Update articol:

Profitul net al Purcari a urcat cu 22%, la 25,5 milioane lei, pe semestrul I

Veniturile Purcari Wineries PCL au crescut cu 30%, în primul semestru, față de prima jumătate a 2022, ajungând la 161,4 milioane RON. Grupul a livrat o creștere de 30% a vânzărilor pentru al doilea trimestru consecutiv, asigurând în același timp o creștere robustă a profitabilității, cu EBITDA și Profitul Net în creștere cu 29% și 43%, iar marjele EBITDA și a Profitului Net ajungând la 28% și 16%, respectiv.

Pe semestrul I, profitul net al grupului a urcat cu 22%, la 25,5 milioane lei.

Pe toate metricile, rezultatele din primul semestru au fost în sau peste intervalele de ghidaj anunțate pentru întregul an 2023, respectiv: +18-22% creștere venituri, 22-26% marjă EBITDA și 12-16% marjă Profit Net, potrivit companiei.

„Suntem încântați să vedem o creștere continuă și puternică a veniturilor de 30%, pentru al doilea trimestru consecutiv. De asemenea, vedem premise bune de îmbunătățire a marjelor începând cu al doilea semestru. În general, simțim că suntem într-o poziție puternică, majorând cota de piața pe fondul slăbiciunii economice generale din lume. Poziționarea noastră în segmentul de lux accesibil își demonstrează încă o dată reziliența, ceea ce este foarte încurajator”, a declarat Victor Bostan, CEO Purcari Wineries PCL.

Repere cheie pentru S1 2023:

“ România: +40% creștere a veniturilor în S1 față de perioada precedentă a anului trecut, Purcari fiind lider incontestabil. Seria Nocturne își continuă succesul extraordinar în segmentul HoReCa, seria 1827 la fel înregistrând o dinamică puternică de creștere. Crama Ceptura livrează o creștere de 20% în S1 2023,
continuând tendința ascendentă începută în T4 2022. Bardar continuă să se extindă pe canalele de vânzări și să își crească baza de consumatori.

 Moldova: +11% an la an, cu un nivel moderat de încredere al consumatorilor. Segmentul premium, condus de Purcari, se dovedește rezilient și crește pe toate canalele atât valoric, cât și cantitativ. Continuăm prioritizarea marjelor de profitabilitate față de volum pentru Bostavan și Bardar. Creșteri de preț
implementate pentru a compensa presiunile inflaționiste.

 Polonia: condiții de piață dificile, cu presiuni continue asupra economiei și segmentului vinurilor de masă.
Prioritizăm marjele față de volum pentru Bostavan, prin implementarea majorărilor de preț. Consolidăm prezența în segmentul premium cu Purcari, extinzându-ne în HoReCa.

 Asia: Perspectivele de redresare economică în China nu s-au materializat; performanță slabă la nivel de țară pentru toate importurile. Evoluție generală slabă pentru întreaga piață a vinurilor în China. Acțiuni de marketing și promovare activă întreprinse de country managerul nostru care se află în China.

 Cehia, Slovacia: recuperare puternică a vânzărilor după un început de an slab. Încrederea scăzută a consumatorului, condiționată de erodarea puterii de cumpărare, afectează brandurile mainstream.

Continuăm prioritizarea marjelor față de volum pentru Bostavan. Focus pe premiumizare, Purcari în creștere de 1,7x în S1 2023 față de perioada similară a anului precedent, deși de la o bază mai mică.

 Ucraina: un S1 2023 puternic, deși încă mic, comparativ cu cifrele dinainte de război din S1 2021. Menținem echipa locală și creștem distribuția în rețelele mari. Continuăm extinderea geografiei vânzărilor Bardar prin parteneriatul cu Coca-Cola Beverages Ucraina.”

Ghidaj pentru 2023: “Optăm pentru o abordare prudentă, păstrând ghidajul nostru pentru întregul an neschimbat, anume: +18-22% creșterea vânzărilor, +14-18% creșterea vânzărilor în segmentul cheie de vinuri, 22-26% marja EBITDA și 12- 16% marja Profitului Net.”

Purcari Wineries Public Company Limited (cu brandurile: Purcari, Crama Ceptura, Bostavan, Bardar, Domeniile Cuza și Angel’s Estate ) este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri și brandy din regiunea Europei Centrale și de Est. Grupul gestionează aproximativ 1.450 de hectare de podgorii și operează șapte platforme de producție în România, Moldova și Bulgaria

Grupul este condus de Victor Bostan, un veteran cu peste 30 de ani de experiență în domeniul vinicol și este susținut de investitori instituționali de top precum: Horizon Capital, Fiera Capital, Conseq, Firebird, East Capital și Norges Bank.