Energie

Prețurile petrolului cresc, după ce liderii UE au convenit să interzică majoritatea importurilor de țiței rusești

  • Prețurile petrolului au crescut, după ce liderii UE au ajuns luni seara la un acord pentru a interzice 90% din țițeiul rusesc până la sfârșitul anului.

  • Embargoul face parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina.

 

Prețurile petrolului au crescut, după ce liderii UE au ajuns luni seara la un acord pentru a interzice 90% din țițeiul rusesc până la sfârșitul anului.

Astfel, contractele futures pe țiței din SUA pentru iulie au crescut cu 2,81%, până la 118,29 USD, în timp ce contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 0,93%, la 122,80 USD. Contractele pentru august s-au tranzacționat, de asemenea, mai sus: țițeiul american a crescut cu 2,84%, la 115,42 dolari, iar ţiţeiul Brent a crescut cu 1,17%, până la 118,98 dolari pe baril.

Acordul UE rezolvă impasul din UE, după ce Ungaria s-a opus sacţiunilor, potrivit CNBC. Ungaria este un mare utilizator de petrol rusesc, iar liderul său, Viktor Orban, este în relații amicale cu preşedintele Vladimir Putin.

 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti, iar până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis.

Embargoul face parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina. Discuțiile pentru impunerea unui embargo petrolier au fost în desfășurare de la începutul lunii.

„Consiliul European este de acord că cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va acoperi țițeiul, precum și produsele petroliere, livrate din Rusia în statele membre, cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte”, potrivit unei declarații din 31 mai a Consiliului European.

Consiliul European a adăugat că, în cazul unor „întreruperi bruște” a aprovizionării, vor fi introduse „măsuri de urgență” pentru a asigura securitatea aprovizionării.

Această excepție temporară acoperă petrolul rusesc rămas neinterzis încă, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă.

„Am convenit că Consiliul va reveni asupra subiectului cât mai curând posibil, într-un fel sau altul. Deci, acesta este un subiect la care vom reveni și la care va trebui să lucrăm în continuare, dar acesta este un mare pas înainte, ceea ce am făcut astăzi”, a spus ea, referindu-se la excepţia temporară.

Von der Leyen a explicat că excepţia temporară a fost acordată astfel încât Ungaria, împreună cu Slovacia și Republica Cehă – toate conectate la partea de sud a conductei Druzhba– să aibă acces la ea pentru că nu pot înlocui petrolul de acolo cu ușurință.

Aproximativ 36% din importurile de petrol ale UE provin din Rusia, o țară care joacă un rol uriaș pe piețele petroliere globale.

Interdicția ar putea exacerba îngrijorările legate de o piață energetică deja cu probleme. Prețurile energiei au crescut în ultimul an, contribuind la un mediu inflaționist aprins în multe țări.

„Deși importurile de petrol din conducte nu au fost incluse în acest acord, un embargo asupra importurilor de petrol pe mare este încă semnificativ, reprezentând aproximativ două treimi din importurile de petrol ale UE din Rusia”, a declarat Vivek Dhar, director de cercetare în minerit și mărfuri energetice la Commonwealth Bank of Australia.

„O nouă interdicție asupra țițeiului rusesc livrat prin petroliere va înăspri oferta deja tensionată pe fondul creșterii cererii din cauza debutului sezonului de transport  în [Statele Unite]”, a scris Avtar Sandu, senior manager al mărfurilor la platforma de tranzacționare Philip Nova.

Între timp, se așteaptă ca OPEC+ să respecte planul său inițial de creștere modestă de 432.000 de barili pe zi pentru iulie, a adăugat Sandu.

View Comments

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

9 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

9 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

11 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

14 ore ago

This website uses cookies.

Read More