* Peste jumătate din rețeaua termică a Constanței veche de aproape cinci decenii va fi înlocuită cu bani europeni
Primăria Constanța va înlocui, cu fonduri europene de peste 50 de milioane de euro, zeci de kilometri de conducte termice – aproape 61% din sistemul de termoficare -, proces care va avea loc în trei etape.
“Au început să sosească transporturile cu noile conducte pentru rețeaua de termoficare a orașului, care se prezintă mult mai rău decât ne-am închipuit. Țevile sunt neschimbate din anii ’70, iar sistemul risca să se prăbușească total în orice moment. De ce am ajuns în situația asta nu mai are rost să explic, cred că e un lucru cunoscut de toată lumea. Vă spun doar atât: în decursul a mai puțin de 1 an, am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de peste 50 de milioane de euro pentru a ne apuca de o treabă ce trebuia făcută la sfârșitul anilor 1990!”, a anunțat edilul municipiului Constanța, Vergil Chițac, pe pagina sa de Facebook.
Proiectul este împărțit în 3 etape – în etapa 1 (va costa aproape 23 de milioane de euro, din care 19,4 milioane de euro sunt fonduri eligibile), vor fi reabilitate 43,2 km de conducte, mai exact tronsoane de rețea termică primară din magistrala I de termoficare (Bld. 1 Mai și Bld. Alexandru Lăpușneanu).
În etapa 2 (cu valori similare ca investiții cu etapa întâi), se reabilitează 25,4 km de conducte, tronsoane de rețea termică primară din magistrala II de termoficare. Se va porni de la CET – Str. Cumpenei, Dezrobirii, Soveja și străzile adiacente, zona Tomis Nord.
Pentru etapa 3 (investiții de aproape 10 milioane de euro, din care eligibile sunt 8,6 milioane de euro), s-au propus pentru reabilitare 4,03 km traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de rețea termică primară și 3,02 km traseu de conducte secundare pentru 11 puncte termice. De spus că această etapă vizează zona centrală a orașului.
“Sunt conștient că aceste lucrări vin la pachet cu un disconfort pronunțat și cu alte disfuncționalități de moment, dar trebuie să înțelegem că acestea reprezintă lucrări urgente și capitale pentru Constanța. Odată cu finalizarea acestui mare proiect, problemele din mijlocul iernii vor dispărea în mare parte, iar pierderile din rețea se vor reduce semnificativ, ceea ce se va traduce în costuri mai mici la întreținere și un confort sporit în casă”, a mai scris Chițac în anunțul publicat aseara, 23 mai.