Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAutoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), o instituție care se autofinanțează, a achitat la bugetul statului 53,5 milioane de lei reprezentând taxa de 33%, aferentă primelor trei trimestre ale anului 2024, din valoarea veniturilor curente obținute ca urmare a încasării tarifelor/cotelor curent, potrivit datelor care au intrat în posesia noastră.
Este de așteptat ca, în anul 2025, ASF să plătească o taxă de circa 82 de milioane de lei. Legea nr. 296/2023 – Articolul XLIV – spune că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, agenţiile/autorităţile/instituţiile autonome care se află în coordonarea/subordonarea Parlamentului României şi sunt autonome din punct de vedere funcţional şi financiar datorează anual o taxă specială în procent de 80% din excedentul bugetar, dar nu mai puţin de 33% din valoarea veniturilor curente obţinute ca urmare a încasării tarifelor/taxelor, indiferent de denumirea acestora şi de modul de reglementare, pentru activitatea curentă desfăşurată sau rezultate din colectarea unor taxe/tarife ca urmare a exercitării funcţiilor de reglementare/control/prestări servicii/autorizări.
Potrivit execuției bugetare pe 2024, bugetul ASF a înregistrat în anul 2024 un excedent bugetar de 6,9 milioane de lei, raportat la cel realizat în anul 2023, de 0,3 milioane de lei.
În ultimii ani, ASF a fost supusă constant unor restructurări la nivel de instituție.
Numărul de salariați în cadrul ASF a scăzut de la 540 de angajați în ianuarie 2023 la 504 angajați în ianuarie 2025. Cheltuielile cu retribuțiile personalului au scăzut cu 12%, de la 161,2 milioane de lei în 2023, la 142,1 milioane de lei în 2024 – nivel comparativ cu cheltuiala similară a anului 2020.
Ponderea în buget a cheltuielilor cu personalul a scăzut constant în ultimii ani, ajungând la 62% în 2024, de la 82% în 2020 și 79% în 2023.
Ultimul Contract Colectiv de Muncă (CCM), care includea mai multe prime și beneficii pentru salariați, a expirat la jumătatea lunii februarie a anului trecut și nu a mai fost încheiat un nou CCM până în prezent. În acest moment, salariații ASF primesc 12 salarii pe an, conform datelor noastre.
Sindicatul ASF a declanșat conflict colectiv de muncă la ITM București, dar până în prezent, nu s-a ajuns la niciun acord. Vechea conducere a sindicatului, care a reclamat angajatorul la ITM pentru neacordarea primelor și beneficiilor, așa cum erau acestea prevăzute în CCM-ul expirat în februarie 2024, a fost înlocuită în noiembrie 2024, prin votul majorității salariaților.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More