Elena Udrea a dat dovezi temeinice de îndreptare, nu a fost sancționată disciplinar, a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate și a fost recompensată în 16 rânduri, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Ploiești privind admiterea cererii acesteia de liberare condiționată, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, executarea pedepsei a început la data de 16.06.2022 și urma să expire în termen la data de 28.08.2027.
Instanța a reținut că pedeapsa Elenei Udrea este de 2.192 de zile, iar, pentru deveni propozabilă în vederea liberării condiționate, era necesar ca aceasta să fi executat cel puțin 2/3 din durata închisorii, respectiv 1.461 de zile.
‘Întrucât persoana condamnată are un total de 1.478 zile câștigate și executate (dintre care 81 zile ca urmare a activităților lucrative, de instruire școlară și formare profesională prestate, a lucrărilor științifice elaborate ori a invențiilor brevetate, 280 zile ca urmare a măsurilor preventive și 12 zile ca măsură compensatorie pentru executarea măsurii arestării preventive și pedepsei în condiții necorespunzătoare), instanța ia act că este îndeplinită condiția privind executarea fracției de pedeapsă stabilite obligatoriu de legiuitor, luându-se în considerare și perioada scursă de la înregistrarea cererii de liberare condiționată până la soluționarea acesteia’, se menționează în document.
Astfel, instanța precizează că din actele de la dosar rezultă că Elena Udrea a fost selecționată și repartizată la activități lucrative desfășurate în interiorul locului de deținere, acumulând un număr de 81 de zile considerate executate ca urmare a muncii prestate.
‘Potrivit caracterizării întocmite de administrația locului de deținere, instanța reține că petenta-condamnată a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, manifestând o atitudine de respect față de normele instituționale, adaptându-se corespunzător mediului carceral și implicându-se activ în activitățile desfășurate în cadrul programelor de educație și asistență psihosocială. Din analiza procesului-verbal întocmit de Comisia pentru liberări condiționate din cadrul Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, rezultă că persoana condamnată a dat dovezi temeinice de îndreptare, fiind propusă pentru liberare condiționată, cu mențiunea că sunt îndeplinite cerințele legale prevăzute de dispozițiile art. 59 din Codul penal din 1969’, se mai menționează în motivare.
Totodată, este precizat faptul că fostul ministru a menținut în mod constant legătura cu mediul de suport familial, beneficiind de sprijin material și afectiv din partea membrilor familiei și apropiaților, aspect ce constituie un element favorabil pentru reintegrarea sa în comunitate după executarea pedepsei, iar în plan educațional și psihosocial, aceasta a participat activ și susținut la activitățile și programele implementate în cadrul locului de deținere, finalizând cu succes o serie dintre acestea, ‘implicarea sa reflectând un interes real pentru reabilitare și asumarea consecințelor faptelor comise’.
Elena Udrea nu a fost sancționată disciplinar pe parcursul executării pedepsei și a fost recompensată în 16 rânduri, ultima recompensă fiind acordată la data de 16.05.2025, arată sursa citată.
De asemenea, se vorbește despre faptul că aceasta are în întreținere o fiică minoră, față de care are obligații legale și morale de sprijin, creștere și educare.
‘Existența acestui angajament parental constituie, totodată, un factor relevant în susținerea procesului de reinserție socială și asumarea unei conduite conforme cu normele de drept. Pe baza probatoriului administrat, instanța apreciază că petenta dispune de posibilitatea reală de a desfășura activități lucrative în mod legal după punerea în libertate, aspect deosebit de important în prevenirea recidivei și în susținerea unei reintegrări sociale durabile. În ceea ce privește faptele pentru care aceasta a fost condamnată, instanța reține că infracțiunile au fost săvârșite în urmă cu un interval considerabil de timp, respectiv în perioada 2010-2012, în contextul exercitării unor funcții pe care petenta nu le mai deține și pe care nu le va mai putea ocupa ca urmare a interdicțiilor stabilite prin hotărârea de condamnare. Totodată, din fișa de cazier judiciar rezultă că petenta nu este cunoscută cu antecedente penale, nefiind în stare de recidivă’, se mai explică în document.
Potrivit acestuia, prejudiciul din dosar a fost parțial achitat, iar pentru diferența rămasă au fost instituite măsuri asigurătorii constând în sechestre, urmând ca recuperarea integrală să se realizeze prin valorificarea acestora.
‘În acest context, instanța subliniază că achitarea prejudiciului nu reprezintă o condiție imperativă pentru acordarea liberării condiționate, conform legislației incidente’, se precizează în motivare.
Din punctul de vedere al instanței, Elena Udrea ‘a conștientizat gravitatea comportamentului infracțional, a interiorizat valorile sociale fundamentale și a manifestat reale progrese în procesul de reeducare’.
Judecătoria Ploiești a decis, marți, că Elena Udrea poate fi eliberată condiționat din penitenciar. Decizia a fost contestată de DNA Ploiești.
Udrea a fost externată, miercuri, din Spitalul Județean de Urgență Ploiești, după ce, duminică, a fost supusă unei intervenții chirurgicale ca urmare a unui diagnostic de colecistită acută litiazică.
La sfârșitul lunii mai, Tribunalul Prahova a admis contestația la executare formulată de Udrea și a dispus deducerea din pedeapsa de șase ani închisoare pe care aceasta a primit-o în dosarul ‘Gala Bute’ a unei perioade cumulate de circa opt luni.
Fostul ministru se află în Penitenciarul Târgșor din iunie 2022, după extrădarea din Bulgaria.
În acest dosar, Elena Udrea este acuzată că a coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de Ministerul Turismului, pe care îl conducea.
Anchetatorii spuneau că sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie al Organizației București a PDL sau al fostului șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja.
Udrea mai este acuzată că a determinat funcționari din Ministerul Turismului să își încalce atribuțiile cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la gala unde a boxat Lucian Bute.
Prejudiciul imputat Elenei Udrea se ridică la 3 milioane de euro.