Update articol:
FORUMUL DE SECURITATE CIBERNETICĂ ÎN ENERGIE , CLUJ NAPOCA

Emil Boc: Nu putem repara recupera decalajul de dezvoltare dintre Europa, pe de o parte, și SUA și China, pe de altă parte, dacă nu investim masiv în inteligența artificială, în tehnologii verzi, în competitivitate

Nu putem repara recupera decalajul de dezvoltare dintre Europa, pe de o parte, și SUA și China, pe de altă parte, dacă nu investim masiv în inteligența artificială, în tehnologii verzi, în competitivitate, a declarat astăzi primarul Emil Boc, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie. 

Emil Boc a explicat: “Vin și vremuri bune din perspectiva investițiilor în sectorul energetic. Ați auzit probabil cu toții de raportul elaborat de fostul premier al Italiei, de fostul președinte al Băncii Europene de Investiții, pe de o parte, Enrico Letta, pe de altă parte, Mario Draghi – ultimul fiind un raport pe competitivitatea Uniunii Europene, pentru a recupera decalajele în raport cu alte țări din lume pe mai multe componente, o componentă centrală fiind dimensiunea energetică.

Dimensiunea autonomiei strategice în domeniul energiei a Uniunii Europene este o dimensiune care deja a prins avânt și ne bucurăm să știm cu toții că în 2023 s- a produs mai multă energie din surse noi, din surse regenerabile, decât din sursele tradiționale, deci direcția este pe energie verde, regenerabilă. Anul trecut, în 2023,  în Uniunea Europeană, pentru prima dată în întreaga istorie s- a produs mai multă energie nu din sursele tradiționale, din combustibilii fosili, ci din sursele regenerabile.

Și acum vine următoarea provocare. Mario Draghi, în raportul pe care l- a elaborat despre competitivitatea Uniunii Europene, spune apăsat, dar ferm, că Uniunea Europeană va avea nevoie în următorii cinci ani de o investiție anuală de cel puțin 800 de miliarde de euro, o sumă colosală.  Asta înseamnă 5%  din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene sau, dacă comparăm cu Planul Marshall, care a salvat Europa după război, vorbim de 2% din PIB- ul Uniunii Europene, doar să aveți o imagine de ce necesar de resurse financiare există nevoie doar pentru a acoperi politicile aprobate existente ale Uniunii Europene. Nu alte lucruri noi, ci doar cele existente.

Și aici ne referim la independența energetică și la ceea ce noi numim Green Deal,  la partea care ține de tranziția digitală, evident, și la componentele care țin de apărare și securitate, care devin priorități majore pentru ceea ce înseamnă Uniunea Europeană și politica de extindere. Pe bună dreptate, se pune întrebarea de unde vor fi luați acești bani. Și sunt două surse mari –  bugetul Uniunii Europene și  crearea unui fond special pentru susținerea acestor dimensiuni strategice – independență energetică, apărare, extinderea Uniunii Europene, pentru a putea să facem față la competitivitatea crescândă în raport cu China și Statele Unite ale Americii.

Nu putem repara recupera decalajul de dezvoltare dacă nu investim masiv în inteligența artificială, în tehnologii verzi, în competitivitate. Din nefericire, avem de trei ori aproape mai mare prețul la energie în Uniunea Europeană decât în Statele Unite ale Americii. Aș vrea să reflectați la acest aspect. Cum vom putea asigura competitivitatea firmelor din România și din Uniunea Europeană în raport cu piața globală, când energia este aproape de trei ori mai scumpă în Europa decât în America? Primul lucru la care trebuie să lucrăm este să coborâm prețul energiei la niveluri acceptabile atât pentru cetățenii de rând, cât și pentru firme.

Politicile verzi nu vor reuși, nu vor avea susținerea cetățenilor dacă ei nu vor resimți în buzunar un preț mai mic la factura la energie. Firmele vor spune – cum voi rezista pe piața globală când eu, din start,  trebuie să plătesc de două sau de trei ori prețul la energie mai mare decât în comparație, de exemplu, cu un partener strategic din Statele Unite ale Americii?

Aceasta este prima preocupare a Uniunii Europene – investițiile în acest domeniu energetic pentru a reface competitivitatea. De unde vin banii? Și aici cei doi specialiști spun următorul lucru:  Uniunea Europeană are o sursă neexploatată de resursă financiară – economiile cetățenilor Uniunii Europene sunt de 300 de miliarde de euro anual. Acești bani astăzi sunt absorbiți de piața financiară americană. Iar piața financiară americană, după aceea, cumpără investițiile profitabile din Uniunea Europeană cu banii noștri. Pe bună dreptate, se pune întrebarea: putem fi suficient de inteligenți la nivelul Uniunii Europene ca acești bani privați, alături de fonduri publice, să creeze un fond de dezvoltare pentru a putea finanța aceste nevoi despre care am vorbit, energia fiind una dintre ele, alături de tranziția digitală, apărarea.

Dacă nu facem asta, atunci trebuie să luăm bani din altă parte. Din bugetul Uniunii Europene, o treime astăzi merge pe coeziune, o treime merge pe agricultură și o treime pe funcționarea Uniunii Europene. De oriunde vei lua acești bani, vom intra în colaps. Dacă luăm de la agricultură, vom avea probleme cu fermierii și cu asigurarea securității alimentare. Dacă luăm de la coeziune vom avea probleme cu mărirea decalajelor de dezvoltare dintre diverse regiuni și țări ale Uniunii Europene și va crește nemulțumirea oamenilor și tensiunile politice se vor accentua.

În consecință, singura soluție este de a gândi un proiect și un plan special de finanțare a acestor investiții strategice în Europa, energia fiind una din componentele cheie, pentru că Mario Draghi spune că, din cei 800 de miliarde necesari în fiecare an, jumătate cel puțin se duc în tranziția verde și digitală. Iar acolo evident că o componentă importantă vine pe ceea ce dumneavoastră dezbateți astăzi –  securitatea cibernetică. Ultima întâlnire de la Budapesta a liderilor șefilor de stat și de guvern a fost exclusiv de a discuta raportul Draghi și de a stabili ce face Uniunea Europeană, în contextul în care vremurile se schimbătoare.

Vremurile par complicate, dar întotdeauna Europa a avut soluții, pentru că a avut capacitatea de a lucra împreună. Robert Schuman a spus acum 70 de ani că mai bine ne războim în jurul unei mese decât pe un câmp de bătălie. Și Europa a înțeles asta după două războaie mondiale și cu toții ne- am dat seama că doar împreună putem avea viitor. Și sunt convins că și în domeniul energiei împreună vom avea viitor. România trebuie să fie la masa deciziei, trebuie să conteze. Avem o expertiză extraordinară de specialitate, avem oameni care s- au validat în acest domeniu, avem capacitatea strategică de a avea un mix de energie  demn de invidiat de multe țări din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, putem fi un jucător care să conteze și în interes național, dar evident, și în interes european și global”.

Emil Boc: Securitatea cibernetică nu mai este o chestiune opțională, este deja o necesitate, cu atât mai mult în domeniul energetic

 

BVB | Știri BVB

GREEN TECH INTERNATIONAL (GREEN) (13/01/2025)

Notificare Swiss Capital - Rezultate oferta publica initiala de vanzare de actiuni emise de societatea Green Tech International - 19 - 30.12.2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.01.2025 - 10.01.2025

Sphera Franchise Group (SFG) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 08-10.01.2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 08.01.2025-10.01.2025