Update articol:

Preşedintele ANAT: Este ruşinos ca, la nivelul Capitalei, să nu avem Organizaţie de Management al Destinaţiei

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, susţine că este ruşinos că, la nivelul Bucureştiului, nu există o Organizaţie de Management al Destinaţiei (OMD), deşi Capitala României a colectat anul trecut cinci milioane de euro.

“Aţi detaşat pe cineva de la Ministerul Turismului (…), care are ca scop chiar să facă tot ce poate să înfiinţeze la nivelul Bucureştiului – OMD Bucureşti. Adică este ruşinos ca la nivelul Capitalei să nu avem Organizaţie de Management al Destinaţiei. Vreau să vă spun că anul trecut Capitala României a colectat cinci milioane de euro. Normal că orice primar general vrea să ţină banii la el, să nu-i dea la OMD-uri. Deci, miza este pe bani”, a declarat, marţi, Alin Burcea, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

În opinia sa, este nevoie ca legea să fie schimbată şi să existe o pedeapsă pentru primarii care nu vor face lucrul acesta.

“Va trebui să schimbăm legea şi va trebui să existe o zonă punitivă pentru primarii care nu fac lucrul ăsta. Trebuie să existe o pedeapsă asupra acestei chestii. Oricum, povestea asta cu OMD-urile este luată puternic de către Camera Deputaţilor şi vă spun că este foarte important, pentru că practic reprezintă finanţarea pentru promovarea României”, a adăugat el.

Acesta a subliniat că, în prezent, nu există nici un OMD la nivel naţional, înfiinţarea acestuia fiind în sarcina ministerului care se ocupă de acest domeniu, respectiv Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului.

“Vreau să vă spun că noi nu avem nici măcar OMD la nivel naţional şi trebuie să vă asumaţi, pentru că da, este în sarcina ministerului. Deci există OMD-uri locale, să zic ale unei staţiuni, Mamaia, există OMD regional, să zicem Valea Prahovei şi OMD-ul naţional. În acest moment nu este înfiinţat de niciun fel OMD-ul naţional, care este un alt lucru pe care ar trebui să-l facă colegii de la minister. Deci treaba asta cu OMD-urile este foarte importantă, pentru că practic reprezintă finanţarea peste 2-3-4 ani a României. Nu mergi niciodată la un târg să zici eu sunt Hotelul Internaţional din Sinaia, care este un hotel excepţional. Întâi se promovează ţara – România, după aceea trebuie să scrie Valea Prahovei, după aia scrie staţiunea Sinaia şi abia în al 4-lea rând este Hotelul Internaţional. Aşa se face promovarea în toată lumea şi trebuie ca aceste OMD-uri să funcţioneze”, a explicat şeful ANAT.

Înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei a fost unul dintre subiectele discutate recent în comisia de specialitate din Camera Deputaţilor de către reprezentanţii ANAT. În prezent, România are înregistrate doar 23 de OMD-uri la nivel naţional, deşi ar trebui să aibă cel puţin 2.000-3.000, potrivit preşedintelui ANAT.

“Vorbim de vreo trei ani de Organizaţiile de Management al Destinaţiei. Ele sunt extraordinare, dar lipsesc cu săvârşire. Exagerez. Sunt 23 de OMD-uri din vreo 3.000. Ar trebui din vreo 6.000 de localităţi, să avem probabil undeva la 2.000 – 3.000. Sigur, orice lucru nou merge greu. Şi în Parlament s-a discutat şi chiar domnul Mohammad Murad (deputat AUR), care a făcut o idee fixă, a înţeles care sunt avantajele acestor OMD-uri. Sunt foarte multe primării care nu doresc să înfiinţeze OMD-urile pentru că le pleacă banii de sub nas. Ei colectează taxa hotelieră şi taxa hotelieră în loc să rămână la primărie, trebuie să plece la OMD. Şi unii pur şi simplu nu vor. Vor să ţină banii”, a avertizat Alin Burcea.

ANAT a prezentat trei propuneri legislative care pot contribui esenţial la dezvoltarea turismului românesc, iar acestea vizează fondurile de garantare pentru turism, respectiv Fondul de garantare al biletelor de avion şi Fondul de garantare pentru pachete de servicii de călătorie, modificări aduse OG nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi anume: eliminarea responsabilităţii agenţiilor de turism din România pentru pachetele organizate de tur-operatori din Uniunea Europeană şi revândute în România, introducerea posibilităţii rambursării prin vouchere în cazuri excepţionale şi prelungirea termenelor de rambursare, modificarea legislaţiei pentru clarificarea rolurilor şi responsabilităţilor OMD-urilor şi corectarea problemelor din teren.

Peste 85 de agenţi şi jurnalişti vizitează în perioada 25 -28 martie a.c. judeţele Prahova şi Braşov în cadrul unui eveniment de promovare pentru specialişti dedicat staţiunilor montane “Redescoperă Valea Prahovei”.

Evenimentul este organizat de ANAT, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova (APDT Prahova) şi cu Organizaţia Patronală de Turism Poiana Braşov. Traseul acoperă principalele localităţi din zona Valea Prahovei şi Braşov, incluzând Sinaia, Buşteni, Predeal, Braşov, Poiana Braşov, Bran, Moieciu, Fundata, Azuga, Câmpina şi Poiana Câmpina. 

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/07/2025)

Consiliul Concurentei aproba tranzactia Digi - Telekom Romania Mobile

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Autorizarea reducerii capitalului social si a modificarii Actului Constitutiv

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 29.07.2025-27.08.2025

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (28/07/2025)

Perioada inchisa 29.07.2025-27.08.2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare