Update articol:

Prețurile petrolului ajung la 130 de dolari, deoarece aliații UE și SUA iau în considerare interzicerea țițeiului rusesc

Sursa Pixabay

Statele Unite au confirmat că sunt în discuții cu aliații europeni pentru a sancționa potențial țițeiul rusesc ca răspuns la agresiunea în desfășurare a Moscovei în Ucraina, trimițând prețurile petrolului pentru scurt timp peste 130 de dolari, scrie oilprice.com.

Vezi preţurile aici: https://oilprice.com/oil-price-charts/

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a remarcat duminică în timpul emisiunii Meet the Press de la NBC: „Suntem acum în discuții foarte active cu partenerii noștri europeni cu privire la interzicerea importului de petrol rusesc în țările noastre, desigur, în același timp, avem în vedere menținerea unei aprovizionări globale constante de petrol”.

Ultimele considerații urmează unui flux de sancțiuni care au avut deja un impact semnificativ asupra economiei ruse, dar nu au reușit încă să oprească avansul lui Putin în Ucraina.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, nu a susținut încă pe deplin ideea, deși ea a exprimat că unul dintre obiectivele principale în sancțiunile care au fost aplicate până acum Rusiei este reducerea fluxurilor de finanțare ale lui Putin.

Președintele Comisiei Europene a menționat la CNN: „Scopul este de a izola Rusia și de a face imposibil ca Putin să-și finanțeze războaiele”, adăugând: „Pentru noi, există o strategie puternică acum pentru a spune că trebuie să scăpăm de dependența de combustibili fosili din Rusia.”

Mișcarea, dacă este convenită, a fost mult timp considerată „opțiunea nucleară”, deoarece interzicerea petrolului rusesc ar putea afecta aprovizionarea globală pe o piață deja în dificultate.

Analiștii Bank of America au remarcat că, dacă petrolul Rusiei este întrerupt, piața s-ar putea confrunta cu un deficit de 5 milioane de barili, care ar putea împinge prețul petrolului la 200 de dolari pe baril.

Situația este influenţată şi de blocarea discuțiilor cu Iranul asupra unui potențial nou acord nuclear.

Amrita Sen, co-fondatorul Energy Aspects, un think-tank, a explicat: „Iranul a fost singurul factor real de scădere a pieței, dar dacă acum acordul cu Iranul va întârzia, am putea ajunge la fundul tancurilor mult mai repede, mai ales dacă Rusia nu mai furnizează petrol pentru mult timp”.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25.09.2023-29.09.2023

AAGES S.A. (AAG) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25-29 septembrie 2023

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF ENERGIE PATRIA-TRADEVILLE (PTENGETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (02/10/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGOA, convocata pentru data de 18/19.10.2023