Update articol:

Prețurile petrolului cresc cu peste 4%, după ce SUA au înăsprit sancțiunile asupra vânzărilor de țiței rusești

https://pixabay.com/ https://pixabay.com/
  • Prețurile petrolului au crescut vineri cu peste 4% după ce SUA au înăsprit sancțiunile împotriva exporturilor rusești de țiței.

  • SUA au impus, joi, sancțiuni împotriva a două companii de transport maritim care transportă țiței rusesc despre care spun au încălcat plafonul G7 al prețului petrolului de 60 de dolari pe baril.

  • Limita de preț este un mecanism conceput pentru a menține o aprovizionare fiabilă de fluxuri rusești pe piață, în timp ce limitează cufărul de război al Kremlinului.

Prețurile petrolului au crescut vineri cu mai mult de 4% după ce SUA au înăsprit sancțiunile împotriva exporturilor rusești de țiței, exacerbând îngrijorările legate de aprovizionare pe o piață energetică deja restrânsă potrivit CNBC.

Contractele futures pe țițeiul Brent, cu expirare în decembrie, s-au tranzacționat cu 4,2% mai sus, la 89,55 dolari pe baril, la aproximativ 8:15 a.m. ET, în timp ce contractele futures pe țițeiul West Texas Intermediate din SUA din prima lună au crescut cu 4,2%, ajungând la 86,38 dolari pe baril.

Revenirea la 90 de dolari barilul vine după ce SUA au impus, joi, sancțiuni asupra a două companii de transport maritim despre care a spus că au încălcat plafonul prețului petrolului al G7, un mecanism menit să mențină o aprovizionare fiabilă a fluxurilor rusești pe piață, în timp ce limitează cufărul de război al Kremlinului.

„Această acțiune subliniază angajamentul Departamentului de Trezorerie față de partenerii săi internaționali de a reduce în mod responsabil profiturile petroliere ale guvernului rus și de a constrânge mașina de război rusă”, a declarat Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat.

G7, Australia și UE au implementat un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc pe 5 decembrie anul trecut. Acesta a venit alături de o mișcare a UE și a Regatului Unit de a interzice importurile maritime de țiței rusești.

Împreună, măsurile au fost considerate la acea vreme că reflectă de departe cel mai important pas de reducere a veniturilor din exportul de combustibili fosili care finanțează războiul Rusiei în Ucraina.

Joi, Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC) a declarat că impune sancțiuni împotriva a doi proprietari de tancuri petroliere care transportă petrol rusesc cu prețuri peste limita de preț: unul în Turcia și unul în Emiratele Arabe Unite.

Tancul YasaGolden Bosphorus, care este deținut de Ice Pearl Navigation Corp, cu sediul în Turcia, ar fi transportat țiței la prețuri de peste 80 de dolari pe baril după ce plafonul de preț a intrat în vigoare.

Între timp, OFAC a declarat că SCF Primorye, care este deținută de Lumber Marine SA, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a transportat petrol rusesc la prețuri de peste 75 de dolari pe baril dintr-un port din Rusia după ce a intrat în vigoare mecanismul de plafonare a prețului.

Mișcarea de a restrânge vânzările de petrol rusesc „demonstrează angajamentul nostru continuu de a reduce resursele Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei și de a impune plafonul de preț”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei Wally Adeyemo.

„Rămânem angajați să implementăm o politică de plafonare a prețurilor care are două obiective: reducerea profiturilor petroliere pe care Rusia se bazează pentru a duce războiul său nedrept împotriva Ucrainei și menținerea piețelor globale de energie stabile și bine aprovizionate, în ciuda turbulențelor cauzate de invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia, ” a adăugat Adeyemo.

„Stare de incertitudine”

Participanții de pe piață monitorizează, de asemenea, îndeaproape consecințele escaladării conflictului Israel-Hamas, care a crescut îngrijorarea că luptele ar putea afecta producția regională de energie. Orientul Mijlociu reprezintă mai mult de o treime din comerțul maritim global.

Agenția Internațională pentru Energie a descris joi condițiile pieței drept „pline de incertitudine”, dar a spus că războiul Israel-Hamas nu a avut încă un impact direct asupra aprovizionării fizice.

AIE a încercat să atenueze preocupările pieței spunând că este pregătită să acționeze pentru a se asigura că piețele rămân „aprovizionate în mod adecvat” în cazul unei penurii bruște de aprovizionare.

Răspunsul agenției energetice include țărilele membre care eliberează stocuri de urgență și/sau pun în aplicare măsuri de limitare a cererii.

Israelul nu este un mare producător de petrol și nicio infrastructură petrolieră majoră nu circulă aproape de Fâșia Gaza.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025