Update articol:

Principalele elemente ale Raportului Draghi privind competitivitatea

Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de decizii mai rapide și de investiții masive dacă vrea să țină pasul cu rivalii economici Statele Unite și China, a declarat, recent, Mario Draghi într-un raport.

În urmă cu un an, Comisia Europeană i-a cerut fostului șef al Băncii Centrale Europene și fostului prim-ministru italian să redacteze un raport privind modul în care UE ar trebui să își mențină competitivitatea economiei sale ecologice și mai digitale într-o perioadă de fricțiuni globale crescute.

„Situația în acest moment este cu adevărat îngrijorătoare”, a declarat Draghi într-o conferință de presă la Bruxelles. „Creșterea a încetinit de mult timp în Europa, dar am ignorat (acest lucru)…. Acum nu o mai putem ignora. Acum condițiile s-au schimbat”.

Iată principalele recomandări ale fostului președinte al Băncii Centrale Europene, care a fost însărcinat să analizeze modalitățile prin care Uniunea Europeană ar putea stimula competitivitatea economiei sale.

INVESTIȚII

Draghi a declarat că propunerile prezentate în raportul său ar necesita investiții suplimentare anuale minime de 750-800 de miliarde de euro pe an, pe care le-a recunoscut ca fiind „nevoi masive de investiții nemaiîntâlnite de o jumătate de secol în Europa”, implicând o creștere de 5% din rata totală a investițiilor în PIB a UE. Prin comparație, el a menționat că investițiile suplimentare furnizate de Planul Marshall în perioada 1948-51 s-au ridicat anual la aproximativ 1-2% din PIB în țările beneficiare.

Deși raportul insistă asupra faptului că regiunea poate face față unor astfel de nevoi de investiții „fără a se suprasolicita”, acesta adaugă că sectorul privat ar avea nevoie de sprijin public pentru a finanța planul. Cu toate acestea – abordând un domeniu în care unele state membre au opus rezistență îndelungată – raportul a menționat că UE ar trebui „să se orienteze către” împrumuturi comune periodice pentru a permite proiecte comune de investiții.

Ministrul german al finanțelor, Christian Lindner, a declarat că Germania nu va fi de acord cu acest lucru.

CONCURENȚA

Raportul a solicitat o revizuire a normelor UE în materie de concurență, autoritățile de reglementare fiind îndemnate să fie mai prevăzătoare și mai flexibile pentru a ajuta întreprinderile europene să câștige amploare pentru a concura cu giganții chinezi și americani și pentru a se concentra mai mult pe stimularea inovării în Europa.

Raportul a afirmat că autoritățile de reglementare ar trebui să faciliteze fuziunile în domeniul telecomunicațiilor prin evaluarea tranzacțiilor la nivelul UE și nu la nivel național, reluând criticile sectorului cu privire la normele UE actuale. De asemenea, autoritățile de aplicare ar trebui să ia în considerare planurile de investiții ale operatorilor.

Raportul a recomandat acordarea unei ponderi mai mari securității și rezilienței în deciziile antitrust.

De asemenea, raportul a solicitat mai multe resurse pentru a permite autorităților de reglementare să pună în aplicare normele istorice în domeniul tehnologiei, cunoscute sub numele de Legea privind piețele digitale (Digital Markets Act), care vizează controlul Big Tech, și Regulamentul privind subvențiile străine (Foreign Subsidies Regulation), care vizează ajutoarele de stat ilegale din afara UE.

LUAREA DECIZIILOR

Raportul a sugerat ca așa-numitul vot cu majoritate calificată – mai degrabă decât necesitatea unanimității – să fie extins la mai multe domenii și, în ultimă instanță, ca națiunilor care împărtășesc aceleași idei să li se permită să meargă singure pe anumite proiecte.

„Aceasta va necesita reorientarea activității UE către cele mai presante probleme, asigurarea unei coordonări eficiente a politicilor în spatele obiectivelor comune și utilizarea procedurilor de guvernanță existente într-un mod nou, care să permită statelor membre care doresc să acționeze mai rapid să facă acest lucru.”

COMERȚ

Draghi a declarat că Europa este cea mai deschisă economie din lume, dar atunci când partenerii nu mai joacă după regulile globale, a fost mai vulnerabilă decât alții. Aceasta ar trebui să acorde prioritate acordurilor comerciale și investițiilor directe cu țările bogate în resurse și să se apere pentru a egaliza terenul de joc.

„Nu putem fi mai blânzi sau mai duri în general. Trebuie să analizăm sectoare specifice și să decidem ce dorim să facem”, a declarat Draghi.

Draghi a declarat că nu are sens să se sprijine industria în domenii în care Europa și-a pierdut în mod clar avantajul competitiv, cum ar fi panourile solare, dar este mai logic să se sprijine o parte din industria locală pentru a asigura securitatea aprovizionării unui sector aflat la început de drum în fața concurenței din străinătate condusă de stat.

COMPETENȚE/INOVARE

Conform raportului, UE este puternică în ceea ce privește brevetele și publicațiile științifice, dar numărul de întreprinderi inovatoare este mic în comparație cu Statele Unite și China, iar întreprinderile nou-înființate se confruntă cu probleme de extindere. Multe se relochează, majoritatea în Statele Unite.

În ceea ce privește competențele, aproximativ un sfert dintre companiile europene s-au confruntat cu dificultăți în găsirea angajaților cu competențele potrivite, iar o altă jumătate a raportat unele dificultăți. Draghi a declarat că nevoia de a aborda deficitul de competențe este acută și că este necesar să se pună accentul pe învățarea în rândul adulților și pe pregătirea studenților cu competențele potrivite pentru o economie în evoluție rapidă, mai degrabă decât pe simpla eliberare de diplome.

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare: 30 iulie - 28 august 2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21.07.2025 - 25.07.2025