Update articol:

Procesul de cooptare a statului român în acţionariatul companiei care va administra SGR, aproape de finalizare (secretar de stat)

Róbert Szép Róbert Szép

Implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare pentru ambalaje nereutilizabile (SGR) se află, momentan, în procesul de finalizare a cooptării statului român în acţionariatul companiei care va administra acest sistem, a declarat, marţi, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Robert Szep.

“Infrastructura de colectare de aici este un exemplu de “Aşa Da”! Aşteptăm multiplicarea exemplului de cât mai mulţi retaileri. Doar prin astfel de parteneriate retailer – producător – client putem închide într-un mod sustenabil circuitul de consum. După cum ştiţi, s-a decis implementarea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje nereutilizabile (SGR). Momentan, este în proces de finalizare cooptarea statului român în acţionariatul companiei care va administra acest sistem. Dincolo de aspectele operaţionale ale acestuia, pentru a fi funcţional este nevoie şi de modificarea legislaţiei. Lucrăm intens la finalizarea modificărilor legislative necesare, astfel încât să fie identificate cele mai eficiente soluţii şi România să beneficieze de un SGR funcţional cât mai repede posibil”, a subliniat Szep în cadrul unui eveniment de inaugurare a unei infrastructuri de colectare a ambalajelor de îngrijire personală.

De asemenea, oficialul a vorbit despre alocarea, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a unor sume consistente pentru managementul deşeurilor, fiind a treia componentă care beneficiază de fonduri pentru platformele de depozitare voluntară a deşeurilor nemenajere, adică cele care nu se ridică de firmele de salubrizare.

Astfel, peste 500 de primării vor putea beneficia de finanţare pentru a realiza asemenea platforme şi vor fi finanţate 15 platforme mari pentru zonele urbane, acolo unde pot fi depozitate deşeurile din construcţii, deşeurile de metal, de plastic, de lemn, cauciucurile, deşeurile periculoase, toate deşeurile care ulterior pot ajunge la reciclare şi pot reintra în circuitul economic.

Reprezentantul Ministerului Mediului a prezentat, totodată, campaniile derulate de către instituţie. Una dintre acestea este campania “Curăţăm România” în care s-au implicat peste 50.000 de voluntari şi au fost strânse, din diferite zone ale ţării, aproximativ un milion de kg de deşeuri.

În acelaşi timp, în perioada mai – iulie 2022, are loc campania “Un’ Doi Trei”, derulată de Asociaţia OIREP Ambalaje, cu sprijinul MMAP, care are ca scop educarea cetăţenilor şi informarea acestora cu privire la importanţa colectării separate a deşeurilor de ambalaje la sursă.

Kaufland România a organizat, marţi, conferinţa de inaugurare a primei infrastructuri de colectare a ambalajelor provenite de la produsele de îngrijire personală şi a locuinţei din România. Discuţia s-a concentrat pe viitorul sustenabilităţii pe piaţa locală şi dezvoltarea economiei circulare în România prin soluţii concrete care să vină în sprijinul consumatorilor, dar şi eforturile autorităţilor şi ale mediului privat în acest sens, potrivit Agerpres.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/07/2025)

Consiliul Concurentei aproba tranzactia Digi - Telekom Romania Mobile

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Autorizarea reducerii capitalului social si a modificarii Actului Constitutiv

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 29.07.2025-27.08.2025

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (28/07/2025)

Perioada inchisa 29.07.2025-27.08.2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare