPC, Cristian Popescu Piedone, echipele de la comisariatele ANPC Mureş şi Bistriţa efectuează acţiuni de control la faţa locului în localitatea Reghin, judeţul Mureş, după ce a fost raportată o toxiinfecţie alimentară la un eveniment, Balul Însuraţilor. Acţiunile sunt coordonate de Directorul general al ANPC, Paul Anghel. Se procedează la evacuarea locaţiei şi sigilarea zonei de preparare, spaţiilor de depozitare şi altor zone implicate în procesul de alimentaţie. Scopul este de a proteja sănătatea consumatorilor şi de a verifica sursa incidentului”, se menţiona în comunicat.

În urma acţiunii de control desfăşurate la faţa locului, s-a procedat la sigilarea spaţiilor de depozitare şi la oprirea temporară a prestării de servicii de alimentaţie publică, precizează sursa citată.

“Reprezentanţii instituţiilor implicate în această acţiune acţionează pe culoarele de competenţă, în vederea verificării respectării reglementărilor în vigoare. Acţiunea de control va continua în perioada următoare”, se menţionează în comunicat.

Autorităţile din judeţul Mureş au activat Planul roşu de intervenţie după ce peste 30 de persoane au acuzat greţuri şi vărsături, la Balul Însuraţilor din Reghin, o manifestare ajunsă la ediţia a XVI-a. 

Articole recente

SUA: Rezerva Federală menţine nemodificată dobânda,sfidând solicitările preşedintelui Donald Trump de relaxare a politicii monetare

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între…

o oră ago

Ionuţ Aurică – numit vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Ionuţ Aurică a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,…

o oră ago

Poate exista prosperitate fără educație financiară? Cum eliminăm inegalitățile economice printr-o abordare sistemică  (analiză ISF)

Valentin Ionescu (foto stânga), Președintele Institutului de Studii Financiare (ISF) și Ieronim Ștefan (dreapta), coordonatorul…

3 ore ago

Foto și video de la erupția vulcanului Klyuchevskoy

 Serviciul Geofizic al Academiei Ruse de Științe a publicat pe canalul său de Telegram foto…

3 ore ago

Robert Cosmin Pană, numit Director General Adjunct al SAI Muntenia Invest, pentru un mandat de patru ani

Robert Cosmin Până a fost  numit Director General Adjunct al SAI Muntenia Invest, pentru un…

3 ore ago

Emiratele Arabe Unite construiesc o conductă care va transporta apă desalinizată către sudul Fâşiei Gaza

Emiratele Arabe Unite (EAU) vor începe, cu acordul Israelului, construcţia unei conducte importante ce va…

5 ore ago

This website uses cookies.

Read More