Energie

Ponderea capacităților instalate ale companiilor membre HENRO și ROMATOM va depăși 70%, având în vedere și investițiile în derulare cu utilizarea surselor hidro, fotovoltaice și a gazelor naturale

Semnarea Acordului de sprijin între Statul român – Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor – și Societatea Națională Nuclearelectrica, în vederea dezvoltării Proiectului strategic național Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă, care a avut loc în data de 9 iunie demonstrează, încă o dată, susținerea și importanța acordată sectorului energetic românesc și necesitatea de a dezvolta noi capacități de producție a energiei electrice, potrivit unui comunicat HENRO.

Acordul de sprijin între Statul român și SN Nuclearelectrica pentru dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 la CNE Cernavodă permite demararea activităţilor aferente Etapei a II-a a Proiectului, respectiv încheierea contractelor pentru elaborarea ingineriei critice necesare actualizării proiectului; actualizarea bugetului Proiectului; structurarea și contractarea finanțării și agrearea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului; obținerea Opiniei favorabile a Comisiei Europene în urma notificării Proiectului conform art. 41 din Tratatul EURATOM și a unei decizii pozitive în conformitate cu dispozițiile europene relevante în materia ajutorului de stat;  obținerea Autorizației de Securitate Nucleară pentru etapa de Construcție și luarea Deciziei Finale de Investiție, pentru trecerea în Etapa III (Construcție).

Potrivit HENRO, creșterea puterii instalate cu încă 1400 MW înseamnă o producție de cca 10 TWh de energie curată, stabilă și predictibilă pentru funcționarea economiei naționale și continuitatea în alimentare a tuturor consumatorilor, casnici și non-casnici. În plus, reprezintă o garanție că România își poate atinge țintele de decarbonare și poate deveni un furnizor de securitate energetică în regiune.

Ponderea capacităților instalate ale companiilor membre HENRO și ROMATOM va depăși 70% având în vedere și investițiile în derulare cu utilizarea surselor hidro, fotovoltaice și a gazelor naturale. Va crește, de asemenea, ponderea producției curate care, în această perioadă, reprezintă peste 80% din consumul național prin aportul companiilor noastre.

Dezvoltarea surselor regenerabile de energie implică implementarea unor capacități noi capabile să asigure flexibilizarea sectorului de producere a energiei electrice, iar proiectele anunțate sau în curs de realizare de către membrii HENRO și ROMATOM demonstrează că România se aliniază la noua paradigmă din domeniul generării de energie electrică, în scopul decarbonării sectorului energetic și a industriei românești.

HENRO reunește cele mai mari companii de producție din sectorul energetic românesc și are drept obiective generale susținerea membrilor în ceea ce privește politicile energetice, promovarea dezvoltarii pieței locale, stimularea investițiilor, a competiției și a transparenței. Membrii HENRO exploatează capacități de producție de peste 11.000 MW putere instalată și asigură cca 70% din energia electrică livrată în Sistemul Electroenergetic Național (SEN).

În prezent, ROMATOM numără peste 30 de membri având drept drept scop promovarea utilizării în scopuri pașnice a energiei nucleare în România și susținerea programului nuclear național, precum și coordonarea tuturor activităților asumate prin aderarea și participarea Asociației la NuclearEurope. 

 

Articole recente

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

18 minute ago

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

o oră ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

o oră ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

2 ore ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

3 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More